Κυριακή 2 Απριλίου 2023 | 14:19

ΑΔΙΑΝΟΗΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ

Με Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με Ουκρανούς πρόσφυγες συναντήθηκε την Τρίτη στη Βαρσοβία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να τους εκφράσει την αλληλεγγύη του και να καταγγείλει την επίθεση της Ρωσίας στη χώρα τους.

Σε ομιλία του στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Στέφαν Βισίνσκι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε «αδιανόητες» τις καταστροφές που προκλήθηκαν «από αυτή τη φρικτή εισβολή στο ουκρανικό έθνος και σε όλον τον κόσμο».

«Όλοι οι πόλεμοι είναι καταδικαστέοι αλλά ένας πόλεμος μεταξύ ορθοδόξων είναι απολύτως απαράδεκτος», τόνισε επισκεπτόμενος μια ορθόδοξη εκκλησία της Βαρσοβίας προκειμένου να προσευχηθεί για την ειρήνη ενώ εξέφρασε τη λύπη του για «την κρίση ενότητας» που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Πρόσθεσε δε «στην Ουκρανία η πλειονότητα των κατοίκων είναι ορθόδοξοι, όμως έχουν διχαστεί μεταξύ εκείνων που παραμένουν πιστοί στο Πατριαρχείο της Μόσχας και σε εκείνους που ακολουθούν την νέα Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, την αυτοκεφαλία της οποίας έχει αναγνωρίσει το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Η ρωσική ιεραρχία θεώρησε «σχίσμα» αυτήν την αναγνώριση και διέκοψε κάθε σχέση της με την Κωνσταντινούπολη. Σήμερα ο επικεφαλής της, ο Πατριάρχης Κύριλλος, δικαιολογεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες αναγνώρισαν σταδιακά το αυτοκέφαλο της νέας Ουκρανικής Εκκλησίας όμως η πολωνική δεν έχει πάρει θέση μέχρι στιγμής».

 Φώτο: Iakovos Krochak

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Καθολικής Επισκοπής Πολωνίας, τον Αρχιεπίσκοπο Στανισλάβ Γκαντέσκι. Ο τελευταίος έκανε έκκληση για «πνευματική και οικουμενική αλληλεγγύη προς το μαρτυρικό ουκρανικό έθνος» και κατήγγειλε «την ακατάσχετη δίψα της κυριαρχίας και την περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια που αναβίωσαν τους καταστροφικούς δαίμονες του παρελθόντος».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ