Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 19:21

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΔΙΧΟΤΟΜΙΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Ο μητροπολίτης Ναυπάκτου απαντά σε συκοφαντικά σχόλια για το πρόσωπό του

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Επειδή ύστερα από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την διχοτόμιση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας γράφηκαν μερικά σχόλια για το πρόσωπό μου θα ήθελα να ενημερώσω κάθε άνθρωπο καλής θέλησης τα ακόλουθα.

Είμαι Μητροπολίτης σε αυτήν την ιστορική Πόλη της Ναυπάκτου και την ιστορική Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου (από το 1995 μέχρι σήμερα). Πρόκειται για μια Πόλη πάνω από τρεις χιλιάδες ετών και για μια Ιερά Μητρόπολη η οποία υφίσταται ως Επισκοπή τουλάχιστον από τις αρχές του 4ου αιώνα. Επί­σκοποι της Ναυπάκτου συμμε­τείχαν σε Οικουμενικές Συνόδους και υπέγραψαν τα Πρακτικά τους.

Τα όρια της Μητροπόλεως Ναυπάκτου μέχρι τον 13ο αιώνα έφθαναν μέχρι την Χειμάρα της σημερινής Αλβανίας. Είχε δε κατά καιρούς έως δώδεκα Επισκοπές, ήτοι Βουνδίτζης (Βόνιτσας), Αετού, Αχελώου, Ρωγών, Ιωαννίνων, Φωτικής ή Βελάς, Ανδριανου­πόλεως ή Δρυινου­πόλεως, Βουθρωτού, Χειμάρας, Άρτας, Αδραγαμέστου, Κοζύλης.

Μετά άρχισε σταδιακά να συρρικνώνεται. Μέχρι το έτος 1830 είχε στην εκκλη­σιαστική δικαιοδοσία της όλη την Αιτωλοα­καρνανία και την Άρτα και ο Μητρο­πολίτης έφερε τον τίτλο Ναυπάκτου και Άρτης και το διάστημα 1830-1833 είχε τίτλο Ναυπάκτου και Μεσολογγίου, στην συνέχεια Ναυπάκτου και Ευρυτανίας, μόλις δε το 1977 έλαβε τον τίτλο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που είμαι Μητροπολίτης σε αυτήν την ιστορική Πόλη και την μικρή τώρα αλλά παλαίφατη και ιστορική Μητρόπολη και δεν δια­νοήθηκα ποτέ να μετατεθώ σε άλλη Μητρόπολη. Μάλιστα δε αρνήθηκα πιεστικές προτάσεις να δεχθώ μετάθεσή μου σε άλλες μεγάλες Μητροπό­λεις (Έδεσσα, Νέα Σμύρνη, Αιτωλία και Ακαρνανία -πριν εκλεγή ο μακαριστός Κοσμάς-, Κηφισία), μεταξύ των οποίων συγκα­ταλέγεται και τα Ιωάννινα, που είναι η γενέτειρα μου πόλη. Επομένως, αισθάνομαι πνευμα­τική πληρότητα με αυτό που μου έδωκε ο Θεός και δεν διακα­τέχομαι από μειο­νεκτική νοοτροπία.

Ο Γέροντάς μου άγιος Καλλίνικος με έμαθε να αγαπώ τους ανθρώπους τους οποίους μου εμπιστεύεται ο Θεός και φυσικά ουδέποτε στην σχέση μου με τους ανθρώπους θέτω οικονομικές δοσοληψίες. Συντάσσω κάθε χρόνο το «πόθεν έσχες» στο οποίο φαίνεται ότι δεν έχω κανένα περιουσιακό στοιχείο παρά μόνον τον μισθό μου ούτε διαθέτω καταθέσεις σε Τράπεζες. Φυσικά, το «πόθεν έσχες» είναι στην διάθεση του καθενός.

Την πρόταση για την αναδιάταξη του Εκκλησιαστικού Χάρτου στην περιοχή μας την συνέταξαν τον Ιανουάριο του 2022 Αιτωλοακαρνάνες άγνωστοι σε μένα με έκπληξη την είδα δημοσιευμένη ως «Κίνημα Αιτωλοακαρνάνων». Την τελική προ­ταση στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο την κατέθεσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ και η Ιερά Σύνοδος έλαβε την απόφαση χωρίς να είμαι μέλος της.

Όσον αφορά το Θέρμο όπως το δήλωσε δημοσίως με σαφήνεια ο δήμαρχος Θέρμου κ. Σπύρος Κωνσταντάρας, θέλει να ενωθεί με την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου για τους λόγους που ανέφερε.

Ζούμε σε μια Δημοκρατική Χώρα και ο καθένας πολλώ μάλλον οι υπεύθυνοι εκκλησιαστικά πολιτικοί ηγέτες και οι πολίτες έχουν την ελευθερία αλλά και το καθήκον να ενδια­φέρονται για τα δημόσια και εκκλησιαστικά θέματα, να υποβάλλουν προτάσεις και να ασχολούνται για το καλό της περιφέρειάς τους χωρίς όμως να συκο­φαν­τούν και χωρίς να εκφράζονται υποτιμητικώς και ακρίτως για άλλους που έχουν τους δικούς τους λόγους. Ασφαλώς, πρέπει να χρησιμοποιούν επαρκή επιχειρή­ματα χωρίς όμως να καταφέρονται προσβλητικώς σε όσους έχουν τις δικές τους διαφορετικές προτάσεις. Αυτό συνιστά το πολιτικό και το εκκλησιαστικό ήθος. Δεν μπορεί κανείς να θέλει να επιβάλλεται με φωνές, ύβρεις και προσβολές.

Ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας εργάζομαι με ζήλο, με πολύ κόπο, με εκκλησιαστικό φρόνημα και θεολογικό λόγο. Όπου επισκέπτομαι την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας συναντώ ανθρώπους ευγενείς, ευσεβείς που εκδηλώνουν την αγάπη τους και τον σεβασμό τους στην Εκκλησία και στον Επίσκοπο. Η Αιτωλοακαρνανία στην συντριπτική πλειοψηφία έχει καλούς άρχοντες και αρχομένους και με συγκινεί η αγάπη τους. Η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Εύχομαι το συντομότερο να εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης για να ποιμάνει αυτόν τον ευγενή λαό ώστε να περιορισθώ αποκλειστικά στα βασικά διοικητικά και ποιμαντικά μου καθήκοντα στην Ιερά Μητρόπολη στην οποία με έθεσε ο Θεός διά της Εκκλησίας και στο συγγραφικό μου έργο (120 βιβλία στην Ελληνική, 100 βιβλία μεταφρασμένα σε 25 γλώσσες), τα οποία με ικανοποιούν πλήρως και να εξακολουθώ να συμμετέχω σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια.

Αυτή είναι η αλήθεια των πραγμάτων. Όσοι εκφράζονται διαφορετικά συκοφαν­τούν και τους αφήνω στην κρίση του Θεού και της ιστορίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ