Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 4:38

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Μονή Καλτεζών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκαν χθες στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο κ. Ιερώνυμος προεξήρχε της Δοξολογίας προς τιμήν των αγωνιστών που συμμετείχαν στην Πελοποννησιακή Γερουσία, η οποία συγκλήθηκε στο Μοναστήρι των Καλτεζών, ενώ αμέσως μετά τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Αθανάσιος Χρήστου.

Ο αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στον συγκεκριμένο ιστορικό χώρο και σημείωσε ότι «οι ιδέες των Ευρωπαίων βοήθησαν να αποκτήσουμε ελευθερία και δεν αρνούμαστε ότι μας βοήθησαν, αλλά όταν έγινε η πράξη εδώ, σε αυτό το σημείο, δεν υπήρξε η ιδέα του Διαφωτισμού μέσα στους Έλληνες. Όταν κυριαρχούσε ο Διαφωτισμός στην Δύση, εμείς εδώ είχαμε τους νεομάρτυρες. Είχαμε αυτούς που ορκίστηκαν ότι ο αγώνας τους θα είναι υπέρ Πίστεως Χριστού και υπέρ Πατρίδος».

Το πρωί την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ενώ συλλειτούργησαν ο μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Τεγέας κ. Θεόκλητος.

Παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης, Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και τοπικών Φορέων.

Την παραμονή, Σάββατο 29 Μαΐου 2021, το απόγευμα, στήν ιστορική  Μονή Ἁγίου Νικολάου Καλτεζών Αρκαδίας, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του λαβάρου τῆς Ελληνικής Επανάστασης ἀπό τήν Ἱερά Μονή Ἁγίας Λαύρας.

Η Συνέλευση των Καλτεζών συνεδρίασε στα τέλη Μαΐου 1821 και συγκεκριμένα στις 26 του μηνός με πρωτοβουλία της Μεσσηνιακής Συγκλήτου στην ομώνυμη μονή. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης καθήκοντα προέδρου άσκησε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και γραμματέα ο Ρήγας Παλαμήδης. Η συνέλευση εξέδωσε Πράξη με την οποία διακήρυττε την εκλογή της Πελοποννησιακής Γερουσίας, η οποία συνέχισε τις εργασίες της έως και την οριστική κατάργηση των τοπικών οργανισμών από τη Β΄ Εθνοσυνέλευση στις 30 Μαρτίου 1823.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ