Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 | 3:12

ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος στην καλλιτεχνική εκδήλωση «Απ᾽ τη Δοβρά στη Λευτεριά» και σε συνέδριο στην Νάουσα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η Καλλιτεχνική Εκδήλωση «Απ᾽ τη Δοβρά, στη Λευτεριά» στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βεροίας. Διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από τη μάχη της Ιεράς Μονής Δοβρά και από το Ολοκαύτωμα των Ναουσαίων. Συμμετείχε η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές» Βεργίνας και του Λυκείου Ελληνίδων Βεροίας.

Το πρώτο μέρος περιλάμβανε δραματοποιημένη ανάγνωση των κειμένων του ιστορικού της Ναούσης Ευσταθίου Στουγιαννάκη, τα οποία περιγράφουν τη μάχη της Ιεράς Μονή Δοβρά, από τον Υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της Μητροπόλεως Μοναχό Γεράσιμο Μπεκέ και τον Αρχιδιάκονο Παντελεήμονα Παπαεμμανουήλ, η οποία συνοδεύθηκε από το μουσικό πρόγραμμα της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές» Βεργίνας, υπό τη διεύθυνση της κ. Ελένης Αναγνώστου. Την επιμέλεια των κειμένων είχε ο Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος. Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασε το τμήμα παραστάσεων του Λυκείου Ελληνίδων Βεροίας με χοροδιδάσκαλο την κ. Ζωή Βεσυροπούλου και την ορχήστρα του κ. Βαγγέλη Ψαθά.

O Μητροπολίτης Βεροίας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Αρχιερείς και όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης για την άρτια διοργάνωση.

Σημείωσε δε πως «με την αποψινή εορταστική εκδή­λωση η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας θέλησε να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την ιστορική μάχη της Μονής της Παναγίας Δοβρά, της πρώτης μεγάλης μάχης που δόθηκε εναντίον των Τούρκων μετά την κήρυξη της επαναστά­σεως της Ναούσης. Θελήσαμε μέσα από τον λόγο, τη μουσική, τις εικόνες και την κίνηση να τιμήσουμε τον αγώνα των πατέρων μας για να αποτι­νάξουν τον τουρκικό ζυγό. Συγχρόνως όμως θελήσαμε να τιμήσουμε και τον ηγούμενο Γερά­σιμο και τους πατέρες της Μονής της Παναγίας Δοβρά, που συμπα­ρα­τάχθηκαν με τον γενναίο οπλαρ­­χηγό Τάσο Καρατάσο στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδος, χωρίς να υπολογίσουν το βαρύ τίμημα που θα καλούντο να πληρώσουν. Και αυτό δεν ήταν άλλο, όπως ακούσαμε, από τον μαρτυρικό θάνατο του ηγουμένου Γερασίμου και την ολοκληρωτική καταστρο­φη της Ιεράς Μονής της Παναγίας Δοβρά. Μία ακόμη θυσία, μία ακόμη προσφορά της Εκκλησίας στον κοινό υπέρ της ελευθερίας του Έθνους έρανο, που δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ποτέ».

Κατόπιν, κάλεσε τον Μακαριώτατο να απονείμει το επετειακό μετάλλιο των Παυλείων στη μαέστρο της χορωδίας κ. Ελένη Αναγνώστου, στην πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Βεροίας κ. Έλλη Μάλαμα και στην πρόεδρο του Κέντρου Μέριμνας Ατόμων Ειδικών Δεξιοτήτων (ΚΕΜΑΕΔ) Βεροίας κ. Μελίνα Δαμιανίδου, τιμώντας στα πρόσωπά τους όλες τις γυναίκες που θυσιάστηκαν στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας.

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βεροίας για την πρόσκληση να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις και εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την συγκεκριμένη καλλιτεχνική εκδήλωση. Σημείωσε ότι «η Εκκλησία μας δίνει ένα βάπτισμα που το φέρουμε σε όλη μας την ζωή. Εκδηλώσεις, όμως, όπως η αποψινή μας αναβαπτίζουν. Μας αναβαπτίζουν στην καθημερινότητα μας, στα προβλήματά μας, στις δυσκολίες μας». Συνεχάρη, επίσης, όλους τους συντελεστές και τους συνεργάτες της Μητροπόλεως και ευχήθηκε «μέσα στις δυσκολίες που διανύουμε να έχουμε τέτοιου είδους αναβαπτίσεις».

Φωτογραφίες: Μητρόπολη Βεροίας

Παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Δράμας κ. Παύλος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Φθιώτιδος κ. Συμεών και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, κληρικοί, τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες. Tον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύει στην Βέροια ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος σε Συνέδριο στην Νάουσα

Σήμερα το πρωί ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών βρέθηκε στο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού «Παντάνασσα» Νάουσας όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο «Οἱ Ἅγιοι Νεομάρτυρες καί ἡ ἐθνική παλιγγενεσία» .

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, με αφορμή τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Ηρωικής Πόλεως Ναούσης και το Μαρτύριο των Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων.

Μετά τους χαιρετισμούς και την προσλαλιά του Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα, ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Ἐπιστήμων – μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος ανέγνωσε την εισήγησή του με τον τίτλο, «Νεομάρτυρες: Ἀγωνιστές γιά τήν πίστη τοῦ Χριστοῦ καί γιά τήν ἐλευθερία τοῦ Γένους». Κατόπιν, ο Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αθηνών, Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός, ανέπτυξε την εισήγηση: «Ἁγία Φιλοθέη ἡ Ἀθηναία: μία ἰδιαίτερη περίπτωση Νεομάρτυρος».

Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος ανέγνωσε την εισήγηση, «Ὁ Νεοϊερομάρτυς Σεραφείμ: Μία ἠχηρά μαρτυρία ἁγιωσύνης» και ο κ. Μιχαήλ Τρίτος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ την εισήγηση: «Τό μεγαλεῖο τῆς προσωπικότητος τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ».

Πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος. Παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Δράμας κ. Παύλος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Φθιώτιδος κ. Συμεών και Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, κληρικοί και λαϊκοί.

Το απόγευμα στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νάουσας θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή του Λαβάρου της Επαναστάσεως του 1821 από την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, στην συνέχεια Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της μνήμης των Αγίων Ναουσαίων Νεομαρτύρων κι αμέσως μετά τα αποκαλυπτήρια μνημείου και λιτανεία στον Χώρο Μαρτυρίου (Κιόσκι).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ