Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024 | 19:47

Ο Βολοκολάμσκ επιχειρεί να εκθέσει τον Κύπρου δημοσιεύοντας την αλληλογραφία τους

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την μέθοδο της «υπενθύμισης» των όσων έλεγε ο Προκαθήμενος πριν αναγνωρίσει την Εκκλησία της Ουκρανίας επιστράτευσε για μια ακόμη φορά η Εκκλησία της Ρωσίας, προσπαθώντας αυτή τη φορά να εκθέσει τον Αρχιεπίσκοπο Κυπρου.

Όπως ακριβώς έπραξε κι όταν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναγνώρισε την Εκκλησία της Ουκρανίας διοχετεύοντας στον Τύπο παλαιότερες δηλώσεις του Πατριάρχη Θεόδωρου, τώρα δίνει στη δημοσιότητα επιστολή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην οποία υποστήριζε πως αναγνωρίζει το δίκαιο της Εκκλησίας της Ρωσίας στα εκκλησιαστικά ζητήματα της Ουκρανίας.

Ωστόσο πάρα το γεγονός πως σε πρώτη ανάγνωση η επιστολή αυτή φαίνεται να εκθέτει τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο χρονικός προσδιορισμός της, το πότε γράφτηκε δηλαδή, θα μπορούσε να δώσει πολλές απαντήσεις.

Όπως προκύπτει λοιπόν, η επιστολή συντάχθηκε ένα μήνα πριν τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πατριάρχη Μόσχας, πριν καν εκκινήσουν οι διαδικασίες από πλευράς Οικουμενικού Θρόνου και πάνω απ’ όλα πριν η Μόσχα υποδαυλίσει κάθε προσπάθεια για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στην Ουκρανία.

Έκτοτε ο Κύπρου Χρυσόστομος  παρέμεινε ουδέτερος μεν, επιχειρώντας στο παρασκήνιο να μεσολαβήσει για την αποτροπή γενικευμένης σύγκρουσης στον χώρο της ορθόδοξης Εκκλησίας, σαφής δε ως προς την τοποθέτηση του πως ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη θέση του Οικουμενικού Θρόνου. Το μόνο που καταφέρνει για μια ακόμη φορά η Εκκλησία της Ρωσίας να αποδείξει πως θεωρεί όλους αδερφούς και συμμάχους της όσο ακολουθούν τις προσταγές της.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ