Ο μητροπολίτης Αλέξανδρος (Καντώνης) γεννήθηκε στην Αμισό του Πόντου το 1907. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Χάλκης το 1937. Διετέλεσε εφημέριος σε ναούς της Κωνσταντινούπολης. Μάλιστα δε, συνυπηρέτησε σε ναούς με τον αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο.

Ο μακαριστός Αλέξανδρος διατηρούσε άρρηκτους δεσμούς με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπηρξε πνευματικό ανάστημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Μαξίμου του Ε’ τον οποίο αγαπούσε, σεβόταν μέχρι το τέλος της ζωής του και πάντοτε μέσα στην καρδιά του υπήρχε σε εξέχουσα θέση ο μεγάλος και μαρτυρικός Πατριάρχης Μάξιμος ο Ε’.

Μετά από δύσκολες ώρες που έζησε στην Κωνσταντινούπολη, λόγω προβλημάτων με τους Τούρκους, ο μακαριστός Αλέξανδρος ήλθε στην Ελλάδα και διορίστηκε προϊστάμενος στο ναό του αγίου Δημητρίου πολιούχου Θεσσαλονίκης. Μετά την διακονία του στην Θεσσαλονίκη επί μητροπολίτου Παντελεήμονος (Παπαγεωργίου), ήλθε στην Αθήνα και διακόνησε στην Αποστολική Διακονία, ενώ παράλληλα διετέλεσε προϊστάμενος στον ναό του αγίου Χαραλάμπους Ιλισσίων.

Μετά από ευδόκιμη διακονία, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον εξέλεξε μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου. Την χειροτονία είχε τελέσει στις 21 Νοεμβρίου 1965, ο μακαριστός μητροπολίτης Κορίνθου Παντελεήμων (Καρανικόλας). Στην Καβάλα ο μακαριστός Αλέξανδρος εργάστηκε ποικιλοτρόπως, κτίζοντας ναούς, μοναστήρια και χειροτονώντας νέους κληρικούς, ενώ συνέχισε την έκδοση περιοδικού “ΤΟ ΦΩΣ” το εξέδιδε και ως εφημέριος στην Κωνσταντινούπολη. Ο λαός της Καβάλας τον αγάπησε διότι το φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο ήταν μεγάλο.

Μετά από σημαντική προσφορά στην μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου, στις 22 Μαΐου 1974 η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ομόφωνα τον μετέθεσε στη νεοσύστατη μητρόπολη Περιστερίου. Από την αρχή, κύριο μέλημα του μητροπολίτη Αλέξανδρου ήταν να οργανώσει όλες τις δομές της μητροπόλεως. Χειροτόνησε κληρικούς και προσπάθησε στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας. Ο περιστεριώτικος λαός τον θυμάται με σεβασμό και αγάπη.

Σήμερα, ημέρα μνήμης του αγίου Αλεξάνδρου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, τελέστηκε στο Κοιμητήριο Περιστερίου τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού. Το τρισάγιο τέλεσε ο αρχιμανδρίτης Μάξιμος Κάππας, πνευματικό τέκνο του μακαριστού ιεράρχη, ενώ τον μητροπολίτη Περιστερίου Κλήμη εκπροσώπησε ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Καμπουρόπουλος.