Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 | 20:03

Ωρεών: Πολλοί χριστιανοί περιμένουν την εκπλήρωση των προφητειών που κατά καιρούς ακούνε

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Πρόσκληση προς τους πιστούς να μάθουν στη ζωή τους να περιμένουν και να κάνουν υπομονή έστειλε από το Νέο Κόσμο ο επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

“Ο Θεός είναι ο μόνος που γνωρίζει το πότε θα γίνουν πραγματικότητα στη ζωή μας αυτά τα οποία ο ίδιος μας υπόσχεται και επαγγέλλεται”, ανέφερε χαρακτηριστικά το πρωί της Πέμπτης ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου από τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό Αναλήψεως του Κυρίου όπου τέλεσε την θεία λειτουργία και διερωτήθηκε “πόσες φορές εμείς οι σύγχρονοι χριστιανοί δεν ακούμε για προφητείες και περιμένουμε την εκπλήρωση αυτών χωρίς όμως να αντιλαμβανόμαστε ότι όλο αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη ζωή της Βασιλείας του Θεού, η οποία ξεπέρνα τα όρια του φθαρτού αυτού κόσμου που ζούμε”.

Θέλοντας να αναφερθεί στην παραπάνω λανθασμένη αντίληψη που έχουν αρκετοί χριστιανοί ακόμη και σήμερα, ο κ. Φιλόθεος σημείωσε πως “όλο αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα αφού ο άνθρωπος μπορεί να γίνει μέτοχος σε αυτή μετέχοντας απλώς στη ζωή του σώματος της αγίας Εκκλησίας. Εμείς οι χριστιανοί πολλές φορές περιμένουμε έναν άλλο Μεσσία ο οποίος θα έρθει και θα κατανικήσει όλους τους εχθρούς των χριστιανών. Θα τους εξολοθρεύσει και θα τους βγάλει μια και καλή από τη μέση εγκαθιδρύοντας έτσι μια εγκόσμια βασιλεία και ένα εγκόσμιο κράτος του Θεού”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως αν πιστεύουμε αλήθεια σε όλα αυτά, “τότε απέχουμε πολύ από αυτό το οποίο ο ίδιος ο Χριστός επαγγέλλεται και εμπιστεύεται στους μαθητές του”. 

Επιχειρώντας να υπενθυμίσει τα λόγια του Χριστού προς τους μαθητές του καλώντας παράλληλα και εμάς να τα μιμηθούμε, ο επίσκοπος Ωρεών επεσήμανε πως θα πρέπει να μάθουμε να περιμένουμε και να γινόμαστε δεκτικοί στη χάρη του παρακλήτου πνεύματος. “Να μάθουμε δηλαδή αυτό που αποτελεί την θεμελιώδη διδασκαλία της Εκκλησίας μας ότι ο Χριστός είναι ο τέλειος Θεός ο οποίος μέσα στο χρόνο γίνεται και ο τέλειος άνθρωπος για να ενωθεί μαζί μας και να μας οδηγήσει στον ουρανό. Να μας απολυτρώσει έτσι από την φθορά και τον θάνατο και να μας χαρίσει τη ζωή και το περίσσευμα αυτής. Να μας δώσει τη δύναμη ώστε παραμένοντας ενωμένοι μαζί του να νικήσουμε τον θάνατο”. 

Παίρνοντας αφορμή από την Ανάληψη του Κυρίου, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επεσήμανε πως η σημερινή εορτή μεταξύ άλλων “έχει να μας εμπιστευθεί μέσα από τους λόγους των ιερών ευαγγελιστών, των υμνογράφων και των πατέρων της Εκκλησίας μας αυτή την ευλογημένη κατάσταση στην οποία καλούμαστε όλοι μας να γίνουμε μέτοχοι”, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως θα πρέπει να έχουμε τη διάθεση “να περιμένουμε αυτή την άνωθεν ανταπόδοση που προσδοκούμε όχι από τους ανθρώπους αλλά από το Θεό αφού αυτή η κατάσταση αυτής της αναμονής δεν είναι τίποτα άλλο από μια άσκηση και έναν αγώνα για να ζήσουμε στη ζωή του Χριστού”. 

Ο κ. Φιλόθεος έκλεισε με την ευχή “μακάρι η σημερινή εορτή και όσα μας εμπιστεύθηκε ο Ευαγγελιστής Λουκάς μέσα από τα αναγνώσματά του να σημάνουν ένα εγερτήριο σάλπισμα για τις αποκοιμισμένες συνειδήσεις μας. Να μας δώσουν τη δύναμη ώστε να παραμείνουμε και εμείς μαζί με τους μαθητές και τους αποστόλους του Χριστού στη νοητή Ιερουσαλήμ που είναι η αγία μας Εκκλησία. Αναμένοντας έτσι τη χάρη του παρακλήτου η οποία απλόχερα προσφέρεται σε όσους αγωνίζονται για να παραμένουν ενωμένοι με το Χριστό”.

Από τη μεριά του ο προϊστάμενος του ναού, αρχιμανδρίτης Νικόδημος Καβαρνός, αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Φιλόθεο για την αρχιερατική του παρουσία και τις δύο ημέρες, ανέφερε πως “είναι σημαντικό να έχεις δίπλα σου έναν αρχιερέα που όχι μόνο να τελεί το σημαντικότερο μυστήριο της θείας ευχαριστίας αλλά και μέσα από το κήρυγμά του να εκφράζει τα λόγια των αποστόλων, των πατέρων και του Κυρίου μας αλλά και την παράδοση της Εκκλησίας μας”, κατέληξε ο π. Νικόδημος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ