Σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος παρέδωσε στον Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεώργιο, Ιεράρχη της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, απότμημα εκ των τεθησαυρισμένων στην Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλιού Καΐρου ιερών λειψάνων των Αγίων Ενδόξων Νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη, κατόπιν σχετικού παρακλητικού αιτήματος του Μιχαλουπόλεως.
Κατά την τελετή παραδόσεως, η οποία έλαβε χώρα στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων του Πατριαρχικού Μεγάρου Αλεξανδρείας, ο Μακαριώτατος εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι η Χάρις των Αγίων Νεομαρτύρων, διά των ιερών λειψάνων τους μεταφέρεται και στην Σλοβακία, ευχηθείς όπως αυτά «αποτελέσουν έναν ακόμη πνευματικό κρίκο στην ακλόνητη ενότητα της πίστεως εν τω συνδέσμω της εν Χριστώ αγάπης μεταξύ των Εκκλησιών μας».
Επίσης, εξέφρασε την ευαρέσκεια και τον δίκαιο έπαινο προς τον ρέκτη Καθηγούμενο της Πατριαρχικής Μονής Αγίου Γεωργίου Π. Καΐρου, Αρχιμανδρίτη κ. Δαμασκηνό Αλαζράι, ο οποίος ανυστάκτως μεριμνά για την γνωστοποίηση των δύο Νεομαρτύρων στην υπ’ ουρανόν Ορθοδοξία.
Παραλαμβάνων τα ιερά λείψανα, ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος εξέφρασε την συγκίνησή του λέγοντας μεταξύ άλλων πως, «είναι πολύ σπουδαίο γεγονός να λαμβάνω αυτήν την ευλογία από τα χέρια του σεπτού Προκαθημένου της Πρεσβυγενούς Εκκλησίας Αλεξανδρείας, της Εκκλησίας του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, των Αγίων Αλεξανδρινών Πατέρων και Διδασκάλων και του Αγίου Ιωάννου Ελεήμονος, του και Προστάτου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού μας στο Κώσιτσε της Σλοβακίας, για να την μεταφέρω στη χώρα μου και την κατ’ εμέ Ιερά Μητρόπολη, της οποίας το Χριστεπώνυμο και φιλάγιο πλήρωμα πάντοτε θα τρέφει σεβασμό, ευγνωμοσύνη και αγάπη προς το παλαίφατο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο και τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ. Θεόδωρο».

Οι Άγιοι Γαβριήλ και Κυρμιδώλης μαρτύρησαν στην Αίγυπτο στις 18 Οκτωβρίου 1522 μ.Χ. Και οι δύο ήταν νέοι, πολύ μορφωμένοι και κατάγονταν από ευσεβείς γονείς. Κάποτε, συκοφαντήθηκαν στον Εμίρη της Αιγύπτου Χάερ Μέκ, ότι έριχναν απορρίμματα και ακαθαρσίες σε κάποιο τούρκικο Τέμενο. Οδηγήθηκαν δεμένοι στο Διοικητήριο, όπου τους ζητήθηκε να αλλάξουν την πίστη τους για ν’ αποφύγουν τα βασανιστήρια. Επειδή όμως αυτοί ομολόγησαν σταθερά τον Χριστό, παραδόθηκαν στον κριτή. Αλλά και εκεί έμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους, παρά τις κολακείες, και υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια. Έτσι και οι δύο μαρτύρησαν στο 25ο έτος της ηλικίας τους. Ο μεν Κυρμιδώλης θανατώθηκε με μαχαίρια και πέτρες, ο δε Γαβριήλ με αποκεφαλισμό.
Ο τάφος των Αγίων Νεομαρτύρων βρίσκεται εντός της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου και θεωρείται άλλη μία ζωντανή μαρτυρία για την λειτουργία της Μονής τόσους αιώνες. Οι άγιοι μαρτύρησαν το 1522, επί πατριαρχίας του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Αγίου Ιωακείμ του Πάνυ, και τον βίο τους έγραψαν ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος ο Β΄. Ακολουθία των Αγίων βρίσκεται στον κώδικα 379 της Πατριαρχικής βιβλιοθήκης του Καΐρου.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια γίνεται σημαντική προσπάθεια προς αναδείξει των Αγίων. Επί τη ευκαιρία συμπληρώσεως 500 ετών από το μαρτύριο των Αγίων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη (1522-2022), τη προτροπή της Α.Θ.Μ η Ιερά Πατριαρχική Μόνη του Αγίου Γεωργίου προέβη στην πρώτη έκδοση της Ακολουθίας των Αγίων, η οποία περιέχει την Ασματική Ακολουθία τους, τον Παρακλητικό Κανόνα, τον Εγκωμιαστικό λόγο του αειμνήστου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Θεοφίλου Β΄ προς τους Αγίους, ως και την Διάταξη της λιτανείας των Ιερών Λειψάνων τους.
Στη έκδοση αυτή επίσης, την οποία επιμελήθηκε ο ιστορικός και ερευνητής κ.Ιωάννης Φορτούνας, παρουσιάζονται και φωτογραφίες που αφορούν τις εικόνες των Αγίων που βρίσκονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, τα χαριτόβρυτα λείψανά τους που φυλάσσονται στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, το Παρεκκλήσιο και τον τάφο των Αγίων, ως και φωτογραφίες από τη αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αποστόλου Μάρκου, την οποία ετέλεσε ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ στη μνήμη τους επί των τάφων των Αγίων στις 18 Οκτωβρίου 2020.
Τέλος, το ημερολόγιο έτους 2023 των Ορθοδόξων Αραβοφώνων Κοινοτήτων της Αιγύπτου αφιερώθηκε στη μνήμην των Αγίων Νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη.

Την ίδια στιγμή ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος εδέχθη σήμερα στο Πατριαρχικό Γραφείο τους μετέχοντες στις διεξαγόμενες στην Μεγάλη Πόλη εργασίες της διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρ/Καθολικής Εκκλησίας εκπροσώπους της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Πολωνίας, Καθηγητές κ.κ. Jerzy Ostapczuk και Jersy Betlejko, προς τους οποίους παρέδωσε Πατριαρχικό εγκόλπιο, για να το κομίσουν εκ μέρους του στον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα.
Απευθυνόμενος προς τους Καθηγητές ο Μακαριώτατος, αφού πατρικώς εξέφρασε ευχαριστίες προς αυτούς για την λυσιτελή συμμετοχή τους στις εργασίες της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής, εξεδήλωσε την αγάπη και τον σεβασμό του προς τον πολιό Προκαθημένο της Πολωνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο οποίος εφέτος άγει το ογδοηκοστό πέμπτο έτος της ζωής του, ως και το εικοστό πέμπτο έτος της Πρωθιεραρχικής διακονίας του.
«Σέβομαι και τιμώ τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη σας κ. Σάββα ως σοφό εκκλησιαστικό άνδρα, αλλά και ως ικανό οιακοστρόφο της Εκκλησίας της Πολωνίας. Γνωρίζοντας καλά ότι οι αρετές της δικαιοσύνης, της πίστεως, της ειλικρίνειας και της θυσιαστικής αγάπης προς την Εκκλησία είναι εκ των αρχών που κοσμούν την προσωπικότητά Του, είμαι πεπεισμένος ότι η Πρωθιεραρχική καρδία Του συστενάζει και συμπάσχει μαζί μας, εξαιτίας των ανακυπτόντων προς το ιεραποστολικό μας έργο προσκομμάτων και των πάσης φύσεως αδικιών και αναδέλφων συμπεριφορών, τις οποίες υφιστάμεθα στην πολύπαθη Αφρική, στην ήπειρο επί της οποίας θα κριθεί οριστικώς το μέλλον του κόσμου, σύμφωνα με τους λόγους του πεφωτισμένου και πολυπείρου πνευματικού Πατέρα και Προκατόχου μου, αοιδίμου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Παρθενίου Γ᾿.
Είμαι βέβαιος ότι κατά τούτην την εύσημον επέτειο, ο Μακαριώτατος Πολωνίας θα ορθοτομήσει τον λόγο της Αληθείας, καταδικάζοντας κάθε έννοια βιαίας, εκδικητικής, άδικης και αντικανονικής πράξεως σε βάρος της Δευτεροθρόνου Πρεσβυγενούς Εκκλησίας των Αλεξανδρέων και του εμπεριστάτου ποιμνίου της, το οποίο διψά μόνον για Χριστό Εσταυρωμένον, αλλά εν τέλει πάντοτε Αναστάντα και Νικητή».
