“Φρόντισε να είσαι καύχημα και έπαινος του πανσέπτου Οικουμενικού ημών Πατριαρχείου, το οποίο χρειάζεται νέους, δυναμικούς και μορφωμένους αρχιερείς, επιστρατευμένους εις την υψηλή οικουμενική αποστολή του” είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος στον από 23 Ιουνίου εψηφισμένο επίσκοπο Δαφνουσίας Σμάραγδο.

Ο εψηφισμένος επίσκοπος Δαφνουσίας προσήλθε σήμερα ενώπιον του κ. Βαρθολομαίου και αρχιερέων του Πατριαρχείου για το μικρό Μήνυμα.

Ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε για την εμπιστοσύνη του μητροπολίτη γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου, πρόταση του οποίου ήταν η εκλογή του κ. Σμάραγδου που θα υπηρετήσει ως βοηθός επίσκοπος του κ. Αθανασίου, ενώ στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέτρεψε τον εψηφισμένο Επίσκοπο να ακολουθήσει το παράδειγμα του αγίου του οποίου φέρει το όνομα, ενός εκ των 40 μαρτύρων και ο οποίος “εθυσίασε την νεότητά του διά του Χριστού την πίστιν την αγίαν εις τα παγωμένα νερά της λίμνης της Σεβαστείας”.

“Έχε πιστότητα και αφοσίωσιν αμετακίνητον εις τον πολλαχώς τιμήσαντά σε σοφόν ποιμενάρχην σου. Έχε την εν Κυρίω καύχησιν ότι ανήκεις εις την σεπτήν Ιεραρχίαν του μαρτυρικού τούτου Θρόνου, του πρώτου τη τιμή και τη διακονία εν τη καθόλου Ορθοδοξία, εις τον οποίον άπαντες οφείλομεν το παν” είπε καταλήγοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Στην αντιφώνησή του ο εψηφισμένος Επίσκοπος Δαφνουσίας, εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του για την πρόκριση, καθώς και προς τους Συνοδικούς Αρχιερείς για τη θετική ανταπόκριση στην ευμενή εισήγηση του κ. Βαρθολομαίου. Τις θερμές ευχαριστίες του εξέφρασε και προς τον γέροντά του, μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος που τον πρότεινε για βοηθό του.

Στη συνέχεια, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου παρουσία Αρχιερέων, της Πατριαρχικής Αυλής και άλλων κληρικών και λαϊκών προσκυνητών, ο εψηφισμένος Επίσκοπος τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, κατά την οποία του ανακοινώθηκε εν εκκλησία η εκλογή του, εκείνος δε απάντησε με το κείμενο της Ευχαριστίας, αποδεχόμενος το “επίταγμα”.

Μετά το πέρας του Μεγάλου Μηνύματος ο εψηφισμένος Επίσκοπος Δαφνουσίας δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές όλων των παρισταμένων.

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας | Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δημοσιεύτηκε από Ecumenical Patriarchate στις Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2020

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: