Με λαμπρότητα και σε κλίμα συγκίνησης εορτάστηκε σήμερα το πρωί στο Σύδνεϋ εκ μεταθέσεως η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Το πρωί στον ιερό καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, πλαισιούμενου από τους επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο και από τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη.

Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος στο τέλος της θείας λειτουργίας απηύθυνε αδελφικούς και εγκάρδιους λόγους προς τον Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών, ενόψει της αναχωρήσεώς του από το Σύδνεϋ και της επιστροφής του στο σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας.
Ο κ. Μακάριος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η παρουσία του Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών στην Αυστραλία υπήρξε πνευματικά ωφέλιμη για τον ίδιο ενώ τον διαβεβαίωσε ότι τούτο ισχύει για τον κλήρο και τον λαό της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που τον γνώρισε και επικοινώνησε μαζί του.

«Θέλω να πιστεύω ότι φεύγετε από εδώ έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από μια Αρχιεπισκοπή που είναι πάλλουσα από αγάπη και ενθουσιασμό, από πίστη και ελπίδα για το μέλλον. Θέλω να πιστεύω ότι φεύγετε έχοντας στις αποσκευές σας το μυροβόλο άρωμα της πίστεως και της αφοσιώσεως όλων των ανθρώπων μας, τόσο προς τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και προς το πρόσωπο του ανθρώπου αυτού το οποίο εξέλεξε πριν από περίπου τρία χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αναλάβει την οιακοστροφία αυτής της μεγάλης επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου και να ξέρετε ότι κατά τις ημέρες μείνατε κοντά μας λάβαμε κι εμείς τα δώρα της δικής σας καρδιάς που είναι η ταπείνωσή σας, η σύνεσή σας, οι θεολογικοί σας λόγοι, η αγάπη που δείξατε από την πρώτη στιγμή που πατήσατε τα ιερά χώματα της πέμπτης ηπείρου.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και σας παρακαλούμε αυτά που είδατε, αυτά που ακούσατε, αυτά τα οποία ψηλάφισαν οι χείρες υμών, να τα μεταφέρετε στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη και πρωτίστως να μεταφέρετε τον σεβασμό μας, τα προσκυνήματά μας, την αγάπη μας και την αφοσίωσή μας».

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Ανδρέας διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι αναχωρεί από την Αυστραλία με πολύ αγαθά αισθήματα και αναμνήσεις και με εσωτερική πληρότητα από την αγάπη που εισέπραξε κατά το διάστημα της παραμονής του. «Είμαι σίγουρος και είναι σίγουρη και η Μητέρα Εκκλησία ότι σε αυτή τη μακρινή επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας επιτελείτε εσείς προσωπικά και όλοι μαζί ένα θεάρεστο έργο προς δόξα Θεού, προς δόξα της Εκκλησίας, προς ωφέλεια των ανθρώπων και προς εδραίωση της ειρήνης και της αδελφοσύνης των λαών σε αυτό το πολυπολιτισμικό έθνος», τονισε.
Πρόσθεσε δε «θα μεταφέρω στον Παναγιώτατο καθηκόντως και εξ ανάγκης εσωτερικής όλα όσα έζησα εδώ την αγάπη σας, τον σεβασμό σας στην Εκκλησία, τον σύνδεσμό σας εν Χριστώ με τον αρχιεπίσκοπο, τους επισκόπους και τον ιερό κλήρο αλλά και τον μεταξύ εν Χριστώ σύνδεσμο». Κλείνοντας, ο μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών δήλωσε με συγκίνηση ότι, «ένα μέρος της καρδιάς μου έχει μείνει εδώ μαζί σας και ελπίζω να δώσει ο Θεός να ξανανταμώσουμε στο μέλλον».

Στη συνέχεια, οι δύο ιεράρχες απηύθυναν εγκάρδιες αδελφικές ευχές στον επίσκοπο κ. Ιάκωβο που φέρει το όνομα του τιμωμένου αγίου εκφράζοντας την εκτίμηση και την αγάπη τους προς το πρόσωπο του Θεοφιλεστάτου, ενω μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η επίσημη Δοξολογία για την εθνική επέτειο προεστώτος του κ. Ανδρέα, ενώ ακολούθησε στο κενοτάφιο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του καθεδρικού ναού, η τέλεση επιμνημόσυνης δεήσεως και η κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των Ηρώων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν κατά το Έπος του 1940.
Στο σύντομο μήνυμά του, ο κ. Ανδρέας υπογράμμισε πως «οι αγώνες του έθνους μας πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση σε μία εποχή όπου πολλά αμφισβητούνται», προσθέτοντας ότι «όπως εκείνα τα χρόνια ο φασισμός απείλησε τον τότε κόσμο έτσι και σήμερα ο κόσμος μας απειλείται πολλές φορές από αντίστοιχους κινδύνους. Εμείς οφείλουμε να εδραιώσουμε την εν Χριστώ ειρήνη, την αγάπη και τη συναδέλφωση των λαών, πρώτον διότι αυτά κελεύει ο Κύριος και η Ορθόδοξη πίστη μας και δεύτερον, διότι είμαστε άνθρωποι νομοταγείς και σώφρονες μέλη μίας ευνομούμενης πολιτείας».

Παρόντες στη διπλή αυτή εορτή για την τοπική Εκκλησία και τον Ελληνισμό ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, πρόεδροι και εκπρόσωποι ομογενειακών συλλόγων και οργανισμών, καθώς επίσης νέοι και νέες από την Ομογένεια, οι οποίοι απέτισαν φόρο τιμής στους προγόνους τους σηκώνοντας με υπερηφάνεια την ελληνική σημαία και ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο.

Στον ιερό ναό Αναστάσεως του Χριστού στο Kogarah του Σύδνεϋ ο μητροπολίτης Λαρίσης
Την ίδια στιγμή στον ιερό ναό Αναστάσεως του Χριστού στο Kogarah του Σύδνεϋ ιερούργησαν ο μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος και οι επίσκοποι Μελόης κ. Αιμιλιανός και Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, πλαισιούμενοι από τον Πρωτοσύγκελλο της μητροπόλεως Λαρίσης Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Μουρτζανό και πλειάδας ιερέων.
Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας τονίζοντας την υπακοή του Παύλου στην Εκκλησία η οποία κυρίως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο κορυφαίος των Εθνών πριν ξεκινήσει τις ιεραποστολικές του περιοδείες επισκέφθηκε στα Ιεροσόλυμα τον Ιάκωβο, τον αδελφό του Κυρίου και αφού του εξέθεσε το κήρυγμα του και έλαβε την ευλογία του τότε και μόνο τότε ξεκίνησε το ιεραποστολικό του έργο.
Προ της απολύσεως ο Λαρισαίος Επίσκοπος Μαγνησίας και προϊστάμενος της Ενορίας-Κοινότητας κ. Χριστόδουλος ευχαρίστησε τον κ. Ιερώνυμο για την ευλογητή του παρουσία, ενώ με τη σειρά του ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε πρωτίστως, τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο για την αβραμιαία φιλοξενία του και ακολούθως τον κ. Χριστόδουλο για την αγάπη που επιδεικνύει στην μητρόπολη Λαρίσης στην οποία και χειροτονήθηκε και διηκόνησε. Σημείωσε δε την ευχάριστη έκπληξη του για την παρουσία τόσων πολλών πιστών στη διάρκεια της θείας λειτουργίας, ευχηθείς σε όλους να έχουν την ευλογία του Κυρίου μας στη ζωή τους.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε εκδήλωση στην παρακείμενη αίθουσα της εκκλησίας αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή με ομιλητή τον κ. Ιερώνυμο ο οποίος ανέπτυξε το θέμα, «Γη της Ιωνίας Γη Ελληνική». Την εκδήλωση διανθίσαν με την παρουσία τους η Αριστοτέλειος Ακαδημία παραδοσιακών χορών υπό την επίβλεψη του κ. Δημητρίου και της κ. Σταυρούλας Παπαπέτρου και τα μέλη της παραδοσιακής χορωδίας «Μέλισμα» υπό τη διεύθυνση του κ. Δημητρίου Κουμπαρούλη.