Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 5:19

O μητροπολίτης Λήμνου σε αγρυπνία στον Άγιο Γεώργιο Ψυχικού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Μάρκος Παπαγεωργίου Τη μνήμη του μεγαλομάρτυρα Αγίου Μηνά του θαυματουργού, τίμησαν με ιερά αγρυπνία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ψυχικό, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λήμνου & Αγίου Ευστρατίου Ιεροθέου. Τον κ. Ιερόθεο πλαισίωναν ιερείς από διάφορες Μητροπόλεις της Αττικής.

Στο ναό βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Μηνά, με εμφανή τα σημάδια από το αίμα που αναβλύζει.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κηφισίας αρχιμανδρίτης Νικάνωρ Καραγιάννης τονίζοντας ότι “δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα και σήμερα οι άνθρωποι του Θεού βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κόσμο. Τον κόσμο όχι με την έννοια της κοινωνίας, αλλά το φρόνημα των ανθρώπων, που είναι έξω από το Θεό και έχουν σαν Θεό την ύλη και την απώλειά της σαν καταστροφή. Σε έναν κόσμο που η αθεΐα του, είναι ο αέρας μέσα στον οποίο αναπνέει. Η λογική του, η φυλακή στο εγώ του, αποτελεί τη ρίζα της αθεΐας του”.

Συνέχισε λέγοντας “Οφείλουμε να δώσουμε αγώνα για να μη χαθούμε στον όχλο του κόσμου. Να μη χάσουμε τη χριστιανική μας συνείδηση. Είμαστε μάρτυρες χωρίς διωγμούς, εκτοπίσεις και βασανιστήρια. Βιώνουμε όμως έναν άλλο διωγμό χωρίς αίμα και ξίφος, αλλά μέσα από αδιαφορία, απιστία και διάφορες άλλες ιδεολογίες.

‘Εκλεισε ευχόμενος “να μπορούμε να είμαστε στέρεοι στην πίστη μας, να αναγνωρίζουμε και να εμπιστευόμαστε τον Κύριο και Θεό μας, για να μας περνά από τα σύνορα του θανάτου στην αιωνιότητα”.

Λίγο προ της απολύσεως ο προιστάμενος του Ναού αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Σταθάκης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Ιερόθεο για την παρουσία του “στην τελευταία του Θεία λειτουργία στην Αθήνα, λίγο πριν το ταξίδι του για τη νέα του Μητρόπολη”.

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε από καρδιάς τόσο τους παρισταμένους ιερείς, όσο και τους πιστούς που μετείχαν της ιεράς αγρυπνίας.

“Στην τελευταία μου θεία λειτουργία εις τους χώρους των Αθηνών και περιχώρων αυτής, επέλεξα τούτο το ναό, καθότι μεθαύριο αναχωρώ για τη Μητρόπολη εκείνη, που μου εμπιστεύθηκε η πρόνοια του Θεού, για να καταβάλω την προσπάθεια μου και σε κείνο τον τόπο”.

Στη συνέχεια μιλώντας για τον Άγιο Μηνά τόνισε πως “ο καλύτερος τρόπος να εορτάσεις και να τιμήσεις έναν Άγιο, είναι η μίμηση. Η μίμηση της ζωής και του έργου του. Ο Άγιος Μηνάς, η εικόνα του οποίου με θαυματουργική παρέμβαση και αιτία βρίσκεται στο ναό, να μην πάψει να κάνει θαύματα και να συνεχίσει να αιματοφορεί και να μυροβλύζει υπέρ των ημετέρων αμαρτημάτων και του λαού αγνοημάτων”.

Τέλος, προσέφερε στο ναό, ως ενθύμιο από τη χειροτονία του, ένα επάργυρο δισκάριο για λειτουργική χρήση.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ

Το 1839 κατοικούσε στο Φάληρο μία Χιώτισσα, όταν κάποτε ο σύζυγός της ασθένησε βαριά. Εκείνη έφτιαξε μία εικόνα του Αγίου Μηνά και προσευχήθηκε σε αυτόν. Τότε ο Άγιος εμφανίστηκε στον ύπνο της, ζητώντας της να μεταφέρει την εικόνα του στο Ψυχικό και συγκεκριμένα στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Η γυναίκα ανταποκρίθηκε αμέσως στο θέλημα του Αγίου, φτάνοντας με κάθε μέσο στον προορισμό της.

Από τη στιγμή εκείνη η εικόνα εγκαταστάθηκε στο ναό, όταν λίγες ημέρες αργότερα διαπιστώθηκε έντονη ροή αίματος από αυτήν. Ο σύζυγος της γυναίκας θεραπεύτηκε, ενώ παράλληλα υπήρξαν δεκάδες περιστατικά με εκγκυμοσύνες σε χρόνια άτεκνες γυναίκες, καθώς και θεραπείες από ανίατες ασθένειες.

Η εικόνα του Αγίου Μηνά παραμένει στο ναό του Αγίου Γεωργίου, ούσα θαυματουργή έως τις μέρες μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ