Σάββατο 1 Απριλίου 2023 | 16:44

ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΛΟΓΟ ΚΗΡΥΞΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΛΚΙΣΙΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

Ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα καθεδρικό ναό της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως στο Πέρα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Στον πανηγυρίζοντα καθεδρικό ναό της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως στη μεγαλώνυμο κοινότητα Σταυροδρομίου προεξήρχε το πρωί της Δευτέρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με την ευκαιρία της εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Καλλιουπόλεως κ. Στέφανος, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Κολωνείας κ. Αθανάσιος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, οι επίσκοποι Τράλλεων κ. Βενιαμίν και Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος, κληρικοί, άρχοντες οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου και πλήθος πιστών από την Πόλη και προσκυνητών από το εξωτερικό.

Κατά τη διάρκειά της θείας λειτουργίας ο Παναγιώτατος χειροτόνησε στον βαθμό του διακόνου τον κ. Κωνσταντίνο Μαυρομμάτη για την Κοινότητα Σταυροδρομίου, ενώ στην ομιλία του αναφέρθηκε στη θεομητορική εορτή των Εισοδίων και ιδιαιτέρως στο πρόσωπο της Παναγίας. 

“Αναμφιβόλως η Παναγία ως πλησιέστερα ευρισκομένη προς την ανθρώπινη αδυναμία μας είναι η μόνη η οποία ομιλεί στην καρδιά του ανθρώπου, η οποία συγκλονίζει το συναίσθημά μας και η οποία είναι των «θλιβομένων η χαρά» ημών «των χριστιανών η προστάτις». Τα βέλη οδυνηρά. «Τα νέφη των λυπηρών χειμάζουν την ψυχήν» των πιστών. Όμως ο πραγματικά δυνατός δεν δειλιάζει μπροστά στους κινδύνους και ουδέποτε απογοητεύεται. Υπομένει και επιμένει διότι γνωρίζει τι θέλει και για ποιόν σκοπό αγωνίζεται. Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες της ζωής καμμία σημασία δεν έχουν για τον αληθινά δυνατό παρά μόνον ο αγών ο καλός. Και ταύτα πάντα διότι ο πιστεύων δυνατός γνωρίζει ότι υπεράνω αυτού και των ασθενών και πεπερασμένων ανθρωπίνων δυνάμεών του υπάρχει η θεία χάρις η πάντοτε τα ασθενή θεραπεύουσα, υπάρχει η εν ασθενεία τελειουμένη δύναμις του Χριστού, υπάρχει η πρεσβεία της Θεοτόκου”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτατος.

Ο κ. Βαρθολομαίος καλωσόρισε επισήμως τον μητροπολίτη Κιλκισίου λέγοντας πως “σας ευχαριστούμε ολοθέρμως για τους σοφούς σας λόγους. Εν τω προσώπω υμών χαιρετίζομεν άπαντας τους προσφιλείς και εκλεκτούς Ιεράρχας του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου εν ταίς «Νέαις Χώραις» και σας διαβεβαιούμεν ότι η Μήτηρ Εκκλησία ουδέποτε θα παύσει να ενδιαφέρεται ζωηρώς διά την πνευματικήν πρόοδον και φροντίδα των πεφιλημένων τέκνων της εν Ελλάδι. Εσείς εκεί και εμείς εδώ και όλα τα απανταχού της γης τέκνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουμε το μοναδικόν προνόμιον να αποτελούμε μία μεγάλη οικογένεια με ιερόν Κέντρον το Φανάριον. Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας για να σας στηρίζει, καθοδηγεί και αναψύχει στοργικώς στις τυχόν δυσχέρειές σας.” 

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, και ο κ. Γεώργιος Παπαλιάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις της Κοινότητας κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό του έργου που επιτελέστηκε κατά το προηγούμενο έτος.

Αμέσως μετά, στον περίβολο του ναού ο Πατριάρχης τέλεσε τον αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της εκ βάθρων αναστηλώσεως των παρακείμενων στον ιερό καθεδρικό ναό παλαιών κελλίων που καταστράφηκαν πριν δεκαετίες από πυρκαγιά. Ο Παναγιώτατος και ο εκπρόσωπος του Δήμου Πέραν (Beyoğlu), που συνέβαλε στην ταχεία έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών, θεμελίωσαν το νέο κτήριο τοποθετώντας συμβολικά από έναν λίθο.

Φώτο: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ