Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 11:33

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ

Ο πάπας Φραγκίσκος επιστρέφει θραύσματα του Παρθενώνα στην Ελλάδα και στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Θραύσματα του Παρθενώνα αποφάσισε να δωρίσει ο πάπας Φραγκίσκος που βρίσκονταν στα μουσεία του Βατικανού «ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας».

Πιο συγκεκριμένα, σε επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού υπογραμμίζεται πως «Ο πάπας Φραγκίσκος ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για την μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος τρία θραύσματα του Παρθενώνα τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα Μουσεία του Βατικανού και τα οποία εκτίθενταν σε εκατομμύρια επισκέπτες».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με λεπτομέρειες στα τρία θραύσματα του Παρθενώνα που ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να δωρίσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τρία θραύσματα σε πεντελικό μάρμαρο τα οποία έφτασαν στο Βατικανό τον δέκατο ένατο αιώνα, τα οποία ανήκουν στα γλυπτά του Παρθενώνα.

Το πρώτο θραύσμα σύμφωνα με τους ειδικούς, ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς. Το δεύτερο θραύσμα σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ans είναι κεφαλή εφήβου. Πρόκειται για πρόσωπο των γλυπτών το οποίο βρισκόταν έξω από τον σηκό του ναού και έφερε άρτο, που προσφερόταν κατά τα Παναθήναια. Το τρίτο θραύσμα, είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια η οποία ανήκει στη νότια μετόπη, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Το Βατικανό γίνεται έτσι το πιο πρόσφατο δυτικό κράτος που επέστρεψε τα θραύσματά του από τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αντίθετα με Βρετανικό Μουσείο, όπως σημειώνει το Associated Press.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ