Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 | 14:59

Οιακοστρόφος τέλειος προς λιμένας ευδίους

Γραφείο Ρεπορτάζ
Γραφείο Ρεπορτάζhttp://www.orthodoxia.info
Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Του ιδίου συγγραφέα:

του Άγγελου Ασημινάκη, Θεολόγου

Ου γαρ διδάσκων μόνον, ουδέ φθεγγόμενος, αλλά και ορώμενος απλώς, ικανός εστί άπασαν αρετής διδασκαλίαν εις την των ορώντων ψυχήν εισαγαγείν”.

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος

Σαράντα έξι χρόνια έχουν περάσει από τότε, όπου σαν σήμερα ημέρα Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 1975, χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου, υπό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου και πολλών Αρχιερέων ο τότε αρχιμανδρίτης και Σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης κ. Ειρηναίος Αθανασιάδης, Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Πρόκειται για έναν εξαίρετο ιεράρχη, έναν κληρικό με βαθύ εκκλησιαστικό και προσωπικό ήθος, έναν Επίσκοπο με έργο, παρουσία ποιμαντική και πνευματική έντονη και ουσιαστική, έναν άνθρωπο φιλόξενο, φιλάρετο και γλυκύτατο. Η επιμονή του στην προσευχή, τη νηστεία, την αγρυπνία, τα φιλομόναχα αισθήματα του, η έσχατη πτωχεία του και η ακτημοσύνη του είναι εκ των κύριων χαρακτηριστικών της προσωπικότητος του. Είναι όντως ένας ασκητής Επίσκοπος.

Το βασικό που πρέπει να τονισθεί είναι η ταπεινότητα του, η αφυλαργυρία και η αφάνεια της προσωπικότητάς του. Συνολικά τριάντα δύο χρόνια εργάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, χωρίς να ζητήσει τίποτε για τον εαυτό του ούτε αμοιβές, ούτε τιμές, ούτε δόξες. Ο Ειρηναίος τιμάει ανελλιπώς την μοναχική του ιδιότητα.

Φιλακόλουθος, φιλόθεος και φιλάνθρωπος. Ολιγόλογος χαρακτήρας, ανεκτικός, ανεπηρέαστος, όπως εξακολουθεί να είναι και τα τελευταία δεκαπέντε έτη ως Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Σκόρπιζε και σκορπίζει όπως πάντα, απλόχερα αγάπη σε όλες τις ψυχές, με την ανεκτικότητά του, την απέραντή αγάπη και συμπαράσταση προς όλους κληρικούς και λαϊκούς.

Επιμελής στο λόγο του, προετοιμασμένος για το κήρυγμα και τη διδασκαλία, δίνει λόγο «παντί τω αιτούντι», στηρίζει, οικοδομεί, συμβουλεύει, νουθετεί, γίνεται «τοις πάσι τα πάντα», κατά την έκφραση του Αποστόλου Παύλου. Εργάζεται ταπεινά, αθόρυβα και συστηματικά. «Απλούς τον τρόπον και πολυειδής την κυβέρνησιν», κατά τον Γρηγόριο τον Θεολόγο. Με απεριόριστη την συγχώρεση και την ανεξικακία.

Η ευταξία, η ιεροπρέπεια και η λειτουργική του χάρη τον κάνουν έναν από τους ωραιότερους μυσταγωγούς της θείας λατρείας.

Σαράντα έξι έτη αθόρυβου και πλούσιου κοινωνικού και ιεραποστολικού έργου. Σαράντα έξι έτη φροντίδας για την ανακαίνιση και καλλωπισμό υπαρχόντων Ιερών Ναών και Μονών και η ανέγερση νέων επιβλητικών Εκκλησιών που κοσμούν την πόλη και τα χωριά των Χανίων, του Ηρακλείου και των περιχώρων.

Έχει σταθερά συνείδηση ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία μας δεν είναι ιδρυματική. Η φωνή του μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας. Ήταν ωσεί φωνή υδάτων πολλών. Σε οριακές καμπές της Εκκλησίας οι θέσεις του είναι καθοριστικές.

Είναι γνωστό τοις πάσι η μεγάλη αγάπη, ο σεβασμός και ἡ ανυστερόβουλη προσήλωσή του στον Οικουμενικό Θρόνο και στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο προσωπικά, το έτος 2005 οπότε και επαναλειτούργησε ο Συνοδικός θεσμός της ενδημούσης Συνόδου του Oικουμενικου Πατριαρχείου, έχει κλήθηκε επανειλημμένος ως συνοδικό μέλος αυτής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος δίνει μεγάλη έμφαση στην ποιμαντική προσέγγιση του ανθρώπου, ώστε αυτή να γίνεται με ενδιαφέρον, ευαισθησία και καλοσύνη. Αυτό επιχειρεί και μεταλαμπαδεύει στους κληρικούς των επαρχιών του. Διαθέτει απαράμιλλη αξιοσύνη, δυναμισμό και μαχητικότητα για την υπεράσπιση της Πίστης και των δικαίων του λαού της Κρήτης και της Ελλάδος γενικότερα.

Σεβασμιώτατε έτη πολλά και Ευλογημένα χαριτωμένα, καρποφόρα και Αγιασμένα, μεστά ευλογιών του Θεού.

ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΥΠΕΡΤΙΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟΥ ΠΑΣΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ