Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 | 19:31

ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ

Οικουμενικός Πατριάρχης για Πούτιν: “Με τον πόλεμο που έκανε δίχασε τους ορθοδόξους” (ΒΙΝΤΕΟ)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Συνέντευξη σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Όλος ο κόσμος είναι εναντίον της Ρωσίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο Πούτιν διευκρίνισε πως «με τον πόλεμο που έκανε δίχασε τους ορθοδόξους και η απόσταση μεταξύ Ρωσίας και δύσης μεγαλώνει. Μπαίνουμε έτσι σε μία νέα περίοδο ψυχρού πολέμου που θα φέρει και θρησκευτικό διχασμό», σημείωσε.

Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Ζελένσκυ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποκάλυψε πως «ο Ουκρανός πρόεδρος μου ζήτησε να προσευχηθούμε ακόμη περισσότερο και πιο έντονα για να επικρατήσει η ειρήνη και παράλληλα με ευχαρίστησε για τη στήριξή μας».

Ενθυμούμενος ωστόσο τη συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της Ουκρανίας το περασμένο καλοκαίρι, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε πως «είδα ότι η Ουκρανία είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη και υπερήφανη για την ανεξαρτησία της», προσθέτοντας συγχρόνως πως το ότι κατάφεραν να αποσχιστούν από τη σοβιετική ένωση και να ιδρύσουν τη δική τους ανεξάρτητη χώρα, «είναι τιμή και προνόμιο για αυτούς και το γιόρτασαν ολόψυχα τον προηγούμενο Αύγουστο», υπογράμμισε

Αναφορικά με το δικαίωμα του οικουμενικού πατριαρχείου να χορηγεί αυτοκεφαλία ο Παναγιώτατος επεσήμανε πως το χρησιμοποιήσαμε και στο ζήτημα της Ουκρανίας. «Δώσαμε στην ανεξάρτητη χώρα της Ουκρανίας μια ανεξάρτητη εκκλησία. Υπό τις σημερινές συνθήκες βλέπουμε ότι το πατριαρχείο μας ενήργησε πολύ νωρίς και κάναμε πολύ καλή δουλειά. Αναστατώσαμε τους Ρώσους αδελφούς μας αλλά αυτό έπρεπε να συμβεί γιατί η Ουκρανία το άξιζε. Τώρα βέβαια βλέπουμε ότι ορισμένοι Ουκρανοί κληρικοί δεν θέλουν να μνημονεύουν το όνομα του Ρώσου πατριάρχη κ. Κυρίλλου».

Όπως τόνισε μάλιστα «τον βλέπουν ως τον θρησκευτικό ηγέτη της εχθρικής χώρας και σταδιακά απομακρύνονται από αυτή την εκκλησία και προσχωρούν στη νέα αυτοκέφαλη εκκλησία. Είμαστε και δεν είμαστε χαρούμενοι για αυτό γιατί είναι αποτέλεσμα του πολέμου. Θα ευχόμασταν η ρωσική εκκλησία να μην έδειχνε τέτοια εχθρότητα προς το πατριαρχείο μας και προς εμένα και να δεχόταν την απόφασή μας».

Ο κ. Βαρθολομαίος ωστόσο έκλεισε λέγοντας πως «το πατριαρχείο ως θρησκευτικός θεσμός πάντοτε ήταν υπέρ της ειρήνης και της ενότητας και το ίδιο θα συνεχίζουμε να κάνουμε», κατέληξε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ