Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας επέστρεψε στο Λονδίνο μετά από τετραήμερο προσκύνημα στο Ιάσιο της Ρουμανίας, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Μητροπολίτου Μολδαβίας και Μπουκοβίνας κ. Θεοφάνους.
Το προσκύνημα πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εορτή της πολιούχου της πόλεως, της Αγίας Παρασκευής, της οποίας τα λείψανα φυλάσσονται στον Μητροπολιτικό Ναό. Τον Σεβασμιώτατο συνόδευαν στην αποστολή από τη Μεγάλη Βρετανία ο Πρεσβύτερος Δρ. Δημήτριος Μαμούχας, ο Αρχιδιάκονος Δρ. Γεώργιος Τσουρούς και ο Δρ. Πέτρος Μπρεάζου, οι οποίοι έτυχαν θερμής υποδοχής στο αεροδρόμιο από τον Μητροπολίτη κ. Θεοφάνη και τον Αρχιμ. Δρ. Ναθαναήλ Νεάκσου, Ηγούμενο της Μονής Μπάρμποϊ.
Το προσκύνημα ξεκίνησε με την ανταλλαγή αδελφικών χαιρετισμών μεταξύ των δύο ιεραρχών, ακολουθούμενη από επίσκεψη στην ιστορική Μονή Γαλατά, η οποία χρησίμευσε ως τόπος σχεδιασμού της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 και φέρει το όνομα της ομώνυμης συνοικίας της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος στη συνέχεια τέλεσε την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, παραμονή της εορτής της Αγίας Παρασκευής, στη Μονή Μπάρμποϊ, της οποίας ο Ηγούμενος, Αρχιμ. Δρ. Ναθαναήλ Νεάκσου, διατηρεί στενές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο επί πολλά έτη, ιδιαίτερα με τη Μονή του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού στο Έσσεξ.
Υπό την ιδιότητά του ως Αναπληρωτής Καθηγητής Δογματικής Θεολογίας στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή “Dumitru Stăniloae” του Πανεπιστημίου “Alexandru Ioan Cuza” του Ιασίου, ο Αρχιμ. Ναθαναήλ προσκάλεσε τον Σεβασμιώτατο να δώσει διάλεξη για την Ορθοδοξία στη Διασπορά, στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου “Alexandru Ioan Cuza”. Μετά την εορτή, ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του έτυχαν θερμής υποδοχής στη Μονή των Τριών Ιεραρχών, τη Μονή Τσετάτσουια και τη Μονή Φρουμόασα, ζωντανά κέντρα της χριστιανικής ζωής του Ιασίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας συγκινήθηκε βαθύτατα από την καλοσύνη του κ. Θεοφάνους, ο οποίος τον τίμησε προσκαλώντας τον να προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας για την εορτή της πολιούχου της πόλεως, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.
Ο Αρχιεπίσκοπος συγκινήθηκε επίσης από τη βαθιά πίστη στον Χριστό και την αγάπη προς την Αγία Παρασκευή που επέδειξαν οι Ρουμάνοι προσκυνητές. Πενήντα χιλιάδες εξ αυτών παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στην πλατεία έξω από τον Καθεδρικό Ναό, ενώ πολλοί περισσότεροι συνέχισαν να προσκυνούν τα λείψανα της Αγίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύκτας.
Οι πιστοί είχαν επίσης την ευλογία να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του Αγίου Παντελεήμονος, τα οποία εξετέθησαν προς προσκύνησιν μαζί με τα λείψανα της Αγίας Παρασκευής, καθ’ όλη τη διάρκεια της εορτής. Τα ιερά λείψανα συνόδευαν τέσσερεις μοναχοί εκ της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους.
Η Θεία Λειτουργία ήταν αξιοσημείωτη τόσο για το πανορθόδοξο πνεύμα της, με ιεράρχες από πολλές χώρες και τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες να συλλειτουργούν, όσο και για την ομορφιά της λατρείας, η οποία φανέρωσε τις πλούσιες ψαλτικές και χορωδιακές παραδόσεις της πόλεως του Ιασίου.
Η εορτή αποτέλεσε μια βαθιά εμπειρία της ενότητος της Εκκλησίας, συγκεντρώνοντας ανθρώπους από πολλά έθνη και γλώσσες σε ένα κοινό προσκύνημα. Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας έλαβε αυτό το γεγονός ως θέμα του κηρύγματός του, τονίζοντας τη θέση του προσκυνήματος στη ζωή των πιστών χριστιανών από τις απαρχές της Εκκλησίας.
Καλώντας τους πιστούς να καταστήσουν το σωματικό, εξωτερικό προσκύνημά τους στην Αγία, ένα εσωτερικό προσκύνημα της καρδιάς, ο Σεβασμιώτατος ενθάρρυνε όλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα της νεαράς Αγίας Παρασκευής, η ίδια προσκυνήτρια από τη Θράκη στους Αγίους Τόπους, ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια της κλίμακος της μετανοίας και της μεταστροφής στην καθημερινή τους ζωή.
Ο Σεβασμιώτατος, εμπνεόμενος από τα λόγια του Αποστόλου Παύλου (Β’ Κορ. 6,17, 7,1), τόνισε την ευκαιρία που προσφέρει το προσκύνημα να διαχωριστούμε από όλα όσα μας κρατούν μακριά από τον Θεό και, εκτός από το να ζητούμε προσωπικές ευλογίες και θαύματα μέσω της μεσιτείας της Αγίας, να ζητούμε για όλο τον κόσμο τη μόνη αληθινή ειρήνη, την ειρήνη που προέρχεται από τον Χριστό.