Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 2:34

Πάνδημος εορτασμός της Παναγίας Παντοβασιλίσσης στη Ραφήνα χοροστατούντος του μητροπολίτη Προύσης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε και εφέτος η Πανήγυρις του Γενέσιου της Θεοτόκου στον Ι. Ναό της Παναγίας της Παντοβασιλίσσης στη Ραφήνα. Ο ναός, που είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Υπεραγίας Δεσποίνης Ημών Θεοτόκου, αποτελεί κάθε χρόνο πόλο έλξης για χιλιάδες κατοίκους όλων των Μεσογείων, καθώς είναι η Πολιούχος και προστάτης της Ραφήνας.

Να σημειωθεί ότι η ενορία έχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο, καθώς στο Ναό φυλάσσονται ιστορικά κειμήλια προερχόμενα από την Τρίγλια της Μ. Ασίας, όπως η εφέστιος και θαυματουργός εικόνα της Παναγίας “Πάντων Βασίλισσα” η οποία μεταφέρθηκε το 1923, μετά τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μ. Ασία. Επίσης το ιερό Ευαγγέλιο του Εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης ενώ τέλος, δίπλα στο κυρίως Ναό, υπάρχει παρεκκλήσιο του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής, χοροστάτησε ο Επίσκοπος του Οικουμενικού Θρόνου και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, ο οποίος διατηρεί με το Ναό της Παντοβασίλισσας, πνευματικούς δεσμούς, λόγω της προέλευσης, καθώς η Τρίγλια είναι κωμόπολη της Προύσας, στον ιστορικό χώρο της Βιθυνίας. Στον Εσπερινό συμμετείχαν επίσης πολλοί ιερείς από την Μητρόπολη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής, με πρώτο τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού Αρχιμ. π. Αναστάσιο Τασόπουλο, αλλά και τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Αρχιμ. π. Ιερόθεο Καλογερόπουλο.

Ο κ. Ελπιδοφόρος αναφερόμενος στο ιστορικό κειμήλιο της Παναγίας Παντοβασιλίσσης που μετέφεραν οι πρόσφυγες αδερφοί μας από τα αγιασμένα χώματα της Μικράς Ασίας, είπε πως “πόσο παράδοξο είναι να είσαι όχι απλά Βασίλισσα, αλλά Πάντων Βασίλισσα. Και από την άλλη πλευρά να είσαι προσφυγοπούλα, που ξεριζώθηκε από το σπίτι της και το τόπο του πατρός της και να την μεταφέρουν στα χέρια τους οι πιστοί. Η Παναγία έζησε ως πρόσφυγας πολύ νωρίς, με τον Ιησού Χριστό ακόμα στα σπλάχνα της και τον Ιωσήφ να προσπαθούν να διαφύγουν από τη μανία του Ηρώδη. Αυτή η εικόνα της Παναγίας της προσφυγοπούλας και του μικρού πρόσφυγα Χριστού, ήρθε και πάλι στο μυαλό μας, βλέποντας εκατομμύρια πρόσφυγες που προσπαθούν να σώσουν τις οικογένειές του και τις περιουσίες τους για να γλιτώσουν από την σφαγή και τον θάνατο. Τις διώξεις εναντίων των Χριστιανών τις ζούνε πρώτοι οι άνθρωποι του Θεού, όπως ο Άγιος Χρυσόστομος Μητροπολίτης Σμύρνης. Αλλά και σήμερα όλοι αυτοί οι Χριστιανοί και όχι μόνο, που διώκονται και θανατώνονται στην Μέση Ανατολή. Εμάς, το καθήκον μας ως Χριστιανοί είναι να περιθάλψουμε όλους αυτούς, όσο μπορεί ο καθένας. Για να κάνουμε πράξη αυτό που λέει ο Κύριος Ιησούς Χριστός “…ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε”. Γνωρίζω καλά πως πολλοί από εσάς μπορεί να εκφράσετε κάποιες αντιρρήσεις. Πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές. Ότι δεν τους αντέχει η οικονομία μας κ.α Η Ελλάδα έχει κράτος και αυτά είναι θέματα του κράτους. Το δικό μας καθήκον ως Εκκλησία και ως Χριστιανοί είναι να αγκαλιάσουμε τον κυνηγημενο, γιατί κανένας δεν έγινε πρόσφυγας με την θέλησή του. Οι πρόγονοί μας στην Τρίγλια δεν ξεριζώθηκαν για κοινωνικούς λόγους, αλλά έφυγαν κυνηγημένοι. Ας ανοίξουμε λοιπόν την καρδιά μας, όπως ο τόπος αυτός άνοιξε την αγκαλιά του και δέχθηκε εμάς ως πρόσφυγες τότε, και ας αγκαλιάσουμε τους ενδεείς και τους κυνηγημένους.

Τέλος ευχήθηκε “η προσφυγοπούλα Παναγία να μεσιτεύει στον Υιό Της για να μας χαρίσει το έλεος.”

Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας και των άλλων ιερών κειμηλίων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ραφήνας, όπου παρακολούθησαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, η Δημοτική Αρχή και πλήθος κόσμου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ