Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 | 15:11

Ο σεισμός στην Κρήτη και το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής που επιχωματώθηκε – Τι λέει ο ιερέας της ενορίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δύο εβδομάδες έχουν περάσει από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Κρήτη αφήνοντας πίσω του έναν νεκρό αλλά και πολλούς κατοίκους άστεγους.

Από την έναρξη κιόλας της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή τον Ιούλιο, δεν ήταν λίγοι αυτοί που επιχείρησαν να συνδέσουν το φαινόμενο με το γεγονός πως το περσινό καλοκαίρι κατά την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, λίγα χιλιόμετρα από το επίκεντρο του φετινού μεγάλου σεισμού, η κατασκευάστρια εταιρία είχε προχωρήσει στην επιχωμάτωση του παρεκκλησίου της αγίας Παρασκευής που βρισκόταν στον χώρο κατασκευής του νέου αεροδρομίου.

Τα σενάρια που συνέδεαν τη σεισμική δραστηριότητα με την “οργή” της αγίας κορυφώθηκαν αμέσως μετά τον σεισμό των 6 ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου με δημοσιεύματα μάλιστα να τονίζουν πως για να σταματήσουν οι σεισμοί, πρέπει το εκκλησάκι να ξεθαφτεί.

Ο εφημέριος της ενορίας Ρουσσοχωρίων, στην οποία ανήκε το εκκλησάκι, με σημερινή του δήλωση στο cretalive.gr ξεκαθαρίζει πως ό,τι έγινε, έγινε με την άδεια της τοπικής μητρόπολης Αρκαλοχωρίου. Στις 4 Ιουνίου 2020, μάλιστα, τελέστηκε στο παρεκκλήσιο η τελευταία θεία λειτουργία από τον επιχώριο μητροπολίτη Ανδρέα, μετά την οποία αφαιρέθηκαν από τον ναό τα ιερά λείψανα της αγίας τράπεζας, εικόνες, ολόκληρο το τέμπλο, βιβλία και ιερά σκεύη, τα οποία όπως τονίζει ο εφημέριος π. Πέτρος Ψυλλάκης “βρίσκονται σε ασφαλές μέρος της ενορίας”.

Σχετικά με την πρόταση πολλών για μεταφορά του ναού, ο ιερέας ξεκαθαρίζει πως αυτή ήταν αδύνατο να γίνει καθώς το κτίσμα δεν είχε θεμέλια ενώ δηλώνει, τέλος, πως “έχει ήδη προγραμματιστεί η εκ νέου οικοδόμηση ναού στη χάρη της Αγ. Παρασκευής σε χώρο που βρίσκεται εντός της ενορίας μου. Είναι αμφίβολο εάν μετά τους τελευταίους σεισμούς θα άντεχε ο συγκεκριμένος ναός με βάση την κατασκευή του”, σημειώνει.

Αναλυτικά η δήλωση του ιερέα

“Αγαπητοί Συμπολίτες, “εν Χριστώ Αδερφοί”

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα, τηλεφωνικές κλήσεις, θεωρίες και συνωμοσιολογικά σενάρια σχετικά με την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής της ενορίας Ρουσσοχωρίων, ως καθ’ ύλην αρμόδιος – ιερέας της ενορίας –  δηλώνω τα παρακάτω… 

1) Με την άδεια της Ιεράς Μητροπόλεως, έγινε απεθρόνιση της Αγ. Παρασκευής, αφού προηγήθηκε λειτουργία ιερουργούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Ανδρέα και τη συμμετοχή των ενοριτών και άλλων πιστών απο τα γειτονικά χωριά.

2) Τα ιερά λείψανα, εικόνες, βιβλία και ιερά σκεύη, βρίσκονται σε ασφαλές μέρος της ενορίας μου. 

3) Η μεταφορά του ναού ήταν αδύνατη γιατί το κτίσμα του ιερού ναού δεν είχε θεμέλια. 

4) Έχει ήδη προγραμματιστεί η εκ νέου οικοδόμηση ναού στη χάρη της Αγ. Παρασκευής σε χώρο που βρίσκεται εντός της ενορίας μου. Είναι αμφίβολο εάν μετά τους τελευταίους σεισμούς θα άντεχε ο συγκεκριμένος ναός με βάση την κατασκευή του.

Για τους ανωτέρω λόγους και προκειμένου να μην δημιουργούνται εντυπώσεις και να μην διαδίδονται σκοταδιστικές απόψεις, παρακαλώ το Χριστεπώνυμο κοινό να έχει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του όλου θέματος από του καθ’ ύλην αρμόδιους – Ιερά Μητρόπολη & Ενορία Ρουσσοχωρίων – και να σταματήσει η παραφιλολογία επί του θέματος που μόνο το κακό και κλονισμό πίστεως προκαλεί.

Ο Ιερέας της Ενορίας Ρουσσοχωρίων

π. Πέτρος Ψυλλάκης”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ