Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 4:14

“Όσοι έκαναν πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης δεν είναι μέλη της Εκκλησίας”

Αναδημοσίευση
Αναδημοσίευση
Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία αυτή είναι επιλογές από το διαδίκτυο. Εαν κάποιος από τους συντάκτες τους δεν επιθυμεί την φιλοξενία τους από το "Ορθοδοξια.info" μπορεί να το ζητήσει γράφοντας στο news@orthodoxia.info Η αναδημοσίευση στις σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα και αποδοχή των όσων αναφέρονται στα κείμενα από την πλευρά του orthodoxia.info

Του ιδίου συγγραφέα:

«ἀσφαλῶς κανένας δέν ὑποχρεώνεται νά εἶναι χριστιανός, ὅποιος ὅμως εἶναι χριστιανός, εἶναι ὑποχρεωμένος νά κάνει θρησκευτικό Γάμο» Ελευθέριος Βενιζέλος

Ιδιαιτέρως αυστηροί στους τυπικούς ελέγχους κλήθηκαν να είναι οι ιερουργοί των μυστηρίων της Εκκλησίας, σχετικά με τον Γάμο, την Βάπτιση και τις Κηδείες.

Μετά την νομοθέτηση και του συμφώνου συμβίωσης, για όσους πολίτες θέλουν να συμμετέχουν στα Ιερά Μυστήρια, χρειάζεται έγγραφη απόδειξη ότι, εφόσον έχουν βαπτιστεί, παραμένουν μέλη της Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με το «Περί Νομοκανονικών και Ποιμαντικών συνεπειών εκ του Νόμου περί του Συμφώνου Συμβιώσεως» Εγκύκλιο Σημείωμά της, απαιτεί οι εφημέριοι όχι μόνο να λάβουν γνώση για τις πνευματικές συνέπειες που προκύπτουν από τον Νόμο 4356/2015, αλλά και να εφαρμόσουν ό,τι τους ζητείται από την Εκκλησία.

Συγκεκριμένα από τους μελλονύμφους απαιτείται, μαζί με τα άλλα παραστατικά για την έκδοση άδειας Γάμου, και το Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από το Ληξιαρχείο του Δήμου, για να γνωρίζουν οι εφημέριοι εάν οι μελλόνυμφοι έχουν προηγουμένως τελέσει Πολιτικό Γάμο ή Σύμφωνο Συμβίωσης. Επιπλέον το αυτό να καταθέτουν και οι Παράνυμφοι (κουμπάροι).

Στην βάπτιση, ο υποψήφιος ανάδοχος οφείλει να είναι όχι μόνο βαπτισμένος Ορθόδοξος Χριστιανός ο ίδιος (Συνοδικοί Εγκύκλιοι υπ’ αριθμ. 590/23-10-1986 και 3983/2490ΝΚ/182/12-2-1996, η τελευταία από τις οποίες απαγορεύει να γίνονται ανάδοχοι μέλη οργανώσεων με σοβαρές δογματικές αποκλίσεις), αλλά και ζωντανό και συνειδητό μέλος της Εκκλησίας. Κάποιος που έχει συνάψει μόνον πολιτικό Γάμο, ή Σύμφωνο συμβίωσης με ετερόφυλο ή ομόφυλο πρόσωπο, απαγορεύεται να γίνει ανάδοχος. (Συνοδικοί Εγκύκλιοι υπ’ αριθμ. 2309/240/105/21-1-1982 και 3262/46ΝΚ/2268/7-11-2000, και Εγκύκλιο Σημείωμα 1009/871/18-4-2016). Για τον λόγο αυτόν απαιτείται Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης του Αναδόχου ή Πιστοποιητικό Βάπτισής του, το οποίο βεβαιώνει ότι είναι βαπτισμένος Ορθόδοξος Χριστιανός καθώς και Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης ή Ληξιαρχική Πράξη Γάμου του Αναδόχου, για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει συνάψει μόνο Πολιτικό Γάμο ή μόνον Σύμφωνο Συμβίωσης.

Εκ των ανωτέρω προκύπτει, ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν στα μυστήρια του Ιερού Ευχελαίου και της Θείας Ευχαριστίας, ούτε να απαγγέλλουν το σύμβολο της Πίστεως στην Λειτουργική Σύναξη, ούτε να δέχονται τις ευχές της εξοδίου ακολουθίας (κηδείας) επί του νεκρού τους.

Είναι αν μη τι άλλο υποκρισία, να θες τον Δήμαρχο τελετουργό στο γάμο και τον Παπά ιερουργό στην κηδεία. Ακόμα είναι απλά ψέμα, ότι κοστίζει ακριβά ο γάμος στην Εκκλησία, όταν γνωρίζεις ότι με δωρεάν δημοσίευση της αγγελίας γάμου και μόνο €22,00 ευρώ για παράβολο δημοσίου και έξοδα αδείας, μπορείς να λάβεις την ενωτική χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Επιπλέον στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για περαιτέρω διευκόλυνση των ενδιαφερομένων πιστών μελών της τοπικής Εκκλησίας, με τους κωδικούς του taxisnet στην ιστοσελίδα της, iaath.gr , μπορούν να υποβληθούν αιτήματα ηλεκτρονικής έκδοσης εγγράφων για γάμο και βάπτιση.

Η Εκκλησιαστική Κοινότητα της Αγίας Μαρίνης προέβη σήμερα Τετάρτη 31 Μαΐου 2017, στην παραπάνω ανακοίνωση, μετά την ευλογημένη συμμόρφωση ζεύγους υποψηφίων αναδόχων, οι οποίοι στην ίδια εβδομάδα, τέλεσαν την Τρίτη τον θρησκευτικό Γάμο τους και το Σάββατο έγιναν ανάδοχοι σε Βάπτιση.

Με την ευκαιρία αυτή και μέσω του τοπικού τύπου, υπενθυμίζουμε προς ενορίτες και μη, ότι δεν μπορεί όσοι με τις επιλογές τους έχουν αρνηθεί την ιδιότητα τους, ως μέλη της Εκκλησίας, να τιμώνται με εκκλησιαστικά αξιώματα.

Εκ του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Συνημμένα: agmarina.gr

1.http://iaath.gr/wpcontent/uploads/2016/04/%CE%95%CE%93%CE%9A%CE%A5%CE%9A%CE%9B%CE%99%CE%9F-%CE%A3%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%99%CE%A9%CE%9C%CE%91-24.pdf

2. http://iaath.gr/content/iero-mystirio-gamoy

3. http://iaath.gr/content/iero-mystirio-vaptisis

4.https://siatistaagiosnikolaos.gr/2016/05/20/%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%B3%CE%AC%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83/

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ