Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 | 9:51

Η ΠΡΩΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΣΧΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στον ερειπωμένο ναό της Παναγίας Παραμυθίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σήμερα το πρωί χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στα ερείπια του Ναού της Παναγίας Παραμυθίας Φαναρίου γνωστού ως “Βλαχ Σαράι”.

Ήταν η πρώτη θεία λειτουργία που τελέστηκε στον ιστορικό αυτό ναό μετά την ολοσχερή καταστροφή του από πυρκαγιά το 1970. Υπενθυμίζεται ότι η Παναγία Παραμυθία που απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη σημερινή έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από το 1587 και για ένα μικρό χρονικό διάστημα λειτούργησε ως πατριαρχικός ναός και εκει έγινε η επικύρωση της πατριαρχικής τιμής του Πατριαρχείου Μόσχας.

Κατά τη σημερινή Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν οι Αρχιερείς Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στήν Πόλη, Προύσης κ. Ιωακείμ, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, o Εντιμ. κ. Σταύρος Χριστοδουλίδης, Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, κληρικοί και μοναχές, Άρχοντες Οφφικιάλιοι, και μικρός αριθμός πιστών από την περιοχή του Φαναρίου.

Τον Παναγιώτατο καλωσόρισε ο Εντιμολ. Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ κ. Παντελεήμων Βίγκας, Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής Παναγίας Παραμυθίας – Βλαχ Σαράι, ο οποίος αναφέρθηκε στον ιστορικό Ναό και στις συντονισμένες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν μετά και την επανάκτηση το 2010,του τίτλου ιδιοκτησίας του, για την εκ βάθρων αποκατάστασή του στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας διαφύλαξης, συντήρησης και ανάδειξης της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και της κοινοτικής περιουσίας της Ομογενείας της Πόλεως, που τελεί υπό την αιγίδα και την ανύστακτη πατρική μέριμνα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον Πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής και τους συνεργάτες του για τις άοκνες προσπάθειές τους για τη διάσωση και αποκατάσταση του ιστορικού ναού της Παναγίας Παραμυθίας, καθώς και όλους όσους συμβάλλουν σε αυτό το ιερό έργο αλλά και γενικότερα στη διάσωση της κληρονομιάς του Γένους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ