Άγνωστες πτυχές μιας ευαίσθητης περιόδου με έντονο πολιτικό και εκκλησιαστικό παρασκήνιο επιχειρεί να φωτίσει το βιβλίο του Δρ. Θεολογίας Παύλου Σεραφείμ με τίτλο «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη δίνη του Ψυχρού Πολέμου, η εκλογή του Πατριάρχη Αθηναγόρα (1948)».
Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον αυτό βιβλίο παρουσιάστηκε την Παρασκευή από τις Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Ομιλητές ήταν ο καθηγητής, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και νυν Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του ιδίου Πανεπιστημίου κ. Ηλίας Κουσκουβέλης, ο καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνος Χρήστου καθώς και ο συγγραφέας.
Στην ομιλία του, ο κ. Κουσκουβέλης, ο οποίος έγραψε και τον πρόλογο του βιβλίου, επαίνεσε την εξαιρετικά τεκμηριωμένη δουλειά του συγγραφέα, και μάλιστα σε επίπεδο πρωτογενούς έρευνας, καθώς και την αρτιότητα της έκδοσης. Παρουσίασε συνοπτικά το περιεχόμενο του βιβλίου, δίνοντας έμφαση στο διεθνές πλαίσιο της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και στη σημασία που είχε το Οικουμενικό Πατριαρχείο μέσα σε αυτό. Στη συνέχεια προέβη σε επίκαιρες επισημάνσεις σχετικά με το περίπλοκο πλέγμα των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Ρωσία, το Πατριαρχείο Μόσχας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και τη δυνατότητα του Φαναρίου να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο σύγχρονο διεθνές διπλωματικό περιβάλλον.
Ο κ. Κουσκουβέλης, ακόμη, συσχέτισε τη διεθνή πολιτική κατάσταση της εποχής του Αθηναγόρα με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, τις οποίες χαρακτήρισε δυσκολότερες και τόνισε πως ως Ορθόδοξοι και ως Έλληνες θα πρέπει να προβληματιστούμε για το παρόν αλλά και το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο κ. Χρήστου, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον ίδιο τόπο με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον γνώριζε προσωπικά, στη δική του ομιλία, αναφέρθηκε αρχικά στο έργο και τη συνεισφορά του Πατριάρχη γενικά στην Εκκλησία αλλά και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη μέσω της δημιουργίας του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών της Μονής Βλατάδων. Έπειτα, τόνισε και αυτός τις προσπάθειες του Πατριαρχείου Μόσχας να φέρει υπό τον έλεγχό του τα ορθόδοξα Πατριαρχεία της Ανατολής και συνακόλουθα περιέγραψε τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ Ορθόδοξης Εκκλησίας και διεθνούς πολιτικής.
Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Σεραφείμ, αφού ευχαρίστησε του ομιλητές για την τιμή που του έκαναν να παρουσιάσουν το βιβλίο του, επισήμανε τη σημασία που είχε για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η εκλογή του Πατριάρχη Αθηναγόρα, καθώς εισήγαγε το Φανάρι στη σύγχρονη εποχή. Κλείνοντας, εξέφρασε την άποψη ότι, ακόμη και σήμερα, οι διάδοχοι του Αθηναγόρα ακολουθούν την ίδια πολιτική.
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Φιλολογικό Καφενείο» του περιπτέρου 13 της ΔΕΘ, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, ανάμεσα στους οποίους πολλοί καθηγητές των δύο Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης και διακεκριμένες προσωπικότητες, όπως οι π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, πρ. αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, Ιωάννης Καραβιδόπουλος, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, Νικόλαος Βασιλειάδης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ΠΑΜΑΚ, Ίλια Χαΐνογλου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ΠΑΜΑΚ, Πέτρος Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, Ανδρέας Λίτος, ιατρός και ποιητής, Δημήτρης Ευαγγελίδης, εθνολόγος- συγγραφέας, Αστέριος Σεραφείμ, Εισαγγελέας καθώς και ο εκδότης Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης.