Κυ, 23/06/24 | 18:16

Πάντα ὑμῶν ἐν ἀγάπῃ γινέσθω

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Του ιδίου συγγραφέα:

Κυριακή ιγ΄ Ματθαίου
(Α΄ Κορινθ. ιστ΄ 13 – 24)

Στο σημερινό αποστολικό κείμενό του ο απόστολος Παύλος παρακαλεί και προτρέπει τους Κορινθίους να είναι προσεκτικοί και σταθεροί σε όσα τους δίδαξε, πιστοί στον Κύριο, δυνατοί και θαρραλέοι πνευματικά, ενωμένοι και αγαπημένοι μεταξύ τους.

Ο Παύλος τονίζει, ότι η δύναμη που θα τους κρατήσει ενωμένους και δυνατούς απέναντι σε κακοδοξίες, αιρέσεις, σχίσματα, διχασμούς και πειρασμούς, είναι η αγάπη μεταξύ τους και τους αναφέρει σαν παράδειγμα την οικογένεια του Στεφανά, την πρώτη οικογένεια στην Αχαΐα που πίστεψε στον Χριστό και αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στη διακονία της χριστιανικής κοινότητας.

Ο απόστολος Παύλος αναφέρει, ότι ο Στεφανάς και η οικογένειά του αποτελούν παράδειγμα για ολόκληρη την κοινότητα των πιστών, για ολόκληρη την Εκκλησία, γι’ αυτό τους αξίζει ο έπαινος και ο σεβασμός από όλους και παρακαλεί τους Κορινθίους να υπακούουν σε αυτούς τους διακεκριμένους χριστιανούς και να συνεργάζονται με ειλικρινή αγάπη και εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

Ο Παύλος συντάσσει την επιστολή του ευρισκόμενος στην Έφεσο και χαίρεται για την παρουσία του Στεφανά, του Φουρτουνάτου και του Αχαϊκού που τον επισκέπτονται. Η επίσκεψή τους, κάνει τον Παύλο να αισθάνεται ότι όλοι οι Κορίνθιοι βρίσκονται κοντά του και αυτή η αίσθηση του δημιουργεί πνευματική ηρεμία, πνευματική ανάπαυση, πνευματική χαρά.

Το αίσθημα της πνευματικής ανάπαυσης μέσα στη χριστιανική κοινότητα, μέσα στην Εκκλησία, αποτελεί την πραγματική και ουσιαστική έκφραση της αγάπης, αλλά και τον εκκλησιαστικό τρόπο ύπαρξης που εκφράζεται με την αγάπη προς τον Δημιουργό Θεό και προς τον άνθρωπο.

Αυτή η αγάπη εφαρμόζεται και γίνεται πράξη με την προσευχή, με την πιστή τήρηση των εντολών του Θεού, με τη συμμετοχή στα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας.

Ο απόστολος Παύλος στο τέλος της επιστολής του αναφέρει, ότι εκείνος που δεν τηρεί τις εντολές του Θεού στη ζωή του δεν αγαπάει τον Θεό και ζει χωρισμένος, απομακρυσμένος από το Σώμα Του Χριστού, με αποτέλεσμα να πεθάνει πνευματικά.
Αδελφοί, ας προσέξουμε!

Ο Παύλος είναι ξεκάθαρος ! Όποιος ζει χωρισμένος από το Σώμα του Χριστού, την Εκκλησίας Του, βιώνει το σκοτάδι της αγνωσίας και της πλάνης και είναι καταδικασμένος να πεθάνει πνευματικά!

Σώμα χωρίς κεφάλι δε μπορεί να υπάρξει. Εκκλησία χωρίς Χριστό δεν υπάρχει.

Η αυτονόμηση δημιουργεί εγωισμό και διχασμό.

Ο διχασμός δημιουργεί αίρεση, σχίσμα, ομάδα, κόμμα, καρκίνωμα που δε θεραπεύεται και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οδυνηρό πνευματικό θάνατο.

Ο διάβολος καραδοκεί και εμφανίζεται με τη μορφή αγαθού, σοφού καθοδηγητή… προστάτη και ερμηνευτή της αλήθειας. Ο δαίμονας προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαστρεβλώσει την αλήθεια, να διαβάλλει, να χωρίσει, να απομακρύνει και να αφήσει το σώμα ακέφαλο, δηλαδή χωρίς Χριστό.

Γι’ αυτό… ας ακούσουμε προσεκτικά τα λόγια του αποστόλου Παύλου, μόνον έτσι θα παραμείνουμε ενωμένοι στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία Του.

Σταθεροί και πιστοί στις Ευαγγελικές επιταγές.

Σταθεροί και πιστοί στους Αποστολικούς και Πατερικούς λόγους.

Σταθεροί και πιστοί στους Πατέρες και Επισκόπους μας.

Σταθεροί και πιστοί στις αποφάσεις των Ιερών Συνόδων που εκφράζουν και ερμηνεύουν την αλήθεια της Εκκλησίας.

Σταθεροί και πιστοί σε όσα οι Πατέρες μας παρέδωσαν.

Υπακοή στην Εκκλησία!

Οἱ καιροὶ οὐ μενετοί!

Άρα… «πάντα ὑμῶν ἐν ἀγάπῃ γινέσθω», ώστε η Χάρη του Κυρίου να είναι μαζί μας.


*Ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ