Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 | 12:56

Οσάκις ελεώ δεν αισθάνομαι ότι δίδω, αλλά ότι αποδίδω

Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης
Ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Του ιδίου συγγραφέα:

Κυριακή  Η΄ Λουκά

(Β΄ Κορινθ.  θ΄ 6 – 11)

Στο σημερινό αποστολικό κείμενό του ο απόστολος Παύλος απευθύνεται στους πιστούς της Κορίνθου και αναφέρεται σε ένα σημαντικό θέμα, την ελεημοσύνη.

Ο απόστολος Παύλος τονίζει στους Κορίνθιους ότι ο Θεός αγαπάει εκείνον που συμπαραστέκεται με ειλικρινή αγάπη στο συνάνθρωπό του, εκείνον που προσφέρει με την καρδιά του, γενναιόδωρα, με χαρά και ευχαρίστηση: «ὁ σπείρων φειδομένως φειδομένως καὶ θερίσει, καὶ ὁ σπείρων ἐπ᾿ εὐλογίαις ἐπ᾿ εὐλογίαις καὶ θερίσει. ἕκαστος καθὼς προαιρεῖται τῇ καρδία, μὴ ἐκ λύπης ἢ ἐξ ἀνάγκης· ἱλαρὸν γὰρ δότην ἀγαπᾷ ὁ Θεός».

Ο απόστολος Παύλος λέει ότι ο Θεός χαίρεται όταν ο άνθρωπος αναλώνεται σε έργα αγάπης και φιλανθρωπίας, γι’ αυτό και χορηγεί πλούσιο έλεος σε εκείνον που καταβάλλει προσπάθειες για να προσφέρει έργα αρετής, πράξεις που γίνονται εισιτήρια για την αιωνιότητα.

Όταν κάνουμε λόγο για ελεημοσύνη οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι αποτελεί μία ενέργεια, μία πράξη που ευαρεστεί τον Θεό και όπως λέει ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «Η ελεημοσύνη αγιάζει και πλουτίζει τον άνθρωπο».

Η ελεημοσύνη είναι μία σωτήρια προσφορά που πηγάζει από την  «αγαπώσα καρδία» του ανθρώπου και αφορά όχι μόνο υλικές αλλά και πνευματικές πράξεις, γι’ αυτό ο άνθρωπος δεν πρέπει να μεμψιμοιρεί αλλά να προσφέρει  με χαρά και γενναιοδωρία σε όποιον έχει ανάγκη.

Ο Χριστός, ως ο μόνος Φιλάνθρωπος και Ελεήμων, πρόσφερε εκούσια τον Εαυτό Του για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Ανέβηκε πάνω στον Σταυρό, στο ατιμωτικό όργανο του μαρτυρίου το οποίο μετέτρεψε σε όργανο σωτηρίας, ζυγό δικαιοσύνης, όπλο κατά του διαβόλου και δέχτηκε να πληγωθεί, να μαρτυρήσει, να πεθάνει για να θεραπεύσει, να λυτρώσει και να σώσει από την αθεράπευτη μέχρι εκείνη τη στιγμή πληγή της αμαρτίας το γένος των ανθρώπων χαρίζοντας σε όλους το μοναδικό Φως εκ του Ανεσπέρου Φωτός.

Ο Κύριος έχει μία και μόνη επιθυμία. Να μοιάσουμε σε Εκείνον!

Εκείνος είναι το παράδειγμα.

Παράδειγμα αγάπης και φιλανθρωπίας.

Παράδειγμα πλούσιας, ανεξάντλητης και ουσιαστικής προσφοράς όχι μόνο υλικών αλλά και πνευματικών αγαθών.

Ο Κύριος, δια του αποστόλου των εθνών Παύλου, μας καλεί σε μία ειρηνική εσωτερική επανάσταση κατά του ανελεήμονα εαυτού μας.  

Ο Κύριος μας καλεί να δείξουμε και να αποδείξουμε έμπρακτη φιλανθρωπία που δε θα περιορίζεται μόνο σε υλική προσφορά, άλλωστε ο άνθρωπος ως οντότητα ψυχοσωματική έχει ανάγκη και από πνευματική τροφή.

Ο απόστολος Παύλος αναφέρει στο κείμενό του: «δυνατὸς δὲ ὁ Θεὸς πᾶσαν χάριν περισσεῦσαι εἰς ὑμᾶς, ἵνα ἐν παντὶ πάντοτε πᾶσαν αὐτάρκειαν ἔχοντες περισσεύητε εἰς πᾶν ἔργον ἀγαθόν». Μόνο ο Θεός έχει τη δύναμη να μας γεμίσει με αγαθά και χάρη ώστε να εργαζόμαστε πάντοτε το καλό, το αγαθό, την ελεημοσύνη, τη φιλανθρωπία.

Φίλοι μου…

Ας μελετήσουμε προσεκτικά τα Ευαγγελικά και Αποστολικά ρήματα για να κατανοήσουμε σε βάθος την πραγματική φιλανθρωπία του Μόνου Ελεήμονα και Φιλάνθρωπου, του Κυρίου και Θεού και Σωτήρα Ιησού Χριστού.

Ας μελετήσουμε προσεκτικά τα Ιερά Κείμενα και θα διαπιστώσουμε ότι ο Κύριος δεν αναπαύεται στον μεμψίμοιρο και τσιγγούνη… στην ψυχή και την τσέπη… άνθρωπο, ούτε στον σκληρόκαρδο και τον ανειλικρινή.

Εκείνος που ελεεί, που προσφέρει με αγάπη και πίστη, λαμβάνει Χάρη και ελεείται πνευματικά, ζει και πορεύεται πεπληρωμένος εν Κυρίω και όπως αναφέρει ο Ιερός Χρυσόστομος: «Όποιος ελεεί το φτωχό δανείζει τον Θεό, με βέβαιη επιστροφή του δανείου του».   

Γι’ αυτό, εάν θέλουμε να γίνει πράξη αυτό που αναφέρει η Γραφή: «ἐσκόρπισεν, ἔδωκε τοῖς πένησιν· ἡ δικαιοσύνη αὐτοῦ μένει εἰς τὸν αἰῶνα», ας εργαστούμε ανάλογα.

Αξίζει φίλοι μου να είμαστε ειλικρινείς και γενναιόδωροι.

Αξίζει να μη λησμονήσουμε ποτέ τα σοφά λόγια του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά: «Οσάκις ελεώ δεν αισθάνομαι ότι δίδω, αλλά ότι αποδίδω».

Αξίζει να μοιάσουμε σε Εκείνον που προσφέρει και προσφέρεται, ώστε η Χάρη Του να πλημμυρίζει τη ζωή μας πάντοτε… νῦν καὶ ἀεὶ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ