Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 1:24

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Ωρεών: “Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η πρώτη που γεύεται τους καρπούς της αναστάσεως του Χριστού”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Αν θέλουμε να ζήσουμε καλούμαστε να πραγματώσουμε τη σχέση μας με το Χριστό ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα το απόγευμα ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος.

“Αυτή γίνεται πραγματικότητα μόνο μέσα στο σώμα του Χριστού που είναι η αγία μας εκκλησία”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου από τον πανηγυρίζοντα ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αφιδνών όπου χοροστάτησε κατά τον εόρτιο εσπερινό και πρόσθεσε πως “καλούμαστε να αγωνιζόμαστε με τον τρόπο της ζωής μας μετέχοντας στα ιερά μυστήρια και τηρώντας το θέλημα του Θεού ώστε να πραγματώνουμε τη σχέση μας αυτή με το Χριστό”.

Παίρνοντας αφορμή από τη φράση «μετέστης προς την ζωήν μήτηρ υπάρχουσα της ζωής», ο κ. Φιλόθεος σημείωσε πως μέσα από αυτή τη φράση ο υμνωδός υποδηλώνει μία συγκεκριμένη σχέση, αυτής της μητέρας με το παιδί. “Μητέρα είναι η Υπεραγία Θεοτόκος όπως το όνομα αυτό το έδωσε η τρίτη οικουμενική σύνοδος στην Παναγία ενώ το Θεοτόκος υποδηλώνει πως το παιδί δεν είναι άλλο από τον ίδιο το Θεό, ο οποίος έγινε ένας από εμάς. Έγινε άνθρωπος και ανέλαβε τη δική μας ανθρώπινη φύση και μέσα από αυτή τη σχέση της μητέρας με το παιδί γίνεται πραγματικότητα η δική μας σωτηρία”.

Όπως τόνισε μάλιστα “αυτή η σχέση δεν αφορά μόνο αυτά τα δύο πρόσωπα αλλά μας αφορά όλους γιατί αποτελεί την πηγή της δικής μας σωτηρίας. Η Θεοτόκος ονομάζεται μητέρα του Θεού και μέσα από αυτή την ιδιότητα αποκαλύπτεται το μέγεθος της αγάπης και της φιλανθρωπίας του Θεού για μας τους ανθρώπους. Η Παναγία έρχεται ως μητέρα της ζωής και ως νέα Εύα που στην πραγματικότητα σημαίνει ζωή ώστε να πραγματώσει εκείνο που η πρώτη Εύα δεν κατόρθωσε να πραγματώσει, δηλαδή τη σχέση της με το Θεό”.

Θέλοντας να περιγράψει γιατί το πρόσωπο της Παναγίας κατέχει εξέχουσα θέση μέσα στη ζωή και τη λατρεία της εκκλησίας, ο επίσκοπος Ωρεών επεσήμανε πως “είναι εκείνη που κάνει πραγματικότητα αυτή τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό προσφέροντας από τη δική της ανθρώπινη φύση στο Θεό προκειμένου να σαρκωθεί”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως διαδραμάτισε αυτό τον καθοριστικότατο ρόλο στο μυστήριο της θείας οικονομίας. “Δηλαδή στο μυστήριο της σαρκώσεως του Θεού μέσα από το οποίο μυστήριο χάρη στην ένωση του Θεού με τον άνθρωπο στο πρόσωπο του Χριστού δια της Θεοτόκου, έγινε πραγματικότητα η δική μας σωτηρία και η δική μας ενότητα με τον Θεό”.

Ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου υπογράμμισε ωστόσο πως, “αυτή που γεύεται πρώτη τους καρπούς της αναστάσεως του Χριστού είναι η Υπεραγία Θεοτόκος γιατί στην πραγματικότητα η μετάστασή της στους ουρανούς είναι η ανάστασή της αφού έτσι ερμηνεύουν κάποιοι από τους πατέρες της Εκκλησίας. Για εκείνη που είναι η μητέρα της ζωής η ανάσταση έγινε πραγματικότητα τρεις μόλις ημέρες μετά την κοίμησή της και εκείνη αξιώθηκε πρώτη να ζήσει από όλους τους ανθρώπους το γεγονός της κοινής και καθολικής αναστάσεως που για όλους εμάς θα συμβεί στη δευτέρα παρουσία”.

Ο κ. Φιλόθεος αφού ευχαρίστησε τον επιχώριο μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα έκλεισε με τη διαβεβαίωση πως “σε αυτόν τον αγώνα δεν θα είμαστε μόνοι αλλά θα μας συνοδεύουν πάντοτε οι ικετευτικές πρεσβείαις της Υπεραγίας Θεοτόκου”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ