Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 | 14:41

ΙΕΡΟΥΡΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΑ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΟΔΟΥ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Ωρεών: “Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος υπήρξε αυστηρός αλλά όχι επιπόλαιος κριτής της ζωής των άλλων ανθρώπων”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Κάλεσμα προς τους πιστούς να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και κατά τον τρόπο εκείνο που μας υποδεικνύει ο τίμιος πρόδρομος έκανε σήμερα το πρωί ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

“Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα χαρακτηριστικά του τιμίου προδρόμου που υπήρξε ένα δώρο Θεού στον κόσμο του”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου από τον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Ιωάννη της οδού Βουλιαγμένης όπου ιερούργησε και πρόσθεσε πως “είναι εκείνος που στην πραγματικότητα αποτελεί για όλους εμάς ένα ευλογημένο παράδειγμα για το πώς μπορούμε και εμείς να βαδίζουμε σε αυτόν τον ευλογημένο δρόμο τον οποίο ο ίδιος άνοιξε για να συναντήσουμε τον Χριστό”.

Θέλοντας να περιγράψει γιατί ονομάζεται πρόδρομος, ο επίσκοπος Ωρεών επεσήμανε πως γιατί υπήρξε εκείνος που άνοιξε τον δρόμο του Χριστού καταρχάς στο κήρυγμα. “Ήταν αυτός που πρώτος κήρυττε το ευαγγέλιο της βασιλείας και το οποίο κήρυγμα είναι κήρυγμα μετανοίας. Η μετάνοια αποτελεί αυτό το ευλογημένο δώρο του θεού στους ανθρώπους μέσα από το οποίο μπορούμε να επιστρέψουμε προς την αληθινή πηγή της ζωής μας που είναι ο Θεός”.

Όπως τόνισε μάλιστα, “είναι αυτό το ευλογημένο χάρισμα το οποίο αξιώνονται οι άνθρωποι να ζήσουν εφόσον προσέρχονται με ταπείνωση ενώπιον του Θεού και ο αληθινά μετανοών είναι εκείνος ο άνθρωπος ο οποίος αγωνίζεται να αλλάξει τον τρόπο της ζωής του και να επιστρέψει στο Θεό του. Αγωνίζεται να αρνηθεί οτιδήποτε τον κρατά αποκομμένο από τον Θεό και τους αδερφούς του και τον εγκλωβίζει στα στενά πλαίσια και όρια του εαυτού του. Η μετάνοια είναι αυτή η ευλογημένη κατάσταση που μας δίνει τη δυνατότητα να ανοίξουμε τον εαυτό μας για συνάντηση και για σχέση με τον Θεό και τους αδελφούς”.

Αναλύοντας στη συνέχεια γιατί τελικά είναι απαραίτητη προϋπόθεση η μετάνοια για να βαδίσει κάποιος στη ζωή της βασιλείας, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου υπογράμμισε πως “σε αυτή την οδό και στη ζωή της βασιλείας δεν προσέρχεται κανένας μόνος του αλλά προσερχόμαστε όλοι μαζί ως μέλη του Σώματος του Χριστού και για αυτό καλούμαστε να μετανοήσουμε και να απελευθερωθούμε από την αμαρτία μας ούτως ώστε όλοι μαζί να οδεύσουμε σε αυτή την ευλογημένη οδό της βασιλείας. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να αρνηθούμε το ατομικό μας θέλημα και να θελήσουμε να ζήσουμε το θέλημα του θεού και αυτό γίνεται πραγματικότητα για όλους εμάς μέσα από το βάπτισμα”.

Παίρνοντας αφορμή από δύο χαρακτηριστικά του προδρόμου, ο κ. Φιλόθεος σημείωσε πως  “υπήρξε το βάπτισμα εκείνο της μετανοίας το οποίο προετοίμασε τους ανθρώπους ώστε να δεχτούν το βάπτισμα του παναγίου πνεύματος που συντελείται μέσα στο χώρο της εκκλησίας. Εξάλλου για να σωθεί κάποιος πρέπει να πιστέψει και να βαπτιστεί”, τόνισε για να προσθέσει πως ο Ιωάννης είναι πρώτος που εφαρμόζει αυτά τα οποία κηρύττει. “Υπήρξε αυστηρός και ελεγκτικός προς την αμαρτία των άλλων ανθρώπων και ιδιαιτέρως εκείνων που είχαν την εξουσία στα χέρια τους όμως δεν ήταν ένας επιπόλαιος κριτής των ζωών των άλλων ανθρώπων γιατί πρώτος εφάρμοζε αυτό το οποίο ζητούσε από τους άλλους. Συνήθως οι άνθρωποι ζητούμε από τους άλλους πράγματα χωρίς εμείς οι ίδιοι να έχουμε την ικανότητα και την δυνατότητα αλλά και την θέληση να τα εφαρμόσουμε” .

Σκιαγραφώντας ακόμη ένα χαρακτηριστικό του προδρόμου, ο επίσκοπος Ωρεών σημείωσε πως είναι εκείνος που υπήρξε πρόδρομος του Χριστού ακόμη και στον θάνατο. “Ο Χριστός σταυρώθηκε, πέθανε, ετάφη και ανέστη εκ νεκρών αλλά πρώτος ο οποίος άνοιξε αυτό τον δρόμο για το Χριστό είναι ο πρόδρομος” διευκρινίζοντας συγχρόνως πως “ο Ηρώδης δεν δίστασε να αποκεφαλίσει εκείνον τον οποίον θαύμαζε και να τον οδηγήσει στο θάνατο μόνο και μόνο για να κάνει το χατίρι εκείνης της γυναίκας που του εξήπτε τα αμαρτωλά του πάθη”.

Ο κ. Φιλόθεος έκλεισε ωστόσο με την ευχή “να γινόμαστε και εμείς φως στους ανθρώπους μέσα από τα καλά μας έργα και μέσα από τον ευλογημένο τρόπο της ζωής μας που ο ίδιος ο πρόδρομος μας υποδεικνύει”.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ