Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 | 0:40

ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΑΝΟ ΜΕΤΟΧΙ

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Η Παναγιά μαζί μας με το νησί μας”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Στον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο χωριό Γλυκύ της Ίμβρου τόπο καταγωγής του αειμνήστου λογίου Ιερομονάχου Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού προεξήρχε το πρωί της Κυριακής ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πλαίσιο και των τιμητικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η μητρόπολη Ίμβρου και Τενέδου με αφορμή την συμπλήρωση διακοσίων πενήντα χρόνων από την γέννηση του σπουδαίου αυτού Ιμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος και ο επίσκοπος Ιλίου κ. Ραφαήλ, ενώ εκκλησιάστηκαν οι μητροπολίτες Μοσχονησίων κ. Κύριλλος και ο επιχώριος Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, καθώς και πλήθος πιστών.

Μετά την θεία λειτουργία ο μητροπολίτης Ίμβρου ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο που έθεσε υπό την Πατριαρχική αιγίδα του τις τιμητικές εκδηλώσεις για τον αείμνηστο Ιερομόναχο Βαρθολομαίο Κουτλουμουσιανό τον οποίο χαρακτήρισε μεγάλη μορφή της Εκκλησίας, της Ίμβρου και συνολικά του Γένους.

Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος μίλησε με συγκίνηση για το Γλυκύ και τον αρχοντικό και παλαιό ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον οποίο όπως είπε, “οι Γλυκιανοί κατέθεταν τη μετάνοια και τις ελπίδες τους, τη χαρά και τον πόνο τους, γιόρταζαν τις μεγάλες ημέρες της παράδοσής μας. Εδώ ευλογούνταν οι σημαντικές στιγμές της ζωής τους, εδώ αντλούσαν δύναμη για τον αγώνα της επιβίωσης και της προκοπής”. Επίσης, αναφέρθηκε και στο κοντινό αγιορείτικο μετόχι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών το οποίο συνδέεται με την ζωή και την ιστορία του χωριού.

Φωτογραφίες: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου

Πατριαρχική χοροστασία στην αγρυπνία στο Κουτλουμουσιανό Μετόχι

Το βράδυ του Σαββάτου ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στην ιερά αγρυπνία που τελέστηκε στο αναστηλωμένο καθολικό του παλαιού Κουτλουμουσιανού Μετοχίου. Συμπροσευχήθηκαν ο μητροπολίτης Ίμβρου και ο επίσκοπος Ιλίου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη και πλήθος Ιμβρίων.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Στην ομιλία του υπογράμμισε την σχέση της Ίμβρου με το Άγιον Όρος μέσω των τεσσάρων αγιορειτικών μετοχίων που υπήρχαν στο νησί αλλά και στο έργο και την συνολική προσφορά του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ