Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 3:01

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ: Η Μόσχα επαναφέρει τα περί ελέγχου της Κωνσταντινούπολης από τις ΗΠΑ παρά την σαφή θέση Βαρθολομαίου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τη γνωστή επιχειρηματολογία της, σύμφωνα με την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχώρησε στην ανακήρυξη Αυτοκεφάλου Εκκλησίας στην Ουκρανία υπό το βάρος των αμερικανικών πιέσεων επαναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ. “Οι ενέργειες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως είναι αποτέλεσμα της χειραγώγησης από την Ουάσινγκτον και δεν έχουν καμία σχέση με τα ιδανικά της Ορθοδοξίας. Όλοι μας ξέρουμε καλά πώς δημιουργήθηκε η “ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας”. Δεν πρόκειται απλώς για μια πρωτοβουλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Επιβλήθηκε άμεσα από τις ΗΠΑ που ουσιαστικά δεν το κρύβουν καν” σημειώνεται στη δήλωση του κ. Λαβρόφ την οποία κοινοποίησε μέσω των κοινωνικών δικτύων στην Ελλάδα η ρωσική πρεσβεία.

Η επαναφορά αυτής της επιχειρηματολογίας έρχεται μόλις ένα μήνα πριν την επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Εκκλησία της Ουκρανίας, την πρώτη μετά την ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου και την οποία ο ρωσικός παράγοντας δεν επιθυμεί να πραγματοποιηθεί.

Η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, η οποία χρησιμοποιείται από το σύνολο των Ρώσων πολιτικών και εκκλησιαστικών αξιωματούχων σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο έχει απαντηθεί από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος απευθυνόμενος σε Ουκρανούς Βουλευτές που είχαν επισκεφθεί το Φανάρι τον προηγούμενο Μάρτιο είχε καταστήσει σαφές πως “Η παραχώρηση της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, το 2019, ήταν κυρίως μια έκφραση ποιμαντικού ενδιαφέροντος για πνευματική δικαιοσύνη και ελευθερία. Για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες, η Ουκρανία δεν μπόρεσε να απολαύσει πλήρη εκκλησιαστική ανεξαρτησία από εξωτερικές επιρροές” ξεκαθαρίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση πωςΟ Τόμος της Αυτοκεφαλίας ήταν μια πράξη ευθύνης της Μητρός Εκκλησίας απέναντι σε εκατομμύρια ορθοδόξων αδελφών μας που βρισκόντουσαν εκτός Εκκλησίας. Και, ασφαλώς, δεν ήταν μια πράξη υπαγορευμένη από εξωτερικές δυνάμεις ή γεωπολιτικά συμφέροντα”.

Εξάλλου πρόσφατα είχε απαντήσει και στα όσα κατά καιρούς διαδίδονται από τους ίδιους κύκλους περί προσπάθειας της Κωνσταντινούπολης να επιβληθεί στον ορθόδοξο κόσμο σαν “Βατικανό” λέγοντας πως “Διά την Εκκλησίαν του Χριστού δεν υπάρχουν εγκόσμιοι δυνάμεις. Ούτε η έκτασις η γεωγραφική, ούτε τα πλήθη των οπαδών της, ούτε ο υλικός πλούτος, είναι δυνατόν να αποτελούν δυνάμεις διά την Εκκλησίαν του Χριστού. Η μεγαλυτέρα δύναμίς της είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Και ούτος εσταυρωμένος”,  ενώ ακόμη πιο σαφής ήταν κατά την διάρκεια της Θ. Λειτουργίας των ονομαστηρίων του τον προηγούμενο Ιούνιο όπου ξεκαθάρισε πως το Φανάρι δεν διαπραγματεύεται την ευθύνη του.

Δεν υπεισερχόμεθα εις διάλογον επί των αυτονοήτων και πατροπαραδότων. Δεν διαπραγματευόμεθα τας ευθύνας του Θρόνου μας. Δεν παραιτούμεθα από αυτάς. Δεν τας απεμπολούμεν. Δεν θα επιτρέψωμεν την αλλοτρίωσιν της ευλογημένης εκκλησιολογίας όπως αύτη περιγράφεται ευθαρσώς εις τα κείμενα της ιστορίας μας. Δεν θα επιτρέψωμεν την συγκατάβασιν, την οικονομίαν, την ευγένειαν, τας μερικάς φιλόφρονας υποχωρήσεις, τας ενεργείας του περασμένου αιώνος, εις τας οποίας ατυχώς προέβησάν τινες των προ ημών, με όνειρον μίαν ενότητα, μακράν, όμως, της αυθεντικής και παλαιάς εκκλησιολογίας” είχε πει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ