Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 14:16

Η πανήγυρη του Οσίου Σάββα στο Ψαλίδι Αμαρουσίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την μνήμη του Οσίου Σάββα του ηγιασμένου και την δεύτερη πανήγηρή του, εόρτασε το Μητροπολιτικό παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής στο Ψαλίδι Αμαρουσίου.

Στον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε την παραμονή συμμετείχαν ιερείς της μητροπολιτικής περιφέρειας, ενώ σήμερα τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία, ιερουργούντος του οικείου Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως π. Νικάνωρ Καραγιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε πολύ συνοπτικά στον βίο του Οσίου Σάββα και στην συνέχεια ανέλυσε μια από τις αρετές του Οσίου, την υπομονή.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά “Οι επίμονοι και διαρκείς ασκητικοί αγώνες του Σάββα του ηγιασμένου μας δείχνουν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ότι ο πιο σκληρός αγώνας της ζωής είναι ο αγώνας με τον εαυτό μας. Σε αυτόν τον αγώνα όπως και σε όλα τα επίπεδα της ζωής χρειάζονται όχι υπομονή αλλά υπομονές -όπως συνηθίζουν να λένε στον μοναχισμό, αφού η υπομονή δεν είναι μια αρετή που πρέπει να κατακτήσουμε αλλά ένας τρόπος ζωής, ο κατ εξοχήν χριστιανικός, που πρέπει να μάθουμε για να πορευόμαστε”.

Επίσης ανέφερε ότι “Η υπομονή δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη ψυχής που εμπνέεται από την σοφία της ίδιας της ζωής που δεν βιάζεται αλλά εκτυλίσσεται αργά. Έχει ανατροπές και απότομες στροφές. Δοκιμασίες που μας λυγίζουν. Προβλήματα και δυσκολίες που μας παραλύουν. Κινδύνους που μας φοβίζουν. Και τότε μαθαίνουμε ότι η υπομονή κατεργάζεται την δοκιμή και η δοκιμή την ελπίδα”.

Έκλεισε την εμπνευσμένη ομιλία του με την φράση πως “δεν υπάρχει μεγαλύτερη ελπίδα από την εμπιστοσύνη στην πρόνοια και την αγάπη του Θεού που δεν μας αφήνει ποτέ μόνους”.

Ο Μητροπολίτης Κύριλλος επαίνεσε τους ιερείς του παρεκκλησίου τον π. Αθανάσιο Πεφάνη και τον προϊστάμενο π. Ευγένιο Αράνκι από τη Ναζαρέτ, για το έργο που επιτελείται στο ναό και ευχήθηκε ο Όσιος Σάββας να ευλογεί την πορεία της διακονίας τους.

Όπως έχει σημειώσει το Orthodoxia.Info, ο υπόγειος ναός, με την ευλογία του Μητροπολίτη Κηφισίας, έχει μετονομαστεί επ’ ονόματι του Οσίου Σάββα.

Στο ναό επίσης φυλάσσονται μόνιμα, ιερά λείψανα αναιρεθέντων Αββάδων Σαββαϊτών από την λαύρα του Αγίου Σάββα στα Ιεροσόλυμα, καθώς και λίθοι εκ του τάφου του Αγίου.

Φωτογραφίες εσπερινού: Παρασκευάς Συμβουλίδης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ