Τις 11:00 π.μ. της Δευτέρας, 16 Δεκεμβρίου 2024, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη, τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Ιωάννη Μιλτιάδη, την Πρέσβη της Ελλάδας στον Λίβανο, κα Δέσποινα Κουκουλοπούλου, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Δρ. Αθανάσιο Ντόκο, και τη Διευθύντρια Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, κα Αριστοτελία Πελώνη, επισκέφθηκαν τη Μητρόπολη Βηρυτού στην Ασραφίγια.
Εκεί τους υποδέχθηκαν η Α.Θ.Μ. Πατριάρχης Ιωάννης Ι’ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βηρυτού και Περιχώρων, κ. Ηλίας Ούδας, πλαισιωμένοι από τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Ιακώβ, Ηγούμενο της Μονής Μπαλαμάντ, τον Αρχιμανδρίτη Ζακ Χαλίλ, Κοσμήτορα του Θεολογικού Ινστιτούτου Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού στη Μπαλαμάντ, και κληρικούς της Μητρόπολης Βηρυτού.*
![](https://orthodoxia.info/news/wp-content/uploads/2024/12/pm-ioannis_2.jpg)
![](https://orthodoxia.info/news/wp-content/uploads/2024/12/pm-ioannis_3.jpg)
Μετά την επίσκεψη, ο Πατριάρχης Ιωάννης δήλωσε:
«Στη Μητρόπολη Βηρυτού, μαζί με τον αγαπητό μας αδελφό, Σεβασμιώτατο Ηλία, Μητροπολίτη Βηρυτού, υποδεχθήκαμε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και την αντιπροσωπεία του, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Λίβανο, όπου θα συναντήσει αρμόδιους για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα.
Αυτή η επίσκεψη, όπως εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης, είναι αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος της Ελλάδας, ως Κυβέρνηση, Κράτος, λαός και Εκκλησία, για τον Λίβανο, με στόχο τη σταθερότητα και την ενίσχυση της ασφάλειας, καθώς και τη στήριξη της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία των συνταγματικών θεσμών για την αξιοπρέπεια του λαού του Λιβάνου.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για την κατάσταση στη Συρία μετά τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης. Από την πλευρά μας, του ζητήσαμε να βοηθήσει η Ελλάδα ως Κράτος για τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, προωθώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να ζήσουν οι λαοί μας με αξιοπρέπεια – στη Συρία, στον Λίβανο, αλλά και στη Γάζα και την Παλαιστίνη. Τονίσαμε την ανάγκη άρσης των κυρώσεων, κάτι που θεωρούμε καίριο, και ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη διάθεσή του να συνδράμει.
![](https://orthodoxia.info/news/wp-content/uploads/2024/12/pm-ioannis_5.jpg)
Ευχόμαστε η επίσκεψή του στον Λίβανο να είναι επιτυχής, με γόνιμες συναντήσεις που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του λαού του Λιβάνου, της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής μας.
Επισημάναμε στον Πρωθυπουργό ότι ως Λιβανέζοι και Σύροι, και ειδικότερα ως Χριστιανοί, αποτελούμε αναπόσπαστο στοιχείο αυτών των περιοχών από την αρχή της ιστορίας τους. Δεν είμαστε ξένοι, ούτε φιλοξενούμενοι στις πατρίδες μας.
![](https://orthodoxia.info/news/wp-content/uploads/2024/12/pm-ioannis_4.jpg)
Με την ευκαιρία, απευθύνομαι ιδιαίτερα στον χριστιανικό λαό μας και τον διαβεβαιώνω να μη φοβάται. Αυτές οι χώρες είναι οι πατρίδες μας και διατηρούμε άριστες σχέσεις με όλους τους λαούς και τις κοινότητες της περιοχής, τόσο στη Συρία όσο και στον Λίβανο. Είμαστε εδώ, παραμένουμε και συνεχίζουμε, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Μαζί θα ανοικοδομήσουμε τις χώρες μας – στον Λίβανο, με την άμεση εκλογή Προέδρου και την αποκατάσταση της λειτουργίας των συνταγματικών θεσμών, και στη Συρία, με ειρηνικές διαδικασίες για την επίτευξη σταθερότητας, ασφάλειας και ενός καλύτερου μέλλοντος για τον συριακό λαό.
Είθε ο Θεός να προστατεύει όλους και να σας χαρίζει μακροημέρευση».
Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.