Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 16:07

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Η Αγιά Σοφιά οικοδομήθηκε ως εκκλησία, όχι ως τζαμί”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με αφορμή το θέμα των τελευταίων ημερών και την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγιπ Ερντογάν για αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς και μετατροπή αυτής σε τζαμί, ήρθε στην επιφάνεια μια συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην εφημερίδα «Μιλλιέτ» το 2013, στην οποία  είχε υπογραμμίσει ότι, εάν είναι η Αγιά Σοφιά να λειτουργήσει ως χώρος λατρείας θα πρέπει να είναι χριστιανικός ναός.

«Οικοδομήθηκε ως εκκλησία και δεν κτίστηκε ως τζαμί», εξήγησε ο κ. Βαρθολομαίος και έκανε σαφές  ότι θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει μουσείο. Υπονόησε μάλιστα ότι η διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο δεν οξύνει τα πνεύματα και δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο πιθανής αντιπαράθεσης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Στις αρχές του 2014 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας στο Φανάρι , επαναδιατύπωσε την θέση ότι: «Αν η Αγία Σοφία πρόκειται να γίνει και πάλι χώρος λατρείας, θα πρέπει να λειτουργήσει ως εκκλησία, διότι γι’ αυτό κτίσθηκε» είχε σημειώσει ο κ. Βαρθολομαίος”.

Τότε  ορισμένοι κύκλοι στην Τουρκία είχαν ξεκινήσει μια συζήτηση περί της μετατροπής της σε τέμενος.

«Την τελευταία περίοδο βλέπουμε σε ορισμένα τμήματα της κοινής γνώμης την τάση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Ως Εκκλησία, αντιτιθέμεθα σε αυτό και μαζί μας θα αντιδράσει έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου, όλος ο χριστιανισμός κόσμος»,  είχε τονίσει ο Πατριάρχης και στις δηλώσεις του είχε δοθεί ευρεία δημοσιότητα στον τουρκικό τύπο.

Λίγο διάστημα αργότερα κατά την επίσκεψη του στην Βόννη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
είχε μιλήσει  στην DW επισημαίνοντας : “Στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη πιστεύω ότι δεν θα γίνει τελικά η μετατροπή σε τέμενος, αλλά θα επικρατήσει η λογική και το πραγματικό συμφέρον της Τουρκίας, που είναι να διατηρηθεί ως μουσείο. Το είπα δημοσίως, σε δηλώσεις μου, σε συνεντεύξεις μου. Το είπα και στην κ. πρόεδρο της UNESCO διότι η Αγία Σοφία είναι υπό την προστασία του διεθνούς οργανισμού. Η Αγία Σοφία είναι σήμερα μουσείο ανοικτό σε όλο τον κόσμο. Και πράγματι έρχονται εκατοντάδες, χιλιάδες κάθε μέρα. Και η Τουρκία έχει και ένα μεγάλο έσοδο από το εισιτήριο”.

Να σημειωθεί ότι η UNESCO προχθές διεμήνυσε στην Τουρκία ότι η Αγιά Σοφιά, λόγω της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας της, ανήκει ήδη από το 1985, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: aviketos.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ