Τε, 12/06/24 | 21:35

ΕΝΤΟΝΗ Η ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε τους φόβους του για τον πόλεμο αλλά και τις συνομιλίες του με τον Μόσχας Κύριλλο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το έχει πει ξανά και ξανά, τις τελευταίες μέρες. Με χάρη και με ένα πλατύ χαμόγελο. Είναι το πρώτο θέμα που καταπιάνεται κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας (με τον Fiorenza Sarzanini, αντιπρόεδρο της Corriere della Sera), μόλις πατήσαμε το πόδι μας στο διαμέρισμά του στο Βατικανό.

«Συγγνώμη αν δεν σηκωθώ να σε χαιρετήσω, αλλά δες, έχω άσχημο γόνατο και πρέπει να μείνω καθισμένος, σύμφωνα με τις εντολές του γιατρού».

Σήμερα ο Πάπας Μπεργκόλιο θα υποβληθεί σε μια μικρή χειρουργική επέμβαση, μια ένεση στο γόνατο, για να ανακουφίσει τον ενοχλητικό πόνο στις αρθρώσεις που μέχρι τώρα τον εμπόδιζε να λάβει μέρος στα συνηθισμένα ακροατήρια και τις άτυπες συναντήσεις με τους πιστούς. «Έχω σχισμένο σύνδεσμο και μου έχουν συνταγογραφηθεί μια σειρά από ενέσεις στο γόνατο, οπότε θα δούμε», μας λέει. «Συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό, δεν μπορώ να περπατήσω πια. Μια φορά κι έναν καιρό τους παπάδες τους κουβαλούσαν στην πολυθρόνα τους. Αλλά λίγος πόνος μπορεί να είναι ταπεινωτικό, μια ευλογία στη μεταμφίεση…».

Ο πόνος στο γόνατό του, ωστόσο, δεν είναι η κύρια ανησυχία για τον Πάπα Μπεργκόλιο αυτή τη στιγμή. Είναι βαθιά προβληματισμένος με αυτό που συμβαίνει στην καρδιά της Ευρώπης αυτές τις μέρες. “Να σταματήσει! Σταματήστε τον πόλεμο», παρακάλεσε στις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, ανοίγοντας την πόρτα στον θάνατο και την καταστροφή, που τώρα στοιχειώνει τις ζωές όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει την έκκλησή του ξανά και ξανά. Αλλά με ένα αίσθημα απελπισίας, καθώς τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει. Αισθανόμαστε έναν υπαινιγμό απαισιοδοξίας στα λόγια του Πάπα Bergoglio, καθώς μας λέει για τις προσπάθειές του, μαζί με τον Υφυπουργό του Βατικανού Pietro Parolin («Είναι ένας φανταστικός διπλωμάτης, σύμφωνα με την παράδοση του Agostino Casaroli. Ο Parolin γνωρίζει τις λεπτομέρειες του εκείνον τον κόσμο, και τον εμπιστεύομαι πολύ») προκειμένου να επιτύχει τουλάχιστον μια κατάπαυση του πυρός.

Ο Άγιος Πατέρας θυμάται τις πολλές προσπάθειές του να σταματήσει τη σύγκρουση και επαναλαμβάνει την προθυμία του να ταξιδέψει στη Μόσχα. «Την πρώτη μέρα του πολέμου τηλεφώνησα στον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, στο τηλέφωνο. Αλλά δεν τηλεφώνησα στον Πούτιν. Είχα την ευκαιρία να του μιλήσω τον Δεκέμβριο για τα γενέθλιά μου, αλλά αυτή τη φορά όχι, δεν προσπάθησα να επικοινωνήσω μαζί του. Έπρεπε να είναι μια ξεκάθαρη χειρονομία για όλο τον κόσμο και γι’ αυτό επισκέφτηκα τον Ρώσο πρεσβευτή. Ζήτησα εξηγήσεις και του είπα, «στο όνομα του Θεού, σταματήστε αυτόν τον πόλεμο». Αργότερα, περίπου είκοσι μέρες μετά τον πόλεμο, ζήτησα από τον καρδινάλιο Parolin να μεταφέρει το μήνυμά μου στον Πούτιν, ότι ήμουν έτοιμος να ταξιδέψω στη Μόσχα. Σίγουρα, περίμενα κάποια εναρκτήρια χειρονομία από τον ηγέτη του Κρεμλίνου. Δεν λάβαμε καμία απάντηση, αλλά συνεχίζουμε να τους πιέζουμε για αυτό το θέμα. Φοβάμαι, ωστόσο, ότι ο Πούτιν δεν μπορεί ή δεν θέλει να συμφωνήσει με τη συνάντησή μας αυτή τη στιγμή. Αλλά πώς μπορείς να μην προσπαθήσεις και να κάνεις ό,τι μπορείς για να σταματήσεις τις φρικαλεότητες; Πριν από είκοσι πέντε χρόνια είδαμε κάτι παρόμοιο να συμβαίνει στη Ρουάντα».

ΝΑΤΟ και Κρεμλίνο

Η κύρια ανησυχία του Πάπα Μπεργκόλιο είναι ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει σύντομα. Προσπαθεί να σκεφτεί τις ρίζες της συμπεριφοράς του, τους λόγους που τον ωθούν να εμπλακεί σε μια τόσο βάναυση σύγκρουση. Ίσως ήταν «το ΝΑΤΟ που γαβγίζει στην πύλη της Ρωσίας» που ανάγκασε τον Πούτιν να εξαπολύσει την εισβολή στην Ουκρανία. «Δεν έχω τρόπο να πω αν έχει προκληθεί η οργή του» αναρωτιέται ο Μπεργκόλιο, «αλλά υποψιάζομαι ότι ίσως διευκολύνθηκε από τη στάση της Δύσης».

Εκείνοι που νοιάζονται για την ειρήνη παλεύουν τώρα με το ακανθώδες ζήτημα των παραδόσεων όπλων από τις δυτικές χώρες στην ουκρανική αντίσταση. Ένα επιχείρημα διχασμού για πολλούς, ένα επιχείρημα που είναι πιθανό να χωρίσει τον κόσμο των Καθολικών και των ειρηνιστών. Ο Άγιος Πατέρας έχει τις αμφιβολίες του επί του θέματος. Το δόγμα του πάντα απέρριπτε την κούρσα των εξοπλισμών και καταδίκαζε σθεναρά κάθε κλιμάκωση στην παραγωγή όπλων, τα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν να χρησιμοποιηθούν αργά ή γρήγορα στο πεδίο της μάχης, προκαλώντας ανείπωτη φρίκη και ταλαιπωρία. «Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, ζω πολύ μακριά, δεν ξέρω αν είναι το σωστό να προμηθεύουμε τους Ουκρανούς μαχητές», προσπαθεί να το εξηγήσει. «Αυτό που φαίνεται αδιαμφισβήτητο είναι ότι σε αυτή τη χώρα και οι δύο πλευρές δοκιμάζουν νέα όπλα. Οι Ρώσοι μόλις ανακάλυψαν ότι τα τανκς είναι άχρηστα και μπορεί να αναπτύσσουν νέα όπλα. Οι πόλεμοι γίνονται και για αυτόν τον λόγο: για να δοκιμάσετε τα οπλοστάσια σας. Αυτό συνέβη στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η παραγωγή και η πώληση όπλων είναι ντροπή, αλλά λίγοι είναι αρκετά τολμηροί για να αντισταθούν. Πριν από μερικά χρόνια ένα πλοίο ελλιμενίστηκε στη Γένοβα, φορτώθηκε με όπλα για να μεταφερθεί σε ένα φορτίο με προορισμό την Υεμένη. Οι λιμενεργάτες αρνήθηκαν να μεταφέρουν το φορτίο στο φορτηγό πλοίο, λέγοντας: «Το κάνουμε για τα παιδιά στην Υεμένη». Ήταν μια μικρή χειρονομία, αλλά για τον σωστό σκοπό. Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι έτοιμοι να κάνουν κάτι για αυτό».

Οι σκέψεις του Πάπα Μπεργκόλιο, σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας μας, μοιάζουν πάντα να επιστρέφουν στο σωστό. Του έχει ζητηθεί επανειλημμένα μια συμβολική επίσκεψη στην Ουκρανία, αλλά η απάντησή του ήταν πάντα αδιάλλακτη. «Δεν είμαι έτοιμος να ταξιδέψω στο Κίεβο, όχι ακόμα», εξηγεί. «Έχω στείλει τον απεσταλμένο μου, τον καρδινάλιο Michael Czerny (επικεφαλής του Τμήματος για την Προώθηση της Ανθρώπινης Ανάπτυξης) και τον Καρδινάλιο Konrad Krajewski (The Pape’s Almoner). Ο τελευταίος μόλις επισκέφτηκε το Κίεβο για τέταρτη φορά. Αλλά νιώθω ότι δεν πρέπει να πάω εκεί. Οχι ακόμα. Πρώτα, πρέπει να πάω στη Μόσχα, θέλω πρώτα απ’ όλα να συναντήσω τον Πούτιν. Αλλά τελικά είμαι απλώς ιερέας, τι μπορώ να πετύχω; θα κάνω ότι μπορώ. Αλλά αν ο Πούτιν αποφάσιζε να αφήσει την πόρτα ανοιχτή…»

Η Ορθόδοξη Εκκλησία

Μήπως είναι ο Πατριάρχης Κύριλλος, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο μοναδικός άνθρωπος που θα μπορούσε να πείσει τον Πούτιν να ανοίξει αυτή την πόρτα; Ο Άγιος Πατέρας κουνάει το κεφάλι του και λέει: «Μίλησα με τον Κύριλλο για σαράντα λεπτά στο Zoom. Τα πρώτα είκοσι λεπτά διάβασε από ένα χαρτί που κρατούσε στο χέρι του όλους τους λόγους που δικαιολογούν τη ρωσική εισβολή. Τον άκουσα και μετά απάντησα: Δεν καταλαβαίνω τίποτα από όλα αυτά. Αδελφέ, δεν είμαστε κρατικοί κληρικοί, δεν πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της πολιτικής, αλλά τη γλώσσα του Ιησού. Είμαστε ποιμένες του ίδιου ιερού ποιμνίου του Θεού. Για το λόγο αυτό πρέπει να αναζητήσουμε έναν δρόμο προς την ειρήνη, πρέπει να σταματήσουμε τις μάχες. Ένας Πατριάρχης δεν μπορεί να χαμηλώσει τον εαυτό του για να γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν. Είχα μια συνάντηση μαζί του, προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου, στην Ιερουσαλήμ. Θα ήταν το δεύτερο πρόσωπο με πρόσωπο, καμία σχέση με τον πόλεμο. Αλλά το ακυρώσαμε, συμφωνήσαμε ότι θα μπορούσε να στείλει λάθος μήνυμα».

Η Οδός του Σταυρού

Τα τελευταία χρόνια ο Πάπας Μπεργκόλιο σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για έναν παγκόσμιο πόλεμο που λάμβανε χώρα αποσπασματικά σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο. Βλέπουμε πλέον ότι είχε δίκιο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ταρακουνήσει τη συνείδησή μας. Κατά την άποψή του, τώρα έχουμε προχωρήσει πολύ πέρα ​​από το αρχικό «αποσπασματικό», βαδίζουμε προς έναν πλήρη Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δεν θέλω να αποδώσω καμία πίστη για τον συναγερμό που είχα σημάνει στο παρελθόν, ήταν μια απλή παρατήρηση του τι πραγματικά συνέβαινε. Συρία, Υεμένη, Ιράκ. Στην Αφρική, μια σειρά από συγκρούσεις η μία μετά την άλλη. Και σε κάθε ένα από αυτά διακυβεύονται διεθνή συμφέροντα. Είναι αδιανόητο ένα ελεύθερο κράτος να μπορεί να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον ενός άλλου ελεύθερου κράτους. Στην Ουκρανία, η σύγκρο υση πυροδοτήθηκε από άλλους παράγοντες. Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να κατηγορηθούν ότι αντέδρασαν στο Ντονμπάς. Μιλάμε για δέκα χρόνια πριν. Είναι ένα παλιό επιχείρημα. Οι Ουκρανοί είναι περήφανος λαός, αυτό είναι σίγουρο. Κατά τη διάρκεια της Οδού του Σταυρού είχαμε δύο κυρίες, μια Ρωσίδα και μια Ουκρανή, που κλήθηκαν να διαβάσουν μαζί τις προσευχές. Οι Ουκρανοί ήταν εξοργισμένοι. Μίλησα με τον Krajewski, ο οποίος ήταν εκεί μαζί μου, και μου είπε: σταματήστε τους, μην τους αφήσετε να διαβάσουν την προσευχή μαζί. Είχε δίκιο, φυσικά, δεν μπορούμε να τους καταλάβουμε πραγματικά. Έτσι οι δύο κυρίες έμειναν σιωπηλές. Είναι πολύ συγκινητικοί, οι Ουκρανοί, ίσως επειδή ηττήθηκαν και υποβιβάστηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πλήρωσαν πολύ βαρύ τίμημα. Τόσες ζωές χαμένες, είναι ένας μαρτυρικός λαός. Αλλά ας μην αφήσουμε την επιφυλακή μας, ας παρακολουθούμε τι συμβαίνει ή μπορεί να συμβεί στην Υπερδνειστερία στη συνέχεια».

Αναμονή για τις 9 Μαΐου

Πλησιάζουμε στο τέλος της συνέντευξής μας για τον πόλεμο και η περίληψη φαίνεται μάλλον ζοφερή. «Δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι διατεθειμένοι να εργαστούν για την ειρήνη», αυτό είναι το πικρό συμπέρασμα του Πάπα. «Ο πόλεμος είναι τρομερός, πρέπει να τον φωνάξουμε με όλη μας τη δύναμη. Αυτός είναι ο λόγος που μόλις δημοσίευσα ένα βιβλίο με τους εκδότες Solferino με έναν συγκεκριμένο υπότιτλο, Το θάρρος να οικοδομήσουμε την ειρήνη. Όταν συνάντησα τον Όρμπαν, μου είπε ότι οι Ρώσοι έχουν ένα ακριβές σχέδιο και ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στις 9 Μαΐου. Το ελπίζω σίγουρα, αυτό θα εξηγούσε την ταχύτητα των στρατιωτικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες. Τώρα οι Ρώσοι έχουν καταλάβει όχι μόνο την περιοχή του Ντονμπάς, αλλά την Κριμαία, την Οδησσό, τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, τα πάντα. Έχω ένα κακό προαίσθημα για όλα αυτά, θα το παραδεχτώ, είμαι πολύ απαισιόδοξος. Ωστόσο, είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε τον πόλεμο».

Η πολιτική στη Ρώμη

Ο Πάπας Μπεργκόλιο δίνει επίσης μεγάλη προσοχή στα μέτρα που θέλει να εισαγάγει η ιταλική κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση. «Η Ιταλία εργάζεται σκληρά και δουλεύει καλά, πρέπει να πω. Απολαμβάνω μια εξαιρετική προσωπική σχέση με τον Μάριο Ντράγκι. Ζήτησα τη συμβουλή του στο παρελθόν, όταν ήταν διευθυντής στην ΕΚΤ. Είναι φιλικός και ευθύς. Θαυμάζω πολύ τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τον προηγούμενο πρόεδρο της Ιταλίας, και εκτιμώ πολύ τον διάδοχό του, Σέρτζιο Ματαρέλα. Σέβομαι επίσης την Emma Bonino, αν και δεν συμμερίζομαι τις απόψεις της. Αλλά ξέρει την Αφρική καλύτερα από όλους μας. Είναι μια γυναίκα που αξίζει τον μέγιστο σεβασμό».

Ο Άγιος Πατέρας δεν είναι πολύ πρόθυμος να μιλήσει για την ιταλική πολιτική και τους πολιτικούς. Προτρέπει όλους να εργαστούν με σοβαρότητα, ακεραιότητα και βαθύ αίσθημα ευθύνης. Πριν πούμε αντίο, υπάρχει ακόμη χρόνος για να κάνουμε έναν απολογισμό της Καθολικής Εκκλησίας, πώς αλλάζει και ποιες θα είναι οι μελλοντικές της προκλήσεις. Είναι μια προσπάθεια στην οποία ο Πάπας Μπεργκόλιο έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή. «Έχω συναντήσει συχνά μια παλιομοδίτικη νοοτροπία που προσποιείται ότι είναι ανοιχτή και μοντέρνα. Σε άλλες ηπείρους, όπως η Νότια Αμερική και η Αφρική, ήταν πιο εύκολο. Είναι πιο δύσκολο στην Ιταλία, θα έλεγα. Έχουμε πολλούς εξαιρετικούς ιερείς, μοναχές, λαϊκούς. Προκειμένου να ανανεωθεί η Ιταλική Εκκλησία, θεώρησα χρήσιμο να μην αντικαθιστώ πολύ συχνά επισκόπους. Ο καρδινάλιος Gantin έλεγε ότι ένας επίσκοπος είναι σύζυγος της Εκκλησίας, κάθε επίσκοπος είναι σύζυγος της Εκκλησίας μέχρι το θάνατό του. Γι’ αυτό προτιμώ να διορίζω ιερείς, όπως έχω κάνει στη Γένοβα, στο Τορίνο, στην Καλαβρία. Αυτός είναι ο δρόμος της ανανέωσης για την Ιταλική Εκκλησία. Στην επόμενη συνέλευσή μας, θα ψηφίσουμε για έναν νέο Πρόεδρο της CEI (Ιταλική Διάσκεψη Επισκόπων) και επί του παρόντος αναζητώ κάποιον που είναι πρόθυμος να εισαγάγει σημαντικές αλλαγές. Προσωπικά, θα πρότεινα έναν καρδινάλιο, έναν σεβαστό καρδινάλιο. Και θα πρέπει να του επιτραπεί να επιλέξει τη γραμματέα του, κάποιον πρόθυμο να συνεργαστεί μαζί του και για εκείνον».

Η τελευταία σκέψη του Αγίου Πατέρα επιφυλάσσεται στον αείμνηστο καρδινάλιο Martini, ιδιαίτερα σε αυτό που θεωρεί ότι είναι το «τέλειο» άρθρο που έγραψε ο Martini για την τρομοκρατία και τον πόλεμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου. «Είναι  τόσο επίκαιρο σήμερα που ζήτησα να δημοσιευτεί στο Osservatore Romano του Βατικανού. Προτρέπω όλους τους δημοσιογράφους να συνεχίσουν να ερευνούν και να ερευνούν τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, να συνεχίσουν να το λένε όπως είναι. Είναι η υπηρεσία σας στη χώρα και θα σας είμαι για πάντα ευγνώμων για όλα όσα κάνετε».

ΠΗΓΗ: CORRIERE DELLA SERA

Μετάφραση στα ελληνικά: ORTHODOXIA.INFO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ