Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 | 8:04

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Να μένουμε εδραίοι και αμετακίνητοι στη Χριστιανική μας πίστη και στα έθιμά μας”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Στον μέγα εσπερινό που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα ναό του Αγίου Μηνά Υψωμαθείων χοροστάτησε την Πέμπτη το απόγευμα Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επί τη ιερά μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου και Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου.

Μετά τον εσπερινό ο Παναγιώτατος μίλησε προς το εκκλησίασμα και αναφέρθηκε στο φωτεινό παράδειγμα του Αγίου Μηνά, το οποίο όπως σημείωσε “συγκεφαλαιούται στον ηρωισμό και το αγωνιστικό φρόνημα, στην εμμονή στην αλήθεια μέχρι θανάτου και στην αποφυγή των συμβιβασμών και της ελαστικότητος της συνειδήσεως”.

Ο Πατριάρχης προέτρεψε όλους να μιμηθούμε το παράδειγμα του Μεγαλομάρτυρα Μήνα, να έχουμε αγωνιστικό φρόνημα και να παραμένουμε εδραίοι στη Χριστιανική μας πίστη αλλά και στις παραδόσεις, στα ήθη και τα έθιμά μας και καλούμεθα να μιμηθούμε το παράδειγμά του, διότι και εμείς είμαστε, όπως εκείνος, στρατιώτες Χριστού, μέλη της στρατευομένης Εκκλησίας και πρέπει να είμαστε και αγωνιστές για την επικράτησι και επέκτασι της βασιλείας του Θεού. Για τον αγώνα αυτόν ο Απόστολος Παύλος μας συνιστά να ενδυθούμε τα όπλα του φωτός, «ινα στρατευώμεθα την καλήν στρατείαν».

Έπειτα, όπως ο Μεγαλομάρτυς Μηνάς έμεινε ακλόνητος στην πίστι και την ιδεολογία του και αρνήθηκε να προσκυνήση τα είδωλα, έτσι και εμείς οι προσκυνητές του έχουμε χρέος ιερό να μένουμε σταθεροί στην πίστι των πατέρων μας, για την οποία αγωνίσθηκε και ο μαζί με τον Άγιο Μηνά εορταζόμενος και τιμώμενος μέγας Άγιος μοναχός αυτής εδώ της περιοχής, Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης.

Να μένουμε σταθεροί και στις παραδόσεις του τόπου μας και του ευσεβούς Γένους μας, «ποτέ από το χρέος μη κινούντες», όπως λέγει ο ποιητής. Να μένουμε εδραίοι και αμετακίνητοι στη Χριστιανική μας πίστη και στα Ρωμαίηκα ήθη και έθιμά μας. Αυτή την εμμονή στα πάτρια αποδεικνύει και η προσέλευση όλων σας την εσπέρα αυτήν στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Μηνά”.

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος επεσήμανε πως “Πολλοί οι οποίοι ζούν στο εξωτερικό, μας λυπούνται για πολλούς και διαφόρους λόγους. Αλλά εμείς όχι μόνον δεν είμαστε άξιοι λύπης αλλά και έχουμε πολλά να διδάξουμε σε εκείνους οι οποίοι μας οικτίρουν: αρχοντιά, ευσέβεια, υπομονή, θάρρος, φιλογένεια, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, υπεράνω δε όλων πίστιν εις τον Θεόν, πίστιν βαθείαν, ζώσαν και σταθεράν, εκ της οποίας και πηγάζουν όλες οι άλλες αρετές μας ως Ρωμηών Ορθοδόξων Χριστιανών αυτού εδώ του ευλογημένου τόπου.

Τα αισθήματά μας αυτά και το υψηλό μας φρόνημα γίνονται εντονότερα όταν ευρισκώμεθα μαζί σας τέκνα αγαπητά εν Χριστώ. Διότι βλέπουμε τα ίδια αισθήματα και τα ίδια βιώματα και στα δικά σας πρόσωπα και λαμβάνουμε από εσάς θάρρος και δύναμη διά να τα μεταδώσουμε εκεί όπου δεν υπάρχουν, εκεί όπου ήλθε η λιποψυχία και η απελπισία.”

Ακολούθως, ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο, Αρχιερατικώς Προϊστάμενο της Περιφερείας Υψωμαθείων, “για την ολοκληρωτική αφιέρωσή του ψυχή τε και σώματι στη διακονία του περιουσίου λαού του Θεού τόσον εδώ στην περιφέρεια Υψωμαθείων, όσον και στην Μητρόπολή του όπου την περασμένη Κυριακή είχαμε την ευκαιρία να δούμε ιδίοις όμμασι το θαύμα που επιτελείται στη Σηλυβρία ταίς πρεσβείας του Αγίου Νεκταρίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ