Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 14:07

Ο πανηγυρικός εσπερινός των εγκαινίων στην Αγία Φιλοθέη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα το απόγευμα ο πανηγυρικός εσπερινός των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίας Φιλοθέης στο δήμο Ψυχικού-Φιλοθέης.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η υποδοχή ιερών λειψάνων στη συμβολή κεντρικών οδών της ενορίας, τα οποία εκόμισε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος. Στην συνέχεια εν πομπή και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου πορεύθηκαν προς το ναό, όπου έγινε η εναπόθεση των ιερών λειψάνων στην Αγία Τράπεζα.

Κατόπιν τελέστηκε ο εσπερινός των εγκαινίων χοροστατούντος του κ. Τιμοθέου, ο οποίος με την εντολή και ευλογία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, θα τελέσει αύριο τα ιερά Εγκαίνια του ναού του οποίου διακόνησε το ιερό θυσιαστήριο και τον άμβωνα για 17 συναπτά έτη, από το 1997 έως το 2014.

Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Χατζηαντωνίου, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο που ενέκρινε το αίτημα του εκκλησιαστικού συμβουλίου για την τέλεση των ιερών εγκαινίων, τον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτη π. Συμεών Βολιώτη, που πάντοτε ανταποκρίνεται στα αιτήματα της ενορίας καθώς και τον εγκαινιαστή του ναού Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο ο οποίος μέχρι την εκλογή του σε επίσκοπο το 2014, προέβη σε μεγάλα έργα ανακαίνισης του Ναού και του περιβάλλοντος χώρου, ως και στην εκ βάθρων ανακαίνιση του αρχονταρικίου.

Ο π. Διονύσιος απάντησε και στο εύλογο ερώτημα των τελευταίων ημερών, Γιατί εγκαινιάζεται ο Ναός μετά από ογδόντα χρόνια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά “από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, οπότε αυξήθηκε ο πληθυσμός της Φιλοθέης, διαπιστώθηκε ότι ο υπάρχων Ναός είναι μικρός για τις λατρευτικές ανάγκες των ενοριτών. Το 1971 ο τότε Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, μακαριστός Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Καλλιάνος, παρακαλεί δι’ εγγράφου τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Ιερώνυμο τον Α’ να πιέσει την Πολιτεία να εγκρίνει την ανέγερση νέου Ναού ή την επέκταση του υπάρχοντος. Έκτοτε, οι μακαριστοί Πρόεδροι του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος Σταυρόπουλος και Δημήτριος Τζέρπος, αλλά και σείς, Σεβασμιώτατε, καταβάλατε τεράστιο αγώνα να ανεγερθεί νέος Ναός δίπλα στον υπάρχοντα, και την ίδια ημέρα να τελεσθούν τα ιερά Εγκαίνια και των δύο αγίων θυσιαστηρίων.

Όμως, δυστυχώς, οι πολυετείς προσπάθειες αυτές δεν τελεσφόρησαν, και όταν το θέμα της ανέγερσης νέου Ναού έκλεισε, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανακαίνιση του Ναού τούτου, ώστε να γίνει περισσότερο λειτουργικός, ως και την τέλεση των ιερών Εγκαινίων αυτού”.

Ευχήθηκε τέλος, όπως συνηθίζεται στις τελετές εγκαινίων, ο Θεός να έχει αιώνια στην μνήμη Του, όχι μόνο τους κεκοιμημένους, αλλά και τους ζώντες που συνετέλεσαν στην ανέγερση, την ανακαίνιση, στον εγκαινισμό, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία και την ευπρέπεια του Ναού, συμπεριλαμβανομένων των Εφημερίων, όλων των συνεργατών στο ναό και σε όλες τις δραστηριότητες, του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των ενοριτών του Ιερού Ναού Αγίας Φιλοθέης, οι οποίοι σε καιρούς δύσκολους συνέβαλαν τα μέγιστα για την ανακαίνιση και τον εγκαινιασμό του.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ