Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι εργασίες του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυσή του.
Παρόντες ήταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, Εκπρόσωποι των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών που συμμετείχαν στο Συνέδριο.
Ο Διευθυντής του Κλάδου Εκδόσεων, νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, στην καταληκτήρια τοποθέτησή του τόνισε ότι «η θεολογία οφείλει να αντιπαρέρχεται σταθερά τον πειρασμό να καταστεί μια στείρα παρελθοντολογία ή αρχαιολογία των ιερών γραμμάτων. Αντίθετα, καλείται σε κάθε εποχή να πραγματώνει την προφητική φωνή της Εκκλησίας και να φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία πορεύεται στην ιστορία και κατευθύνεται προς τα Έσχατα. Η θεολογία, επομένως, οφείλει να βρίσκεται σε διαρκή και ζωντανό διάλογο με τον κόσμο, τα σύγχρονα ρεύματα σκέψης και τα προβλήματα και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος σε κάθε εποχή.
Με αυτή την έννοια, η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου με την εμπνευσμένη προεδρία και καθοδήγηση του Μακαριωτάτου προέδρου αυτής Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β΄, θέλησε να εορτάσει την επέτειο των 100 χρόνων του περιοδικού Θεολογία με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον, ανταποκρινομένη στις προκλήσεις που θέτει ο 21ος αι. και η ιλιγγιώδης πρόοδος της τεχνολογίας και της τεχνικής επιστήμης στο σύγχρονο».
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως, «με την υπεράνω πάσης προσδοκίας επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, θα ήθελα να εκφράσω οφειλετικά λόγο ευχαριστίας, εν πρώτοις, προς την Αγιωτάτην Εκκλησίαν της Ελλάδος και τον αυτής προκαθήμενο, Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον Β΄ για την εμπνευσμένη καθοδήγηση του έργου της Οργανωτικής Επιτροπής καθώς και το ανύστακτο ενδιαφέρον του για την προετοιμασία του συνεδρίου, το οποίο αναμφίβολα αποτελεί καρπό της πατρικής του μέριμνας και ευλογίας. Επίσης, θα ήθελα και από αυτό το βήμα να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος με την υψηλή παρουσία του και την εκλεκτή συνοδεία του λάμπρυνε την τελετή έναρξης και τις εργασίες του Συνεδρίου καθώς και τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β΄, ο οποίος επίσης τίμησε με την παρουσία του το Συνέδριο μας.
Συνακόλουθα, ευχαριστίες αρμόζουν στους Μακαριωτάτους Αρχιεπισκόπους Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιο, Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, και Ελσιγκίου και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέοντα, οι οποίοι παρέστησαν αυτοπροσώπως μετά των συνοδειών τους στις εργασίες του συνεδρίου αλλά και στις αντιπροσωπείες των Παλαιφάτων Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων καθώς και των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας και της Πολωνίας που προσέδωσαν αληθινά πανορθόδοξο χαρακτήρα στους εορτασμούς της εκατονταετηρίδος του περιοδικού Θεολογία.
Ακολούθως, πολλές ευχαριστίες αρμόζουν στους ελλογιμωτάτους κ. Καθηγητές και τους ειδικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην επίσημη πρόσκληση και κοπίασαν για να μας παρουσιάσουν τους καρπούς της έρευνας και της επιστημονικής τους γνώσης. Η συμβολή τους στην επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου υπήρξε ουσιαστική και ανεκτίμητη, γεγονός που αποδεικνύεται όχι μόνο από το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν αλλά και από τον γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε.
Σας ευχαριστούμε, επομένως, ακόμα μια φορά, και θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι η εποικοδομητική και καρποφόρα συνεργασία σας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον του περιοδικού Θεολογία. Για την εύρυθμη εναλλαγή των συνεδριών και την τήρηση των χρονικών ορίων θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες και τους ελλογιμωτάτους κ. Καθηγητές που ανέλαβαν το απαιτητικό έργο της από κοινού προεδρίας των Συνεδριών και του συντονισμού του επακόλουθου διαλογου, τα οποία αμφότερα έφεραν εις πέρας με διακριτικότητα και επιτυχία.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναγνωρίσω την ουσιαστική συμβολή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, μελών της Οργανωτικής Επιτροπής καθώς και των ελλογιμωτάτων κ. Καθηγητών μελών της Επιστημονικής Επιτροπής για την υλοποίηση του παρόντος Συνεδρίου, και όλως ιδιαιτέρως του Διευθυντή Συντάξεως του περιοδικού κ. Αλεξάνδρου Κατσιάρα, ο οποίος υπήρξε ο ουσιαστικός εμπνευστής και οραματιστής του.
Μαζί με την ομάδα του Κλάδου Εκδόσεων καθώς τους συνεργάτες της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος έφεραν εις πέρας το τιτάνιο έργο της προετοιμασίας και την επιτυχούς και άρτιας διεξαγωγής του συνεδρίου που όλοι μας θέλω να πιστεύω απολαύσαμε. Για το τέλος άφησα τους αφανείς αλλά εξίσου σημαντικούς ήρωες του Συνεδρίου, την ομάδα εθελοντών που κοπίασε για την επίλυση όλων των πρακτικών ζητημάτων αλλά τις διερμηνείς που με το επίμοχθο έργο τους κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα των γλωσσικών συνόρων και να καταστήσουν εφικτή και εποικοδομητική την επικοινωνία μεταξύ των συνέδρων».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ειλημμένη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να πραγματοποιηθεί το 2024 στην Θεσσαλονίκη ένα δεύτερο συνέδριο -στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του περιοδικού Θεολογία- με κεντρικό θέμα την ιστορία, την προσφορά, την εξέλιξη, την θεματολογία, τους αρθρογράφους και την προσφορά του περιοδικού.