Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 12:20

Ολοκληρώθηκε το 4ο Διεθνές Μουσικολογικό & Ιεροψαλτικό συνέδριο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο διεθνές μουσικολογικό και ιεροψαλτικό συνέδριο από τον Τομέα Ψαλτικής και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Στο συνέδριο, που έλαβε χώρα διαδικτυακά από τις 7 έως τις 9 Φεβρουαρίου, συμμετείχαν 35 εισηγητές υπό το γενικό θέμα «Κατά Τόπους Ψαλτικές Παραδόσεις». Διακεκριμένοι διδάσκοντες πανεπιστημίων, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές αλλά και ανεξάρτητοι ερευνητές παρουσίασαν τη γεωγραφία της ψαλτικής της βυζαντινής παράδοσης χθες και σήμερα, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων θέματα μεθοδολογικά, δεοντολογικά και ιστοριογραφικά, ζητήματα κωδικολογίας και παλαιογραφίας, ζητήματα ύφους και μορφολογίας, θέματα ερμηνείας και επιτέλεσης σε τοπικές παραδόσεις, δισκογραφίας, προσαρμογής του βυζαντινού μέλους σε άλλες γλώσσες.

Το κατά τόπους αποθησαυρισμένο χειρόγραφο υλικό υπήρξε αντικείμενο μερίδας των εισηγήσεων ενώ μεγάλο μέρος από αυτές ασχολήθηκε με βιογραφικά στοιχεία προσώπων του τελευταίου αιώνα, αρκετά από τα οποία έχουν αφήσει και ηχογραφήσεις αρχειακές ή και δημοσιευμένες, ενώ κάποιοι από τους εισηγητές έθεσαν το θέμα αν η τοπικότητα αποτελεί πράγματι επιθυμητό στοιχείο για την βυζαντινή ψαλτική ή κρίνεται ως εξοβελιστέα. 

Τιμώμενο πρόσωπο του Συνεδρίου υπήρξε ο καλύμνιος πρωτοψάλτης, άρχων μαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Γεώργιος Χατζηθεοδώρου. 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου, φωτογραφικό υλικό, βιογραφικά των εισηγητών και περιλήψεις των εισηγήσεων υπάρχουν αναρτημένα στις ιστοσελίδες της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και του Τομέα Ψαλτικής, όπως επίσης και στο Φέισμπουκ, ενώ σύντομα θα αναρτηθούν και τα βίντεο των ομιλιών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ