Κυριακή 26 Μαΐου 2024 | 11:55

Η ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΤΙΜΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΙΜΟΘΕΟΥ

Ωρεών: “Ο Απόστολος Τιμόθεος προσέφερε την διακονία του μέσα στην εκκλησία και έζησε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Κάλεσμα προς τους πιστούς να ζουν εν τη εκκλησία και να αντλούν δύναμη και ζωή μέσα από τη σχέση αυτή έστειλε το απόγευμα του Σαββάτου ο επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος από τον μητροπολιτικό ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

“Δεν υπάρχει ένας ατομικός Χριστός τον οποίο ο καθένας από εμάς με έναν ατομικό τρόπο μπορεί να γνωρίσει και να ζήσει αλλά υπάρχει ο Χριστός της εκκλησιάς”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου που έλαβε μέρος μαζι με άλλους αρχιερείς στον πανηγυρικό εσπερινό για την εορτή του αγίου Αποστόλου Τιμοθέου και πρόσθεσε πως “τιμούμε τον Χριστό και τους αγίους και ταυτόχρονα μετέχοντας στο εκκλησιαστικό γεγονός προσφέρουμε και την τιμή μας στα πρόσωπα εκείνα τα οποία υπάρχουν, ζουν και προσφέρουν μέσα στον εκκλησιαστικό οργανισμό, παρακαλώντας διαρκώς τον Θεό να τους έχει όλους αυτούς τους ανθρώπους κάτω από την στοργική του σκεπή και αγκαλιά”.

Παίρνοντας αφορμή από τον εορταζόμενο άγιο, ο επίσκοπος Ωρεών επεσήμανε πως “από τους μαθητές του αποστόλου Παύλου ο Τιμόθεος ήταν ο πρώτος και ευδοκίμως προσέφερε την διακονία του μέσα στην εκκλησία και έζησε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, χάριν του οποίου παρέδωσε την ίδια του τη ζωή στο μαρτύριο των ανθρώπων, βρίσκοντας μαρτυρικό θάνατο από ανθρώπους που δεν πίστευαν στο ευαγγέλιο του Χριστού και δεν επιθυμούσαν να αναπτυχθεί περισσότερο η ζωή της εκκλησίας”.

Θέλοντας να περιγράψει τι είναι αυτό που μπορεί να μας διδάξει εμάς σήμερα ο απόστολος Τιμόθεος και ειδικότερα ως προς τον τρόπο της ζωής τον οποίο καλούμαστε να έχουμε ως μέλη του σώματος του Χριστού, ο κ. Φιλόθεος τόνισε πως “να αναλογιστούμε πρωτίστως γιατί η εκκλησία στην οποία όλοι ανήκουμε ονομάζεται και αποστολική σημειώνοντας πως τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μας τις δίνει ο απόστολος Παύλος”.

Όπως τόνισε μάλιστα, «η εκκλησία ονομάζεται αποστολική γιατί είναι εκκλησία που έχει ως κέντρο τον ίδιο το Χριστό. Ο απόστολος Παύλος ονομάζει τον Χριστό ως τον πρώτο απόστολο και αρχιερέα της πίστεώς μας. Ο Χριστός είναι ο θεμέλιος λίθος όλης της εκκλησίας. Αποτελεί την κεφαλή της εκκλησίας και χάρη σε αυτόν και την παρουσία του στη ζωή των πιστών υπάρχουν τα πάντα. Ένας δεύτερος λόγος είναι γιατί όλοι εμείς είμαστε τίμια μέλη του σώματος του Χριστού, ανήκουμε στην εκκλησία, είμαστε οικείοι του Θεού, έχοντας οικοδομηθεί από το θεμέλιο των αποστόλων αφού ήταν εκείνοι που θεμελίωσαν την εκκλησία και ο ακρογωνιαίος λίθος είναι ο ίδιος ο Ιησούς”.

Ο θεοφιλέστατος υπογράμμισε πως ένας τρίτος λόγος είναι γιατί στην εκκλησία από τότε μέχρι και σήμερα υπάρχει η λεγόμενη αποστολική διαδοχή. “Αυτή η χαρισματική λειτουργία που μέσα στο σώμα της εκκλησίας μεταδίδει τη θεία χάρη και καθιστά κάποια από τα μέλη της εκκλησίας επισκόπους αυτής, διαδόχους άμεσους των αγίων αποστόλων. Οι απόστολοι ήταν εκείνοι που την ημέρα της Πεντηκοστής έλαβαν το πανάγιο πνεύμα και στη συνέχεια οι ίδιοι το μετέδωσαν στους διαδόχους τους δια της χειροτονίας και έτσι έχουμε μία αδιάσπαστη αλυσίδα που αρχίζει από τους αποστόλους και φτάνει μέχρι τους επισκόπους των ημερών μας”, διευκρίνισε.

Ο κ. Φιλόθεος έκλεισε ωστόσο λέγοντας πως, “η αποστολική διαδοχή υπάρχει και λειτουργεί μέσα στο σώμα του Χριστού στην εκκλησία και δεν εξαντλείται μόνο σε αυτή τη σειρά τον χειροτονιών από γενιά σε γενιά και από πρόσωπο σε πρόσωπο αλλά αφορά και σε αυτή τη μετάδοση της αποστολικής πίστεως. Η εκκλησία δεν ομοιάζει και δεν είναι ένας από τους υπόλοιπους θεσμούς αυτού εδώ του Κράτους ή γενικότερα που υπάρχουν στην επίγεια πραγματικότητα της ζωής των ανθρώπων, γιατί η αρχή της είναι στον ουρανό και όσοι μετέχουν σε αυτή τη ζωή της εκκλησίας έχουν σε αυτή την ίδια τη ζωή του Θεού”, κατέληξε.

Να σημειωθεί, ότι στην ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θήρας κ. Αμφιλόχιος και συγχοροστάτησαν οι μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Κηφισίας κ. Κύριλλος, Σταγών κ. Θεόκλητος και Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, ο οποίος φέρει και το όνομα του τιμωμένου αγίου.

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ