Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 0:43

Ο πρώτος Ηλιουπολίτης παπάς τιμήθηκε με ομιλητή τον δεύτερο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τον πρώτο παπά που έβγαλε από τα σπλάχνα της η συνοικία της Αγίας Μαρίνης, τίμησε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017 η ομώνυμη εκκλησιαστική κοινότητα της Ηλιουπόλεως.

Τελέστηκε Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Βελεστίνου Δαμασκηνού και ιερουργούντος του τιμώμενου Αρχιμανδρίτη Ειρηνάρχου Θεοδώρου.

Ακολούθησε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση χρυσού ιωβηλαίου ιερωσύνης το πρώτου στην ιστορία κληρικού, ο οποίος ανδρώθηκε και κατοικεί στην Αγία Μαρίνα.

Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του ναού, Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου καλωσόρισε τον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Μητροπολίτη Δαμασκηνό, τους κληρικούς, τους εκατοντάδες παριστάμενους και παρουσίασε την εκδήλωση στην οποία κύριος ομιλητής ήταν ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτου Φωκίδος και Καθηγούμενος της Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Τρίκορφου Φωκίδος.

Ο π. Νεκτάριος, ο οποίος και εκείνος μεγάλωσε στη συνοικία της Αγίας Μαρίνας, δεύτερος ιστορικά εξ αυτής κληρικός, ομίλησε για τον πατέρα Ειρήναρχο, την ζωή και το έργο του, αναφερόμενος με κάθε λεπτομέρεια ακόμα και στις δύσκολες στιγμές που ιερωσύνη επιφυλάσσει στους κληρικούς.

Τον λόγο έλαβε ο γηραιότερος και παλαιότερος των κληρικών της Ηλιουπόλεως, Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Χαμαράκης, κοντά στον οποίο, στο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιουπόλεως, υπηρέτησε ο πατήρ Ειρήναρχος ως διάκονος κατα την περίοδο των σπουδών του στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Με πολύ συγκινητικές αναφορές στον τότε νεαρό συνεργάτη του, σκιαγράφησε την δυναμική προσωπικότητα του, εξέφρασε τη χαρά του, για την εν συνεχεία πορεία του και την ελπίδα του για την προαγωγή του.

Δύο από τους συνεργάτες του π. Ειρηνάρχου στο Ναό της Αγίας Τριάδος Αργυρουπόλεως, τον οποίον οικοδόμησε ο τιμηθείς, ο Δημήτριος Ευαγγέλου και η Σωτηρία Γιαννικάκη αναφέρθηκαν στην διακονία του Θεού και των ανθρώπων στην ενορία τους. Παραβρέθηκαν οι συνεφημέριοι του, στον Ναό Αγίας Τριάδος Χολαργού,ο Αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως Μαντινείας Μωυσής Καψάλης, οι Αγιομαρινιώτες κληρικοί Παναγιώτης Κούκουνας και Γεώργιος Γιαννόπουλος, οι εφημέριοι του ναού Δαμασκηνός Φυλακτός και Λάμπρος Ξεσφύγγης, Ηλιουπολίτες Ιερομόναχοι εκ της Μονής Τρικόρφου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ανεγέρσεως Αποστόλου Παύλου Ηλιουπόλεως, πνευματικά του παιδία, τωρινοί και παλαιότεροι ενορίτες του.

Προηγουμένως η Βυζαντινή χορωδία «Αντιφωνικό μέλος» υπό την διεύθυνση του Γεωργίου Κοσεννά, είχε αποδώσει εκκλησιαστικούς ύμνους και πολυχρονισμό του τιμηθέντος, ενώ ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός του επέδωσε, εκ μέρους της εκκλησιαστικής κοινότητας τιμητική πλακέτα και μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου, του Πρωτοσυγγέλλου Αρχιμανδρίτου Συμεών Βολιώτη, άλλα και των συνεργατών τους στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, με τους οποίους ο πατήρ Ειρήναρχος για χρόνια συνεργάστηκε και ως υποδιευθυντής του κέντρου στήριξης οικογένειας (Κ.Ε.Σ.Ο.) αλλά και ως διευθυντής των σχολών γονέων της Αρχιεπισκοπής.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ηλιούπολης Ιωάννης Πούλος ενώ στο τέλος της εκδήλωσης σε όλους τους παριστάμενους προσφέρθηκε από ένα ημερολόγιο της ενορίας το οποίο ήταν αφιερωμένο στην συμπλήρωση 50 ετών ιερωσύνης του πατρός Ειρηνάρχου, γλύκισμα και ηδύποτο.

Ο Αρχιμανδρίτης Ειρήναρχος Θεοδώρου, γεννημένος στην Σύρο το 1948, εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του, τον ίδιο χρόνο στην Αγία Μαρίνα. Ως ιεροσπουδαστής στην Εκκλησιαστική Σχολή Χανίων έγινε μοναχός στην μονή Γουβερνέτου σε ηλικία 17 ετών και στις 7 Οκτωβρίου του 1967, από χειρών του μακαριστού Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κυρού Νικηφόρου, έλαβε τον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης. Υπηρέτησε ως διάκονος στον Μητροπολιτικό Ναό Χανίων και στον Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιουπόλεως.

Ως πρεσβύτερος χειροτονηθείς στις 7 Ιουλίου 1974, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Τριφυλίας και Ολυμπίας κυρού Στεφάνου, υπηρέτησε στα Χανιά, στην Μητρόπολη Νέας Σμύρνης, από της ιδρύσεως της, στον ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Γλυφάδας και στο ναό Αγίας Τριάδος Αργυρουπόλεως. Ακόμα στον πάλαι ποτέ Συνοδικό Ναό Αποστόλου Παύλου Ηλιουπόλεως και τώρα υπηρετεί στην ενορία Αγίας Τριάδος Χολαργού. Υπήρξε για χρόνια μέλος της Διοικήσεως του Κ.Ε.Σ.Ο., αλλά και πρόεδρος του Βρεφονηπιακού Σταθμού της ενορίας Αγίας Μαρίνης.

Άξια λόγου είναι η συνδρομή του στην κατάληψη της Νομικής και του Πολυτεχνείου, το 1973, όπου μαζί με τον μακαριστό διάκονο Τιμόθεο Λαγουδάκη, διαφεύγοντας τον κλοιό των αρχών, προμήθευαν με τρόφιμα τους εγκλείστους, κάτω από τις οδηγίες των τότε βοηθών επισκόπων Ανδρούσης νυν Αλβανίας, Ευρίπου και Αχελώου.

Υπήρξε εκπαιδευτικός στην Ηλιούπολη, τα Οινόφυτα Βοιωτίας και το Μαρκόπουλο Μεσογαίας, από όπου αφυπηρέτησε ως Λυκειάρχης.

Συνέγραψε ιστορικές και θεολογικές μελέτες, ενώ συνέβαλε ουσιαστικά στην καταγραφή της ιστορίας της Ηλιούπολης.

Εκ του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου, του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ