Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 8:26

ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΨYΧΗ ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΗΡΘΕ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ

Όρκο αφοσίωσης στη Μόσχα μέχρι θανάτου καλούνται να υπογράψουν οι ιερείς της Αφρικής

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Απίθανα σκηνικά ξετυλίγονται σε Μητροπόλεις και Επισκοπές της Αφρικής όπου κληρικοί καλούνται να υπογράψουν κείμενο όρκου πίστης προς το Πατριαρχείο της Μόσχας αποκηρύσσοντας ταυτόχρονα κάθε επικοινωνία με την Κανονική Εκκλησία στην οποία ανήκουν, δηλαδή το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

«Προσέρχομαι κάτω από το ωμοφόριο του Πατριάρχη Ρωσίας και επιθυμώ να γίνω κληρικός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» αναφέρεται στο κείμενο στο οποίο μάλιστα ξεκαθαρίζεται ότι οι υπογράφοντες προσέρχονται  «εθελοντικά», «χωρίς πίεση» και «χωρίς οικονομικές επιδιώξεις».

Ο λόγος που επικαλείται το κείμενο είναι ένας «να σώσουν την ψυχή τους» επειδή ο Πατριάρχης τους ήρθε σε Κοινωνία «με τους σχισματικούς της Ουκρανίας».

Ο «όρκος» των Αφρικανών ιερέων όμως, δεν σταματά εδώ. Παράλληλα με την διακοπή της μνημόνευσης του Πατριάρχη τους, για να σώσουν την ψυχή τους, υπόσχονται και απόλυτη υπακοή στον Πατριάρχη Μόσχας και στους επισκόπους του… μέχρι θανάτου.

Κι επειδή κάθε όρκος που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει και μια τιμωρία καταλήγει με την δέσμευση πως «Αν σπάσω τον όρκο αφοσίωσης στην κανονική εκκλησία και έρθω σε επικοινωνία με κάποιο σχισματικό ας με τιμωρήσει ο Θεός».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ρωσίας, το κείμενο αυτό έχουν υπογράψει 102 κληρικοί. Ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν επιβεβαιώνεται από κάποια επίσημη πηγή.

Ήδη τη Δευτέρα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, η Εκκλησία του οποίου δέχεται αυτήν την πρωτοφανή επίθεση για τα εκκλησιαστικά δεδομένα των τελευταίων αιώνων, έχει συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να υπάρξει η σχετική επίσημη τοποθέτηση του δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

Η στάση και το μήνυμα που θα εκπέμψει από την Αλεξάνδρεια ο Πατριάρχης Θεόδωρος και η Σύνοδος του, αναμένεται να δώσει τον τόνο στις υπόλοιπες Εκκλησίες, ορισμένες εκ των οποίων αναμένουν την στάση της θιγόμενης Εκκλησίας ώστε να προχωρήσουν στις δικές τους ενέργειες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ