Σε ιδιαίτερα συγκινητικό και εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026 η τελετή λήξης του Προγράμματος Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας και Γνωριμίας με τον Ελληνορθόδοξο Πολιτισμό, το οποίο διοργάνωσε η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος από τις 4 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2026.
Η φετινή διοργάνωση είχε ξεχωριστό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς του προγράμματος, το οποίο έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός για την προβολή της ελληνικής γλώσσας, της ορθόδοξης παράδοσης και του πολιτισμού της πατρίδας μας σε φοιτητές που προέρχονται από τα Ποντιφικά Πανεπιστήμια της Ρώμης.
Κατά την τελετή, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την παρουσία και τη δημιουργική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας ως φορέα του ορθόδοξου θεολογικού πνεύματος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμοί που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.
Οι φοιτητές, οι οποίοι προέρχονται από τα Ποντιφικά Πανεπιστήμια της Ρώμης, ευχαρίστησαν από την πλευρά τους τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο για την εγκάρδια φιλοξενία, την πατρική αγάπη και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον που επέδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ελλάδα. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης και εκτίμησης, του προσέφεραν αναμνηστική πλακέτα.

Μία από τις πιο όμορφες στιγμές της εκδήλωσης ήταν το μουσικό αφιέρωμα των φοιτητών, οι οποίοι επέλεξαν να ερμηνεύσουν το διαχρονικό τραγούδι του Γιώργου Ζαμπέτα «Ο πιο καλός ο μαθητής», κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων και κλείνοντας με τον πιο ευχάριστο τρόπο έναν μήνα γεμάτο γνώσεις, εμπειρίες και πνευματικές αναζητήσεις.
Στην τελετή λήξης παρέστησαν επίσης ο π. Σεραφείμ Δημητρίου, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, ο π. Χριστόδουλος Κατσαντωνόπουλος, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κολωνού, καθώς και ο π. Ιωάννης Ξανθάκης, πρώην διευθυντής του Collegio Greco της Ρώμης.
Η ολοκλήρωση του επετειακού αυτού προγράμματος επιβεβαίωσε, για μία ακόμη χρονιά, τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην καλλιέργεια των σχέσεων με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα και στην προβολή της ελληνικής γλώσσας και της ορθόδοξης πνευματικής παράδοσης πέρα από τα σύνορα της χώρας.




