Το αίτημα για παγκόσμια ειρήνη, ενότητα και τον αγώνα για την προστασία της ζωής αποτέλεσε τον κοινό άξονα στις πρόσφατες επαφές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου, λίγο πριν τη μεγάλη σύναξη στη Νίκαια της Βιθυνίας.
Η φωνή του Πατριάρχη, η οποία ακούστηκε ισχυρή από το ιστορικό Κολοσσαίο της Ρώμης, έθεσε τις βάσεις για το σημαντικό και εποικοδομητικό μήνυμα που οι Προκαθήμενοι επρόκειτο να απευθύνουν στον κόσμο από την έδρα της Α’ Οικουμενικής Συνόδου.
Η Έκκληση για Ειρήνη από το Κολοσσαίο
Στο πλαίσιο μεγάλης σύναξης για την ειρήνη, που είχε οργανώσει η ειρηνοποιός κοινότητα του «Αγίου Αιγιδίου» στη Ρώμη, ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναφέρθηκε στο πόσο αναγκαία είναι η ειρήνη στον κόσμο.
Ως κύριος ομιλητής στην τελετή λήξης στο Κολοσσαίο, εκεί όπου μαρτύρησαν χιλιάδες Χριστιανοί, ο Προκαθήμενος Αλεξανδρείας τόνισε την ανάγκη να σταματήσουν να χάνονται αθώες ψυχές και να σταματήσει ο άνθρωπος να καταστρέφει τον όμορφο κόσμο που του χάρισε ο Θεός.
Όλοι μαζί, σαν μια οικογένεια, πρέπει να προστατεύσουμε τη ζωή και να σταματήσουμε να πετάμε τις λέξεις σαν βόμβες, οι οποίες έχουν τη δύναμη να καταστρέψουν αιώνες συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης, είπε ο Πατριάρχης.
Υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα ειρηνικής συνύπαρξης των Χριστιανών, αναζητώντας νέους δρόμους διαλόγου έχοντας εμπιστοσύνη στον Θεό.
«Αδελφοί μου, βρισκόμαστε πλέον σε οριακό σημείο, είναι η ώρα των έργων και όχι των λόγων, των πράξεων και όχι των αορίστως και υποκριτικών ευχολογιών», είπε ο Προκαθήμενος, καλώντας τον καθένα να αναμετρηθεί με τις ευθύνες του έναντι του Θεού, της ιστορίας και των «ελαχίστων αδελφών του Κυρίου».
Η ειρηνική συνύπαρξη είναι η μοναδική μας επιλογή, αλλά και η απαραίτητη συνθήκη για να φανεί η κρυμμένη δυναμική των Χριστιανών.
Η Συνάντηση με τον Πάπα για το Μήνυμα της Ελπίδας
Λίγο πριν τη Σύναξη της Νίκαιας, ο Πατριάρχης Θεόδωρος είχε στο Βατικανό ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πάπα Λέοντα.
Εκεί οι δύο Προκαθήμενοι συζήτησαν για διάφορα θέματα που απασχολούν τις δύο ιστορικές Εκκλησίες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Σύναξη της Νίκαιας.
Οι δύο Προκαθήμενοι συμφώνησαν στο πόσο σημαντική θα είναι η παρουσία τους εκεί και στο σημαντικό και εποικοδομητικό μήνυμα που θα πρέπει να απευθυνθεί στον κόσμο.
Το μήνυμα αυτό, όπως υπογράμμισαν, αναμένεται με λαχτάρα από τον ευσεβή και πιστό λαό του Κυρίου, ο οποίος προσδοκά να ακούσει λόγους χαράς, ειρήνης, ελπίδας, αγάπης, προσπάθειας, πίστης, αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού.



