Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 1:03

Όταν οι Έλληνες του 1821 προσπαθούσαν να αφυπνίσουν την Ευρώπη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μπορεί αυτές τις μέρες αρκετοί να μένουν έκπληκτοι απέναντι στην σιωπή της κατά τα άλλα χριστιανικής Ευρώπης απέναντι σε όσα διαδραματίζονται εις βάρος των όσων συμβολίζει ο ναός της του Θεού Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες κάνουν μια αντίστοιχη προσπάθεια αφύπνισης.

Το Φθινόπωρο του 1822 στην Βερόνα της Ιταλίας, με πρωτοβουλία της Αυστρίας πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των κρατών της Ιεράς Συμμαχίας με θέμα συζήτησης τα φλέγοντα τότε ζητήματα στην Ευρώπη και στόχο την αντιμετώπιση των διαφόρων επαναστατικών κινημάτων της εποχής. Μπροστά τους είχε φτάσει και μια επιστολή από την Ελλάδα που είχε τίτλο  «Αναφορά των αγωνιζομένων Ελλήνων προς τους κραταιοτάτους Βασιλείς της Ευρώπης». Ήταν μια επιστολή αφύπνισης των Ελλήνων προς την Ευρώπη που δεν είχε καταλάβει με τι ακριβώς είχε να κάνει…

«Πόσα φοβερά δεινά έχουμε υποστεί οι δυστυχείς Έλληνες από τους αδικότατους και τυραννικότατους Οθωμανούς, ούτε εσείς το αγνοείτε ούτε κανείς από τους πολίτες της ευδαίμονος Ευρώπης. Διότι πολλοί Ευρωπαίοι είδαν και, όσο ήταν εφικτό, ο καθένας με τις συγγραφές του διεκτραγώδησε, πόσο μεγάλα αδικήματα διέπραξαν αυτοί οι τύραννοι εδώ και πάρα πολύ καιρό. Όμως το πόσο φοβερά είναι αυτά που ήδη τώρα εναντίον μας αποτολμούν, αυτό είναι αδύνατο με λόγια κάποιος να το περιγράψει, αλλά και όποιος το ακούσει απίστευτο θα του φανεί»  ξεκινούσαν την επιστολή τους οι Έλληνες αγωνιστές που ήθελαν με κάθε τρόπο να δώσουν στην Ευρώπη να καταλάβει πως ο εχθρός δεν ήταν των Ελλήνων αλλά ολόκληρης της Δύσης.

Στην επιστολή, ο συντάκτης της οποίας δεν είναι γνωστός αλλά οι ιστορικοί την αποδίδουν στον σπουδαίο λόγιο Κωνσταντίνο Μηνά ο οποίος καταγόταν από την Έδεσσα και ήταν σημαντικός, αν και όχι ιδιαίτερα προβεβλημένος, εκπρόσωπος του νεοελληνικού διαφωτισμού καθώς επίσης πρωτοπόρος της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, γίνεται μια πολύ ιδιαίτερη αναφορά στις προθέσεις των Οθωμανών, οι οποίες λίγο έως πολύ προβληματίζουν και σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών.

«Γνωρίζετε πόσο είναι το πλήθος αυτού του ασεβέστατου ασιατικού έθνους. Από αυτούς λοιπόν συλλέγοντας αμέτρητο στρατό ο τύραννος άφοβα θα βαδίσει εναντίον σας και θα θελήσει όλους να σας καταστρέψει» γράφουν οι Έλληνες επαναστάτες στους Ευρωπαίους, στους οποίους επισημαίνουν ταυτόχρονα πως «Δεν είναι όμως μόνο εκείνος που θα καταστρέψει αλλά και αυτός που μπορεί μεν να τον εμποδίσει αλλά δεν το κάνει. Λοιπόν θα το περιμένετε άπραγοι χριστιανικώτατοι Βασιλείς;».

ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ

Όπως πολλές φορές έχει γραφτεί, οι σκλαβωμένοι Έλληνες είψχαν βαθιά πίστη στο Θεό αλλά και σε προφητείες που όπως και σήμερα έτσι και τότε… δεν επαληθεύτηκαν.

Είναι πολύ χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται σε μια μικρή παράγραφο της επιστολής, όπου με πολύ όμορφο τρόπο, οι επαναστατημένοι Έλληνες περιγράφουν τις χαμένες ελπίδες τους…

«Εσχάτως λοιπόν μας εμφανίστηκε κάποια ελπίδα σωτηρίας, όταν έγινε η Ιερά και Σεμνότατη Συνέλευση των Χριστιανικωτάτων Βασιλέων της Ευρώπης στη φιλανθρωπότατη Γερμανία. Πιστέψαμε τότε ότι οι γαληνοτάτοι Βασιλεις θα ενδιαφερθούν κάπως για τις δικές μας συμφορές» γράφουν και συνεχίζουν…

«Γι αυτό άλλοι σε ναούς, άλλοι σε θείους βωμούς έτρεχαν και προσεύχονταν να αποβούν αληθή όσα ο καθένας είχε στο νου του. Άλλοι πάλι έσκυβαν στις ιερές και προφητικές βίβλους, πασχίζοντας να ανακαλύψουν εκεί, άν είχε έρθει ο καιρός να απαλλαγούμε από τις συμφορές μας. Αλλά τίποτα από αυτά δεν είχε την έκβαση που νομίσαμε. Και έτσι πάλι μες στην αιχμαλωσία μέναμε, πάλι μέσα στα δεινά».

Το εντυπωσιακό αυτό κείμενο είδε το φως της δημοσιότητας το 1853 στην Κέρκυρα, από τον ιστορικό Σπυρίδωνα Ζαμπέλη. Στις μέρες μας επανακυκλοφόρησε στη νέα ελληνική, στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα, από τον επίσημο εκδοτικό οργανισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Αποστολική Διακονία στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 ετών από την Παλιγγενεσία, με πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή της, μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθαγγέλου..

Τελικά όμως, όπως φάνηκε, το ιστορικό και ίσως προφητικό κείμενο για τα όσα ζούμε αυτές τις μέρες, έγινε ξανά επίκαιρο πριν καν ξεκινήσουν οι εορτασμοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκδοση αυτή απεστάλη από την Αποστολική Διακονία σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις ηγεσίες των ευρωπαϊκών και χριστιανικών χωρών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ