Στον πόνο που προκάλεσε στην Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και σε όλους τους Χριστιανούς η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε ισλαμικά τεμένη αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε χθες, για την εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Εννιάμερα), στα ερείπια της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου. 

Ο Βαρθολομαίος ευχήθηκε, ο Θεός “της αγάπης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης να φωτίσει την διάνοια και τις καρδιές των υπευθύνων”, οι οποίοι έλαβαν την εν λόγω απόφαση για τα δύο αυτά μνημεία, που κτίστηκαν ως χριστιανικοί ναοί και ανήκουν στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά.“Είναι γεγονός ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και τώρα και της Μονής της Χώρας εις μουσουλμανικά τεμένη μας πόνεσε. Τα δύο αυτά μοναδικά μνημεία της Πόλης κτίστηκαν ως χριστιανικοί ναοί. Αποκαλύπτουν εύγλωττα την αλήθεια της ενανθρωπήσεως του Λόγου του Θεού, την Ομορφιά που σώζει τον κόσμο, εκφράζουν το Οικουμενικό πνεύμα της πίστεώς μας, την αγάπη και την ελπίδα της αιωνιότητος. Τα απαράμιλλα ψηφιδωτά και οι άλλες εικόνες τους αποτελούν ουράνια τροφή για την ψυχή και ανεξάντλητη “χαρά για τα μάτια”, όπως θα έλεγε ο Αϊβαλιώτης Φώτης Κόντογλου, και ανήκουν στην παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά. Παρακαλούμε τον Θεό της αγάπης, της δικαιοσύνης και της ειρήνης να φωτίσει την διάνοια και τις καρδιές των υπευθύνων”. 

Στην ομιλία του, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε με συγκίνηση στη φετεινή Θ. Λειτουργία στα ερείπια της Ιεράς Μονής της Φανερωμένης, που αποτελούσε πανίερο προσκυνηματικό τόπο για τους Αρτακηνούς και τους πιστούς της Μικράς Ασίας, οι ψυχές των οποίων, όπως είπε, “συλλειτουργούν και συμπροσεύχονται σήμερα μαζί μας”. 

Στη συνέχεια o Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για την παλιά αίγλη που είχαν τα μέρη της Κυζίκου και της Αρτάκης, για τα οποία είπε πως «δεν υπάρχουν εδώ οι ακμάζουσες εδώ κοινότητες, οι ναοί και τα μοναστήρια, σχολεία και τα άλλα πολλά ευαγή ιδρύματα μας» και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει, όμως, το ακατάληπτο πνεύμα της Ρωμιοσύνης. Η γλυκιά πνοή την οποία αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε στα μέρη αυτά τα ευλογημένα».

«Κανείς δεν είναι εδώ απλός επισκέπτης. Είμαστε όλοι ταπεινοί προσκυνητές και κλίνουμε το γόνυ ενώπιον της Παναγίας Παρθένου αν ερχόμαστε τα τελευταία έτη στον ιερόν τούτο ναό», είπε, μεταξύ άλλων, ενώ σκιαγραφώντας το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου υπογράμμισε πως αυτή αποτελεί τον πυρήνα της πίστης και της ευσέβειας των Ορθοδόξων.