Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 | 11:15

ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Ανήκουμε στον Χριστό και στην αγία εκκλησία του”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου στο χωριό του προεξήρχε το πρωί της Τρίτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Μοσχονησίων κ. Κύριλλος και ο Επίσκοπος Ιλίου κ. Ραφαήλ. Εκκλησιάστηκαν οι μητροπολίτες Μύρων κ. Χρυσόστομος και ο επιχώριος Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος και πλήθος κόσμου.

Ο Παναγιώτατος στην ομιλία του επεσήμανε ότι η Θεοτόκος έχει κεντρική θέση στη λειτουργική ζωή και στη λαϊκή ευσέβεια και τιμάται με βάθος πίστης και με ξεχωριστή ευλάβεια. “Όλες οι Θεομητορικές εορτές έχουν ασύγκριτο θεολογικό περιεχόμενο, και συμπυκνώνεται σε αυτές όλη η αλήθεια της χριστιανικής ζωής. Η εικόνα της Παναγίας με τον Χριστό στην αγκάλη της ενσαρκώνει και εκφράζει ολόκληρη τη θεολογία του μυστηρίου της θεανθρωπινότητος, του κεντρικού μυστηρίου της πίστεώς μας. Ο Θεός προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση, ταυτίζεται με εμάς, για να σώση τον άνθρωπο εκ της δουλείας του αλλοτρίου και να ανοίξη την οδό προς την κατά χάριν θέωση. Δεν είναι ένας απόμακρος Θεός, όπως ο Θεός των φιλοσόφων, αλλά βρίσκεται πιο κοντά σε εμάς από όσο εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας.

“Είναι πραγματικά ανυπέρβλητη η σωτηριολογική διάσταση της παρουσίας της Θεοτόκου στο κέντρο της εκκλησιαστικής ζωής. Πολλοί από εσάς θα γνωρίζουν, ότι ο τίτλος Θεοτόκος δόθηκε στην Παναγία από την Γ´ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου, μία κατ᾽ εξοχήν χριστολογική Σύνοδο. Έκτοτε, η Παναγία απεικονίζεται μαζί με τον Χριστό μια παράδοση που η Ορθοδοξία φυλάσσει και υπερασπίζεται με ένθεο ζήλο.”

Στη συνέχεια τόνισε ότι και στην ευσέβεια των Ιμβρίων η τιμή προς την Θεομήτορα κατέχει κεντρική θέση. “Δεν είναι διόλου τυχαίο, ότι οι πέντε από τους συνολικά εννέα ενοριακούς Ναούς στο νησί μας, είναι αφιερωμένοι στην Παναγία, οι δε τέσσερις από αυτούς είναι Ναοί της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκφράζει το γυμνασμένο πνευματικό αισθητήριό μας, το γεγονός, ότι ο Δεκαπενταύγουστος βιώνεται και εδώ σαν το Πάσχα του καλοκαιριού, ως αναστάσιμη και δοξολογική εμπειρία, γεμάτη χαρά και φως και ελπίδα, ως ακλόνητη βεβαιότητα ότι την ιστορία της ανθρωπότητας και όλη την ζωή μας την κατευθύνει ο Χριστός. Ανήκουμε στον Χριστό και στην Αγία Εκκλησία Του. Η αιώνια εν Χριστώ ζωή, είναι ο τελικός προορισμός μας.”

Φωτογραφίες: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου

Σήμερα το πρωί ωστόσο ο Παναγιώτατος με την συνοδεία του αναχώρησε από την Ίμβρο για την Πόλη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ