Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 | 16:54

Όταν ο Ιερώνυμος διέβη τον Ρουβίκωνα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Ο Αρχιεπίσκοπος που αποφεύγει όσο κανείς άλλος Προκάτοχος του τις συγκρούσεις με την εκάστοτε Κυβέρνηση, είναι τελικά αυτός που ανέλαβε προσωπικά να οδηγήσει την Εκκλησία σε μια από τις σκληρότερες συγκρούσεις με το κράτος τις τελευταίες δεκαετίες.

Δώδεκα χρόνια μετά την ανάρρηση του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο και αφού κατάφερε να συνεργαστεί με κάθε είδους κυβέρνηση που ορκίστηκε ή και δεν ορκίστηκε επί των ημερών του, από την παραδοσιακή Δεξιά έως και την ριζοσπαστική Αριστερά, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διαβαίνει τον Ρουβίκωνα, ορθώνοντας για πρώτη φορά το ανάστημα της Εκκλησίας απέναντι στην κυβέρνηση που φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος της οργής στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Η απόφαση για άνοιγμα των ναών την ημέρα των Θεοφανείων ήταν μόνο η αρχή. Με μια κίνηση «ματ» η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δείχνει την απόλυτη δυσφορία της προς το Μέγαρο Μαξίμου ενώ την ίδια στιγμή κόβει τον «αέρα» και στους κάθε λογής αυτόκλητους υπερασπιστές της πίστεως, κληρικούς και λαϊκούς που όλο αυτό το διάστημα χρησιμοποιούσαν την συνετή στάση της εκκλησιαστικής διοίκησης για να δημιουργήσουν ζωτικό χώρο για την δική τους ατζέντα.

Με μια «κόκκινη γραμμή» η οποία ξεκίνησε να χαράσσεται από σήμερα το μεσημέρι στο συνοδικό μέγαρο της Μονής Πετράκη, ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος περιχαρακώνουν ουσιαστικά τον ζωτικό χώρο της Εκκλησίας η οποία από την απόλυτη συνεργασία περνά στην ολοκληρωτική σύγκρουση χωρίς όμως να επιτρέπει την μη τήρηση των υγειονομικών κανόνων, με δυο εξαιρετικά δυνατές και εμφαντικές ενέργειες οι οποίες μετά την Θ. Λειτουργία των Θεοφανείων θα αποτελέσουν και την αιχμή του δόρατος της στρατηγικής του Αρχιεπισκόπου.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΘΑ ΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

Ύστερα από πρόταση του προς την ΔΙΣ η οποία αποφάνθηκε ομόφωνα θετικά, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος θα μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κάπου στο Μοσχάτο ή την Καλλιθέα, και θα τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.

Αν και η τελετή θα είναι ιδιαίτερα λιτή με τον Αρχιεπίσκοπο μόνο, συνοδευόμενο από έναν διάκονο, ο συμβολισμός είναι εξαιρετικά ισχυρός αφού η ΚΥΑ απαγορεύει ρητώς αυτές τις τελετές και δεν προβλέπει την παραμικρή εξαίρεση. Το μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και προς τους κάθε λογής αντιφρονούντες είναι σαφές: Ο Αρχιεπίσκοπος ηγείται προσωπικά των αντιδράσεων.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ

Η δεύτερη εξίσου ηχηρή ενέργεια της Εκκλησίας η οποία δεν έχει προηγούμενο, είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας όχι της Αρχιεπισκοπής ή της Ιεράς Συνόδου αλλά του συνόλου των 82 Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, τουλάχιστον των τελευταίων δεκαετιών, ολόκληρη η Εκκλησία της Ελλάδος στο πλέον ανώτατο επίπεδο της προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά κυβερνητικής απόφασης κλιμακώνοντας την σύγκρουση και σε νομικό επίπεδο.

Προφανώς μέχρι να κατατεθεί, να συζητηθεί και να δημοσιευθεί η απόφαση, ο κορονοϊός ίσως και να μας έχει αφήσει, όμως ο συμβολισμός που θα έχει στείλει η Εκκλησία θα μείνει.

Για να γίνει αντιληπτό το εύρος του ζητήματος, αρκεί να υπενθυμίσουμε πως είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία αρνείται επίσημα με συνοδική απόφαση να τηρήσει νόμο ή κυβερνητική απόφαση και μπαίνει στη διαδικασία μιας τόσο σημαντικής δικαστικής διαμάχης.

Το τι θα ακολουθήσει είναι δύσκολο να προβλεφθεί αφού πλέον Εκκλησία και Κυβέρνηση εισήλθαν σε αχαρτογράφητα ύδατα. Σίγουρα πάντως οι εκπλήξεις δεν θα λείψουν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ