Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 | 15:40

Η πανδημία κύριο θέμα στα Χριστουγεννιάτικα μηνύματα των Προκαθημένων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Οι ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες γιορτάζονται τα φετινά Χριστούγεννα εξαιτίας του κορονοϊού κυριαρχούν στα Χριστουγεννιάτικα μηνύματα των Ορθοδόξων Προκαθημένων.

“Διαφορετική” χαρακτηρίζει τη φετινή πορεία προς τα Χριστούγεννα “λόγω της σοβούσης πανδημίας” ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο δικό του μήνυμα για τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

“Εορτάζομεν τα Χριστούγεννα, προσευχόμενοι διά τους εν κινδύνοις και ασθενείαις αδελφούς ημών. Θαυμάζομεν την αυτοθυσίαν των ιατρών και των νοσηλευτών και πάντων των συμβαλλόντων εις την αντιμετώπισιν της πανδημίας”, σημειώνει ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος αναφέρεται στη «λευκή μπλούζα» των ιατρών ως «ένα άσπρο ράσο», το οποίο “εκφράζει την παραίτησιν από το «εμόν» χάριν του αδελφού, το «ζητείν τα του ετέρου», την ολικήν αφιέρωσιν εις τον πάσχοντα”, ενώ διαπιστώνει πως “η επικίνδυνος πανδημία εκλόνισε πολλά αυτονόητα, απεκάλυψε τα όρια του τιτανισμού του συγχρόνου «ανθρωποθεού» και ανέδειξε την δύναμιν της αλληλεγγύης”.

“Μας χρειάζεται υπευθυνότητα και ελπίδα”, τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στο δικό του Χριστουγεννιάτικο μήνυμα, ενώ, μιλώντας μέσα από την προσωπική του εμπειρία της ασθένειας η οποία “θέτει την ορθή τάξη των πραγμάτων και των συναισθημάτων”, ξεκαθαρίζει πως “πρέπει να νοιώσουμε υπεύθυνοι για την υγεία όλων”.

Ο κ. Ιερώνυμος τονίζει τη μεγάλη προσφορά των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας, οι οποίοι “σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης εργάζονται το έργο μιας αληθινής φιλανθρωπίας. Ξεχνούν ότι υπάρχουν για να υπάρξουμε εμείς. Τους ευγνωμονούμε”, ενώ καλεί τους πιστούς να δείξουν “ελπίδα και πίστη στο θείο Βρέφος, που επιτρέπει τη δοκιμασία. Ας μη μας παραλύει ο φόβος. Η ζωή μας ανήκει στον Κύριο. Αυτός εξήλθε νικών και ίνα νικήση. Αυτός θα δώσει τη διέξοδο”.

Το χαρμόσυνο άγγελμα των Χριστουγέννων “προβάλλει την αληθινή απάντηση εις τα αναρίθμητα «γιατί» της ανθρωπότητος”, σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος στο δικό του μήνυμα για την εορτή της Σάρκωσης του θείου Λόγου. Αυτό το άγγελμα, συμπληρώνει ο κ. Ειρηναίος, αποτελεί “προσκλητήριον αφυπνίσεως, εις ένα κόσμο φοβισμένο αυτή τη χρονιά, ένα κόσμον, ο οποίος διαπιστώνει ότι η δήθεν «παντοδυναμία» του ήταν επίπλαστη, ένα κόσμο, τον οποίον εταπείνωσεν αιφνιδίως ένας αδιόρατος μικροοργανισμός”.

“Μέσα εις το κλίμα αυτό, μέσα εις την παγκόσμια αυτή δοκιμασία, εις το πανανθρώπινο τούτο «επιτίμιο», καλούμαστε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, να δούμε το χέρι του Θεού, να διακρίνωμε το θέλημα του Θεού και να ακούσωμε τη σωτήρια φωνή Του”, υπογραμμίζει ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης και εύχεται “ας γίνουν τα εφετεινά Χριστούγεννα, τα πιο αληθινά της ζωής μας! Ας γίνουν οι πρωτόγνωρες αυτές εορτές αφορμή επαναθεωρήσεως της σχέσεώς μας με τον Θεό και τις έμψυχες εικόνες του, τους συνανθρώπους μας και απαρχή μιάς ζωής μετανοίας, προσανατολισμένης στο θέλημα του Θεού!”

“Ευκαιρία να εκτιμήσουμε τί τεράστια σημασία έχουν στην πνευματική και κοινωνική μας ζωή τα αυτονόητα για τους πιστούς”, σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του σχετικά με τους περιορισμούς που βιώνουν οι πιστοί λόγω της πανδημίας. “Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα άλλο είδος πνευματικής «νηστείας» και ασκήσεως, που επιβάλλεται από εξωτερικές συνθήκες”, προσθέτει.

“Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα της περίεργης απομονώσεως που μας έχει επιβάλει η πανδημία, στη μοναξιά, την αγωνία και τον φόβο, ας αντισταθούμε, αδελφοί μου, γιορτάζοντας τα φετινά Χριστούγεννα με προσήλωση κυρίως στη λυτρωτική παρουσία του Υιού και Λόγου του Θεού”, τονίζει παρακάτω ο κ. Αναστάσιος και προσθέτει πως “αυτή την καθοριστική εμπειρία οφείλουμε όχι μόνο να την ενισχύσουμε μέσα μας, αλλά να τη μεταδώσουμε ως πνευματικά αντισώματα στους γύρω μας. Με στοργή, με ταπείνωση, με τον λόγο, με τη σιωπή, χωρίς προκλητική οίηση”.

“Δεν είναι μόνον ο κορονοϊός που μεταδίδεται αθόρυβα και δραστικά”, σημειώνει εύστοχα ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, καθώς “πολύ περισσότερο, η πίστη σε αυτή τη λυτρωτική παρουσία μεταδίδεται ήρεμα και αποτελεσματικά από πιστό άνθρωπο σε άνθρωπο και από ομάδα σε ομάδα” προτείνει, δε, ως “το πιο ουσιαστικό χριστουγεννιάτικο δώρο, που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας αλλά και στους γύρω μας” την “συναίσθηση και τη μαρτυρία της παρουσίας του Σωτήρος Χριστού στην καθημερινή μας πορεία”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ