Τε, 12/06/24 | 23:39

Παράδειγμα ομολογίας

Γραφείο Ρεπορτάζ
Γραφείο Ρεπορτάζhttp://www.orthodoxia.info
Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Του ιδίου συγγραφέα:

Κυριακή της Σαμαρείτιδος

(Πράξ. 11, 19 – 30)

Σήμερα στο αποστολικό κείμενο περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο η ζωή και η δράση των χριστιανών της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων που έφυγαν προς την Αντιόχεια, τη Φοινίκη και την Κύπρο έπειτα από το λιθοβολισμό του πρωτομάρτυρα Στεφάνου.

Αναφέρεται επίσης ότι ορισμένοι από αυτούς που είχαν γεννηθεί στην Κύπρο και στην Κυρηναϊκή Λιβύη, Ιουδαίοι κατά την καταγωγή, όταν ήλθαν στην Αντιόχεια άρχισαν να διδάσκουν το Ευαγγέλιο στους Ιουδαίους που είχαν γεννηθεί μακράν της Παλαιστίνης και είχαν ως γλώσσα τους την Ελληνική.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να αναφέρουμε ότι η γλώσσα της εποχής είναι η Ελληνική, γι’ αυτό και η διδασκαλία του Ευαγγελίου γίνεται στην Ελληνική, για να ενημερωθεί ο τότε γνωστός κόσμος για την αλήθεια της χριστιανικής πίστης, για να διαδοθεί στα πέρατα της γης ο λόγος του Θεού και αυτό αποτελεί πολύ μεγάλο, σπουδαίο και σημαντικό πνευματικό και πολιτισμικό γεγονός.

Όταν οι ελληνιστές χριστιανοί των Ιεροσολύμων άρχισαν να κηρύττουν στην Αντιόχεια πολλοί ήταν εκείνοι που «επέστρεψαν στον Κύριο», δηλαδή αρκετοί άνθρωποι άρχισαν να πιστεύουν στον Χριστό και εξαιτίας αυτού του γεγονότος η Εκκλησία των Ιεροσολύμων αποφάσισε να αποστείλει τον Βαρνάβα στην Αντιόχεια.

Το αποστολικό κείμενο μας πληροφορεί ότι ο Βαρνάβας ήταν ένας άνθρωπος με δυνατή πίστη, αγαθής προαίρεσης, πλήρης Πνεύματος Αγίου, ένας άνθρωπος που μπορούσε να κηρύξει και να διδάξει Χριστόν.

Στο αποστολικό ανάγνωσμα αναφέρεται ότι ο Βαρνάβας πήγε στην Αντιόχεια και διαπίστωσε ότι υπάρχουν εκεί πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν στον Χριστό και αυτό το γεγονός τον χαροποίησε αρκετά.

Μετά από αυτήν τη διαπίστωση ταξίδεψε στην Ταρσό, ζήτησε τον Παύλο ως βοηθό στο έργο της διδασκαλίας των χριστιανών της Αντιόχειας και μαζί οι δύο αυτοί απόστολοι, ακατάπαυστα εργάστηκαν επί ένα ολόκληρο χρόνο και πέτυχαν το ακατόρθωτο, το αφάνταστο!

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Βαρνάβα και του Παύλου δεν άργησε να φανεί στην Αντιόχεια. Οι άνθρωποι που τους ακολούθησαν ήταν αρκετοί και εξαιτίας του μεγάλου πλήθους, του μεγάλου αριθμού των πιστών, έλαβαν για πρώτη φορά την ονομασία χριστιανοί, γι’ αυτό έως σήμερα οι πιστοί ονομάζονται χριστιανοί.

Βαρνάβας στα Αραμαϊκά σημαίνει υιός παρακλήσεως, άνθρωπος παρηγορίας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο απόστολος Βαρνάβας έζησε και έδρασε ως αληθινός παρηγορητής, ακούραστος εργάτης του Ευαγγελίου, σοβαρός τω τρόπω, ταπεινός, απλός, φλογερός κήρυκας, αφοσιωμένος αποκλειστικά στο μεγάλο έργο της διάδοσης του λόγου του Θεού.

Μεγάλη η συνεισφορά του αποστόλου Βαρνάβα στη σχέση του Παύλου με τους χριστιανούς των Ιεροσολύμων οι οποίοι δε μπορούσαν να τον αποδεχθούν αφού υπήρξε φανατικός διώκτης τους.

Ο Βαρνάβας είναι το πρόσωπο εκείνο που κατόρθωσε να μαλακώσει την καρδιά των χριστιανών και να παρουσιάσει τον σκληρό διώκτη Σαύλο ως μετανοημένο Παύλο, ως τον άνθρωπο εκείνο που απέκτησε την πραγματική όραση, που είδε το Φως το αληθινό στη θαυμαστή και ξαφνική συνάντηση με τον Χριστό στην πορεία του προς τη Δαμασκό.

Ο Βαρνάβας έδωσε τη ζωή του για το Ευαγγέλιο, ομολόγησε με παρρησία την αλήθεια και μαρτύρησε στην ιερή και αιματοβαμμένη μεγαλόνησο, την Κύπρο.

Έγινε τρανός απόστολος και μεγάλος μάρτυρας της Εκκλησίας, αιώνιο και φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς τους γλυκανάλατους χριστιανούς του σύγχρονου κόσμου που… απίστευτα δειλοί και ηχηρά σιωπηλοί ενώπιον διαφόρων ανδρεικέλων και τυχαίων θλιβερών προσωπικοτήτων, χυδαίων εκμεταλλευτών της όποιας ανθρώπινης εξουσίας … ζούμε δίχως να κηρύττουμε Χριστό.

Φίλοι μου…     

Παράδειγμα της αιώνιας αλήθειας ο απόστολος του Χριστού Βαρνάβας.

Παράδειγμα βίου ο απόστολος και μάρτυρας Βαρνάβας.

Παράδειγμα πίστης και τρανής ομολογίας.

Ας προσευχηθούμε και ας παρακαλέσουμε ειλικρινά τον Θεό να μας δώσει έστω και λίγα από τα χαρίσματα του Βαρνάβα, ώστε να βιώσουμε πραγματικά την όντως αλήθεια.

Ας παρακαλέσουμε τον Κύριο να μας χαρίσει σοφία, σύνεση και  θάρρος ομολογίας, για να υπάρξουμε κι εμείς παράδειγμα χριστιανικής πίστης, για να μαλακώσουμε τις καρδιές των ανθρώπων, για να διδάξουμε Χριστόν…  


*Ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ