Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 20:43

Οικουμενικός Πατριάρχης σε μητροπολίτη Ίμβρου: “Όλοι οι Ίμβριοι με πρώτον τον Πατριάρχη θα είναι στο πλευρό σου”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την απόλυτη στήριξη στο νέο μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κυριλλο προσεφερε ο ίμβριος στην καταγωγή Οικουμενικος Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπως δήλωσε κατά την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη χθες στην Ίμβρο.

“Να είσαι βέβαιος, Ιερώτατε και αγαπητέ αδελφέ, ότι όλοι οι Ίμβριοι με πρώτον τον Ίμβριον Πατριάρχην θα είναι εις το πλευρόν σου. Είμεθα δεμένοι με την νήσον μας, όπως το βρέφος με την μητέρα του, εσώτατα, οργανικά. Τα κοινά βιώματα, τα ήθη και τα έθιμα, ο πόνος και αι θλίψεις, αι προσδοκίαι και αι ελπίδες, η ακλόνητη εμπιστοσύνη εις την πρόνοιαν του Θεού, μας ενώνουν και μας δίδουν δύναμι.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε στο πρόσωπο του νέου ποιμενάρχη της Ίμβρου κάνοντας αναφορά στο έργο και στην πορεία του από την Σμύρνη όπου υπηρέτησε.

“Η Εκκλησία γνωρίζει την αφοσίωσί σου εις αυτήν και την αγάπη σου διά τον συνάνθρωπο. Η ανταπόκρισίς σου εις την κλήσι αυτή υπερέβη τας προσδοκίας μας. Η ποιμαντική σου διακονία εγένετο με ταπείνωσι, φαντασία και ευαισθησία, με σεβασμό προς τα τοπικά δεδομένα, με ορθή εκτίμησι των ιστορικών συνθηκών. Η καρποφορία των προσπαθειών σου διά την προσέγγισι των πιστών και την οργάνωσι της λατρευτικής ζωής, διά την ανάδειξι της πνευματικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του Γένους, ήτο εντυπωσιακή και έθεσε τον θεμέλιο λίθο διά την ανασυγκρότησι της Ιεράς Μητροπόλεως Σμύρνης. Ηργάσθης επί τριετίαν όλην και κατώρθωσες να εγγίσης τας ψυχάς των ανθρώπων, των νέων και των εν ηλικία, των ημετέρων και των ξένων, και να κερδίσης την εμπιστοσύνην όλων. Πάντοτε ανοικτόκαρδος, πράος, διακριτικός, άφησες εποχήν εις την γην της Ιωνίας”.

Ο κ. Βαρθολομαίος κάλεσε τον νέο μητροπολίτη εκτός από τα λειτουργικά καθήκοντα στην πνευματική του μέριμνα, να βρίσκονται τα σχολεία και η νεολαία της νήσου.

Σήμερα ενθρονίζεσαι εις την Μητρόπολι Ίμβρου και Τενέδου. Η περί ημάς Αγία και Ιερά Σύνοδος σε ετοποθέτησεν εις μία ιδιαιτέραν Επαρχίαν του Οικουμενικού Θρόνου, την ιστορική και μαρτυρική Ίμβρο και την Τένεδο. Η πνευματικότης, η σεμνότης, η κοινωνικότης και η ποιμαντική σου πείρα προοιωνίζονται μία θεάρεστη ποιμαντορία...Σε υποδεχόμεθα όλοι οι Ίμβριοι, άγιε αδελφέ, εις μίαν Ίμβρον, η οποία κατά τα τελευταία έτη γνωρίζει μία πραγματική αναγέννησι…. Αι πύλαι των ναών μας είναι ανοικταί. Ακούεται ο γλυκύς ήχος της καμπάνας. Ανεκαινίσθησαν και λειτουργούνται πολλά εξωκκλήσια μας. Και το μείζον πάντων: Επαναλειτουργούν τα σχολεία μας, εις τα οποία προσετέθη, διά πρώτη φορά εις την ιστορία της Ίμβρου, και Λύκειο.

O Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι όλοι οι Ίμβριοι συνεχίζουν αλληλέγγυοι και αισιόδοξοι. “Η ερατεινή πατρίς μας καλεί. Ανήκομεν εις αυτή. Εδώ μας έταξε η πρόνοια του Θεού. Πορευόμεθα, με πρώτον τον νέον Επίσκοπον και Μητροπολίτην μας, ο οποίος θα γίνη, εάν δεν είναι ήδη, «Ιμβριώτατος»”.

Στην ομιλία του ο μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου αναφέρθηκε στον προκάτοχό του, νυν Μητροπολίτη Μοσχονησίων, αλλά και στην προσωπική του συγκίνηση και το αίσθημα ευθύνης που αισθάνθηκε όταν ο Παναγιώτατος του ανακοίνωσε, τον περασμένο Μάρτιο, την εκλογή του.

“Σε αυτόν τον ρου της ατελεύτητης ιστορίας, άκουσα εκείνη την ημέρα του Μαρτίου, τη δική Σας φωνή, Παναγιώτατε, να καλείτε την ελαχιστότητά μου μέσα στο ιερό βουλευτήριο των Σεκρέτων και να μου αναγγέλλετε την εκλογή μου υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ως Ποιμενάρχου της ιστορικής Επαρχίας αυτής, της και γενέτειράς Σας. Τότε η σκέψη μου έτρεξε αμέσως στον Προπάτορα Αβραάμ, άφησα αμέσως τη γη μου, και ποιά γη μου, αφού γη για τον Κύριλλό Σας είναι εκεί όπου με τάσσει το Θέλημα Σας. Το «έξελθε» και το «δεύρο» Σας, μου ήταν αρκετά, ώστε να υπακούσω ξανά και ξανά στο δεσποτικό Σας κέλευσμα με χαρά και αγαλλίαση. 

Στον πολιό μητροπολίτη Μοσχονησίων αναφέρθηκε λέγοντας “Στο πρόσωπο σας, Σεβασμιώτατε, από χρόνια πολλά ήδη, ηύρα παράκληση, παραμυθία, στοργή, σκέπη, ανοιχτές αγκάλες και ευρύχωρη καρδιά, ηύρα ένα χαμόγελο που με έκανε να δακρύζω από συγκίνηση. Με πολύ σεβασμό λοιπόν, επιτρέψτε μου Παναγιώτατε να σκύψω το κεφάλι μου μπροστά στον πολιό προκάτοχό μου και να του ζητήσω ένα πράγμα: Δέσποτα, τιμιώτατε Γέροντα, ευλογήσατε με όλη σας την ύπαρξη την ποιμαντορία της ταπεινότητός μου. Σας ευχαριστώ για όλα, τα φανερά και τα αφανή.

Αναφέρθηκε στην αποστολή ως νέου ποιμενάρχη λέγοντας “Έχω επίγνωση της ολιγότητος μου, αλλά συγχρόνως και της μεγαλωσύνης του Αρχιποίμενος Χριστού και του Ευαγγελίου Του. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου και δεν την αρνούμαι. Να ενεργώ, να εργάζωμαι, να ζω, να σκέπτωμαι, να υπάρχω, να καίγωμαι και να εκδαπανώμαι ολόκληρος για χάριν της Εκκλησίας μας και καθ’ενός από εσάς χωριστά και ως σύνολο. Αυτήν την φιλοδοξία μου, προς δόξαν Θεού πάντοτε, την θέτω στην αγάπη σας, στην κρίση σας, στα χέρια Εκείνου”.

Κάλεσε το ποίμνιο της μητροπόλεως να είναι ενωμένο ως μια οικογένεια “Το κτήριο της Μητροπόλεως είναι και θα είναι πάντοτε ανοικτό, όλο το εικοσιτετράωρο, κάθε ημέρα του χρόνου, και εκεί θα σας περιμένει ο πατέρας και ο ποιμένας σας για να σας ευαγγελίζη με την εν Χριστώ ελπίδα και την αισιοδοξία. Το ωμόφορο αυτό θέλω να σφουγγίζη τα δάκρυα χαράς και λύπης σας. Θέλω να απαλύνει στοργικά τις αστοχίες, τα λάθη σας, να συγχωρεί τα αμαρτήματα. Θέλω να σας προξενή τη χαρά της Αναστάσεως, να σας αναγεννά εν Αγίω Πνεύματι. Θέλω μαζί να χαιρώμαστε και μαζί να λυπώμαστε“.

Ο μητροπολίτης Κύριλλος έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος στον Ίμβριο Πατριάρχη Βαρθολομαίο λέγοντας ότι πλέον τα νησιά της επαρχίας του θα είναι η μοναδική του έγνοια.

“Σας κοιτώ στα μάτια και Σας υπόσχομαι εδώ ενώπιον όλων: την Ίμβρο, την Τένεδο και τα μάτια μου, Παναγιώτατε! Ένα να εύχεσθε: να αγαπήσω αυτή την Επαρχία, έστω το μισό από ό,τι Εσείς και να αγαπηθώ από τους ανθρώπους της μέσα από την καρδιά τους. Να γίνω ένα με όλους, να γίνω τα πάντα τοις πάσι!

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ORTHODOXIAINFOTO.GR

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ