Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 6:51

Πάνδημη η συμμετοχή στη λιτάνευση της Παναγίας Βουρλιώτισσας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Ολοκληρώθηκαν με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα οι εορτασμοί για την πολιούχο και προστάτη της Ν. Φιλαδέλφειας, την Παναγία την Οδηγήτρια από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, την Βουρλιώτισσα ή Καρά-Παναγιά όπως την έλεγαν οι πρόγονοι της ιωνικής γης.

Απόψε τελέστηκε ο μεθέορτος εσπερινός όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και εν συνεχεία η μεγαλοπρεπής πάνδημη λιτάνευση στους δρόμους της Ν. Φιλαδέλφειας.

Της πομπής προεξήρχε ο Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, ενώ τον πλαισίωσαν δεκάδες ιερείς, η φιλαρμονική του Πυροσβεστικού Σώματος, και εκατοντάδες πιστοί.

Πραγματοποιήθηκε δέηση στο μνημείο μικρασιατών πεσόντων κατά την εθνική τραγωδία, όπου ο Μητροπολίτης Γαβριήλ αφού ευχαρίστησε τον αρχιμανδρίτη Παντελεήμωνα Παπασυννεφάκη, τους συνεφημεριους του και τους ακούραστους συνεργάτες του, που συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση των φετινων εορτασμών είπε ότι “η Παναγία μας καλεί να κάνουμε την αυτοκριτική μας για να δούμε ο δρόμος που έχουμε επιλέξει στη ζωή μας, κατά πόσο είναι στα βήματα που Εκείνη άφησε πανω στη γη, αθόρυβα και ουσιαστικά. Έτσι όπως πρέπει να είναι και η ζωή μας, αθόρυβη και ουσιαστική. Ένας τρόπος που θα ξεχωρίζεις από τους άλλους, διότι χριστιανός δεν είναι μια θρησκεία, αλλά είναι τρόπος ζωής”.

Ο μητροπολίτης Σάμου δήλωσε συγκινημένος από την παρουσία του στους εορτασμούς για την Παναγία την Βουρλιώτισσα και εξήρε την συμμετοχή των πιστών λέγοντας “σας καμαρώνω για τον παλμό της καρδιάς σας και την ευσέβειά σας προς την Παναγία μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά το προσφυγικό θέμα και γνωρίζουμε την αγάπη, τον σεβασμό και την διαχρονική παράδοση που φέρουν οι πρόσφυγες. Κι εμείς στη Σάμο έχουμε ένα χωριό που λέγεται Βουρλιώτες με κατοίκους από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Και δίνουν κι εκείνοι την δικη τους μαρτυρία, όπως κι εσείς δίνετε την δική σας μαρτυρία. Στο κέντρο όλων μας απόψε είναι η Παναγία. Αν έχουμε όλη μια σαρκική μητέρα, η Παναγία είναι η πνευματική μας μάνα, η ελπίδα μας και η απαντοχή μας”.

Στην λιτάνευση παρέστησαν ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Γιάννης Βούρος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικού Τομέα καθώς και μικρασιατικοί σύλλογοι και άνδρες με παραδοσιακές βουρλιώτικες ενδυμασίες που πάντα συμμετέχουν ενεργά σε κάθε εορτασμό της ενορίας.

Το τέλος των εκδηλώσεων έλαβε χώρα στον παρακείμενο γήπεδο του Ιωνικού Ν. Φιλαδέλφειας, όπου δόθηκε μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στη Μικρά Ασία, με τίτλο «ΜΙΚΡΑΣΙΑ: Εσέ αγναντεύω και σε τραγουδώ» από το Εργαστήρι Τέχνης & Πολιτισμού του Χρ. Θεολόγου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ