Κυριακή 26 Μαΐου 2024 | 11:56

Ολοκληρώθηκαν τα “Κωνσταντίνεια” στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιώς

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρκος Παπαγεωργίου

Την Κυριακή 22 Μαΐου ολοκληρώθηκαν οι ετήσιες πανηγυρικές εκδηλώσεις  στον Ι. Ν. Αγ. Κωνσταντίνου Πειραιώς. Σήμερα, έπειτα απο πρόσκληση του δραστηρίου προϊσταμένου του Ναού Πρωτοπρ. Ιωάννου Παναγιώτου, με την άδεια του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, χοροστάτησε στον Ορθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων,

Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Κορωνείας πήρε αφορμή από τη φράση- παράπονο του παραλυτικού της ευαγγελικής περικοπής “άνθρωπον ουκ έχω”. Αναρίθμητοι άνθρωποι, είπε ο Σεβασμιώτατος, επαναλαμβάνουν καθημερινά αυτήν την φράση! Κάθε πλάσμα είναι μόνο. Ο άνθρωπος όμως έχει συνείδηση της μοναξιάς. “Μονογενής και πτωχός ειμί εγώ” λέγει ο Ψαλμωδός (Ψαλμ. κδ,16).

“Είμαστε μόνοι, όταν άνθρωποι δικοί μας αποχωρίζονται απο εμάς, φεύγουν ή πεθαίνουν. Αισθανόμαστε μόνοι, όταν η αγάπη μας δεν βρίσκει ανταπόκριση. Όμως η αγάπη είναι δώρο. Προσφέρεται, δεν αξιώνεται. Είμαστε μόνοι με τις ενοχές μας. Είμαστε μόνοι μπροστά στον θάνατο. Όμως η μοναχικότητα δεν πρέπει να καταντά απομόνωση. Πώς; Στην μοναξιά συνομιλούμε με τον εαυτό μας. Συνειδητοποιούμε τις σκιές μας. Απελευθερωνόμαστε από τις απωθήσεις μας. Και ωριμάζει ο ” έσω άνθρωπος”.

Στην μοναξιά επικοινωνούμε με τον Θεό, που μέσα στον θόρυβο και τους περισπασμούς της κάθε μέρας Τον ξεχνάμε. Ο πιστός επαναλαμβάνει “και ουκ ειμί μόνος ότι ο πατήρ μετ ‘ εμού εστί” (Ιωάν. ιστ, 32). Τότε η μοναξιά υποχωρεί. Επανανακαλύπτουμε και τους ανθρώπους “εν Χριστώ” διά της αγάπης. “Χριστός γαρ εστίν ο της ενότητος σύνδεσμος” (Ι. Χρυσόστομος).

Αλλά και όταν παρά ταύτα, ως άνθρωποι, αισθανθούμε κάποτε μόνοι, ας ακούσουμε τον Χριστό, που μας λέει “παν όπερ αν θέλης εγώ” (Ι. Χρυσόστομος). Τα πάντα για σένα είμαι εγώ! Έτσι μεταμορφώνεται η μοναξιά σε δημιουργία. Άλλωστε όλα τα μεγάλα έργα, οι μεγάλες ιδέες, τα μεγάλα σχέδια ωριμάζουν στην μοναξιά! Στην φαινομενική φτώχεια της μοναξιάς είναι κρύμμένοι όλοι οι θησαυροί, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

Τέλος τελέστηκε αρτοκλασία του Συνδέσμου Μαντιναίων Αττικής επί τη μνήμη των Νεομαρτύρων Παύλου και Δημητρίου.

Λίγο πριν την απόλυση ο προιστάμενος του Ναού π. Ιωάννης Παναγιώτου δώρισε ως δείγμα ευχαριστίας, σε δύο ενορίτες μία εικόνα των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης και μία της Παναγίας, τις οποίες παρέλαβαν από τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ