Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 | 0:00

Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί στην Αγία Παρασκευή Νέας Πεντέλης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης με την ευκαιρία της μεταφοράς της Παναγίας της Σηλυβριανής.

Η τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο για το επιστημονικό του έργο στην Αρχαιολογία και περιελάμβανε ομιλίες από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρο Μαμαλούκο με θέμα «Η αρχιτεκτονική του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης και μερικές σκέψεις για τη σύγχρονη ορθόδοξη ναοδομία».

Στη συνέχεια ο συντηρητής Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης, Θεολόγος και Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Μαρκοζάνης μίλησε με θέμα «Το εικονογραφικό πρόγραμμα του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης»

Τέλος, η φιλόλογoς Ξανθίππη Μαγγίνα, αναφέρθηκε στο θέμα «Φιλολογικές παρατηρήσεις σε μια ανέκδοτη ασματική ακολουθία».

Τις ομιλίες προλόγισε ο Λυκούργος Μαρκούδης ενώ την εκδήλωση έντυσε με βυζαντινούς ύμνους Γυναικείος Βυζαντινός Χορός (ΓΥΒΥΧ), υπό τη διεύθυνση της κυρίας Μύριαμ Μαρίνου.

Τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτης Ευγένιος Παντζαρίδης ο οποίος επάινεσε τον π. Ιωάννη Σαββακη και τους συνεργάτες του για το έργο που επιτελείται στην ενορία λέγοντας την φράση “Το δέντρο φαίνεται από τους καρπούς του”.

Από την πλευρά του προϊστάμενος του ναού πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννης Σαββάκης ευχαρίστησε όλους όσους εργάστηκαν και κοπίασαν για να διοργανωθούν οι φετινές εκδηλώσεις, ιδιαιτέρως δε του αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να αγκαλιάσει για δεύτερη συνεχή χρονιά την προσπάθεια της ενορίας και να δώσει την άδεια του να οργανωθούν οι εκδηλώσεις καθώς και το αγιολογικό Συνέδριο “Ανατολική Θράκη – Τόπος Αγίων”

Ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Φιλίππων Στέφανο, για την άδεια όχι μόνο να μεταφερθεί η εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής από την Καβάλα, αλλά να προστεί και ο ίδιος της υποδοχής.

Τέλος αναφέρθηκε και ευχαρίστησε ευγνωμόνως όλους βοήθησαν για να φτάσει ο ναός σε αυτό το σημείο από απόψης καλαισθησίας, τους κτήτορες του ναού και κυρίως τον μακαριστό προκάτοχό του, αρχιμανδρίτη Κοσμά Χουλη που αναλώθηκε γι αυτή την ενορία.

Η ιερά εικόνα της Παναγίας Σηλυβριανής θα αναχωρήσει για την Καβάλα νώρις το πρώί, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ